torstai 28. maaliskuuta 2013

Kukkimista ja yksi podin alku

Kävin tuossa loman kunniaksi vähän sukuloimassa ja chilit olivat sillä aikaa vaimon armoilla. Taimet olivat kuitenkin olleet hyvässä hoidossa, sillä kotona odotteli useampikin yllätys chilirintamalla. Kaikkein suurin ilon aihe on se, että ZenGrowissa kasvavista Trinidad Moruga Scorpioneista toinen on alkanut vihdoin kukkimaan. 
Trinidad Moruga Scorpionit (C. chinense) ZenGrowissa

Pelkäsin jo, että laitteen ravinneliemi on liian typpipitoista noille chinenseille ja se ei ala kukkimaan ilman typen määrän pienentämistä. Toivottavasti kukat jäävät kiinni ja alkavat tekemään jo hedelmää. Se taas hidastaisi tuon puskan kasvamista radikaalisti. Nyt se kasvaa noin 10 cm viikkovauhtia ja taas oli pisimmät varret ohittaneet lampun.

Aloin miettimään noita lannoitesuhteita tarkemmin ja päätin samalla selvittää, että kuinka paljon noille chileille eri ravinteita oikein menee tällä hetkellä.

Tuossa ZenGrowissa käytän GHE:n hydrolannotteita ja turveviljelyssä BioBizz:n lannoitteita. Näistä lannotteista chilini saavat typpeä (N), fosforia (P) ja kaliumia (K). Lannoitepurkkien kyljessä ilmoitetaan yleensä N-P-K -arvo, eli kuinka paljon kutakin ravinnetta lannoitteessa on ml / litra valmista kasteluvettä. Tästä on helppo laskea chilivaarin mainiota lannoite-exceliä mukaillen ravinnemäärät nykyisillä lannoitesuhteilla.

Pakkauksissa ilmoitettu Tällä hetkellä menee kasveille
GHE (vesiviljely) N P K Määrä N P K
    typpi fosfori kalium ml / litra typpi fosfori kalium
FloraGro   3 1 7 0,5 2 1 4
FloraMicro 5 0 1 1 5 0 1
FloraBloom 0 5 4 1,5 0 8 6
      7 8 11
Biobizz (turveviljely)              
               
Bio-Grow   4 3 6 4 16 12 24
Bio-Bloom 2 7 4 1 2 7 4
Top Max   0.1 0.01 0.1 0 0 0 0
            18 19 28

Eipä tuota typpeä mene ihan kamalasti noille Trinidad Moruga Scorpioneille. Jos typen määrää haluaisi pienentää, pitäisi siis laskea FloraMicron lannoitemäärää alemmaksi. Tuon Bloomin määrää voisi jopa vähän lisätä, että kukinta alkaisi oikein kunnolla. Bloomin määrän lisääminen lisäisi siis fosforin ja kaliumin määrää, joka käsittääkseni vaikuttaa kukintaan aika paljon.

Turveviljelyn puolella nuoret taimet saavat tuhdin annoksen kaikkia ravinteita, hyvä niin.

Liian vahvasta lannoiteliemestä voi johtua, että villichili CGN 22795 (C. praetermissum) ilmoittelee lehtivaurioilla, mutta voihan nuo johtua vaikka liiallisesta kastelusta tai aamu-auringon liian polttavista säteistä. Laitetaan tilanne seurantaan
Muutenhan nuo kasvatusikkunalla oleilevat chilit voivat suhteellisen hyvin, vaikka valoa ei paljoa olekaan.
Ja vaikka valoa ei paljoa tuossa varsinaisella kasvatusikkunalla olekaan, jäi talvehtineeseen African Deviliin (C. annuum) yksi podin alku kiinni! Kohta saa taas tuoretta chiliä :)
Aurinkoisemmalla ikkunalaudalla majaileva Lebanese Marbles (C. annuum) innostui myöskin kukkimaan, vaikka korkautta tuolla taimella ei ole kuin 5 cm
Samaa rataa porskuttaa myös keittiön taimipöydällä oleva Cayenne (C. annuum). Pientä kukan nuppua on jo havaittavissa. En kuitenkaan rupea tänä vuonna nyppimään noita kukkia pois, sillä ne hidastavat juuri sopivasti noiden paikoin jopa liian nopeasti kasvavien taimien kasvua. Näiden pitäisi mahtua olemaan sisällä vielä ainakin kuukauden
Keittiön taimipöydällä majailee myös Jalapeno Hercules (C. annuum), jonka idätin parin vuoden takaisista oman sadon siemenistä. Lehtikoko alkaa olemaa jo huoma verrattuna kasvin muuhun kokoon. Tänä vuonna se saa ansaitsemansa viiden litran purkin, jotta sadosta tulisi vähän kookkaampi
Sitten muihin rehuihin. Täällä kasvaa siis myös Gojia ja Sinappia.

Goji alkoi vihdoin näyttää piristymisen merkkejä ja se on kasvanut ihan hyvin sen jälkeen kun aloin kastelemaan sitä pelkällä vedellä. Lehdissä ei näytä olevan kovinkaan paljoa lehtivihreää, mutta kaippa se pärjäilee.
Sinappi on venähtänyt taimipöydän kasvatuslamppuihin kiinni ja se vaatii vettä aika usein. Se taas merkitsee sitä, että se pitäisi ruukuttaa varsinaiseen kasvaturuukkuunsa ja siirtää tuohon pienemmälle olohuoneen ikkunalle.
Sinappihan on kukkinut hurjasti lähipäivät ja näköjään kukat pölyttivät itse itsensä. Kukkien keskellä olevasta emistä muodostuu tuommoinen palko kukan pölyttyessä. Palko taas pitää sisällään sinapin siemeniä, jotka kerätään talteen juuri ennen, ennenkuin ne sinkoavat noista ympäriinsä. Pitääpä seurata tämän tilanteen kehittymistä tarkoin

2 kommenttia:

  1. Laskeskelin oman taulukon kanssa GHE:lle seuraavat ppm arvot. 65-80-105 Mahtokohan mennä oikein, kun on aika laimeen näköstä...? Ei sulla EC-mittaria ole?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole tullut EC-mittaria hommattua vielä. Tarkistin vielä ja tuo lannoitesuhde on otettu suoraan GHE:n lannoitetaulukosta. Voi olla, että se ei päde chilien lannoitustarpeeseen... Hyvin tuo TMS näyttää silti rehottavan.

      Poista