Chilistä Bonsai

Bonchi Habanero Vietnam (C. chinense)
Nyt kun bonsai-chilini, eli bonchin ikä alkaa olemaan jo muutamaa kuukautta vailla kaksi vuotta, ajattelin kirjoitella sen koko elämäntarinan yhteen blogipostaukseen. Näin saatte paremmin käsityksen miten täysikasvuisesta chilipuskasta tehdään bonchi.

Kaikki alkoi 30.12.2012 kun silloisen chinensien idätyssatsin Habanero Vietnam näytti itävän idätyslautalla.

Bonchi kasvatetaan siis aivan kuin normaali chili, eli mitään erityisiä bonsaichilin siemeniä ei ole olemassa. Toiset lajikkeet vaan soveltuvat paremmin bonchiksi kuin toiset. Itse suosin villichilejä ja C. chinense -sukua siksi, koska esim. C. baccatum -suvun lajikkeet tuppaavat kasvamaan vain korkeutta, eivätkä juurikaan leveyttä. Kaikenlaiset habanerot siis käyvät loistavasti bonchiksi, mutta mistään Jalapeñosta en lähtisi tekemään bonchia.

Idätys tapahtuu normaalisti, eli helpoimmillaan siemen kasteltuun multaan ja sitten vaan odottelemaan. Itse käytän tosin idätyslauttaa.

Mutta takaisin bonchin tarinaan. Idätetty pieni taimi kasvoi kotosalla rauhassa keittiön loisteputken alla. Se haarautui tuuheammaksi ja teki aina vain isompia lehtiä. Lopulta taimi oli niin suuri, että päätin siirtää sen varsinaiseen kasvatusruukkuun. Ruukuksi valitsin altakasteluruukun Bauhaussista. Näin taimea ei tarvitse kastella päältäpäin ja juurista tulee vahvemmat. Lampuksi valitsin 12 W led-lampun. Lannoitteena meni Puutarhan Kesää 1 tl 1.5 litraan vettä.


Nuori Habanero Vietnamin työpaikalla altakasteluruukussa
Chilipuska menestyi altakasteluruukussa mainiosti ja siitä kasvoi aikamoinen puska. Kuumina kesäpäivinä se pääsi toimiston pihamaalle saamaan aurinkoa, joka omalta osaltaan kiihdytti juurakon kasvua.

Bonchiaihion on hyvä saada kaikki mahdollinen valo ja kasvatusruukunkin olisi hyvä olla paljon suurempi kuin itse käyttämäni. Näin saadaan varmistettua kaikinpuolin kookas kasvi, jolla on paljon juuria. Paksun juurasto on yksi bonchiaihion onnistumisen päätekijöistä.

Bonchiaihio aloittelee kukintaansa

Oikealla täysikasvuisesta Habanero Vietnamista karsittu bonchiaihio
Bonchiaihion juurakkoa ennen mullan irroittamista
Syyskuun 2013 loppupuolella sadonkorjuun jälkeen toin Habanero Vietnamin kotosalle kun olin pätkinyt sitä aikalailla pienemmäksi.

Minulla oli mielessä kaksi muutakin bonchiaihiota, mutta ne olivat kasvaneet varjoisella parvekkeella, joten ne eivät olleet saaneet tarpeeksi auringonvaloa, jotta niiden juurakot olisivat olleet lähellekkään yhtä hyvässä kunnossa kuin Habaneron.

Seuraava steppi olikin juuripaakun ottaminen ulos itse purkista. Tässä tapauksessa purkki oli niin pieni, että juuret olivat jo alkaneet kiertää purkin reunoja pitkin.

Lisäkarsinnan jälkitila
Tässä vaiheessa juuripaakusta oli jo leikattu puolet pois ja suurin osa mullastakin oli karisteltu pois.

Seuraavaksi oli vuorossa juurien pesu. Juurien pesua ei kannata tehdä lavuaarissa, sillä juurten multa tukkii herkästi viemäriputket. Oikea tapa on pestä juuret saavissa. Jos pelkäät mullassa olevan tuholaisia, lisää pesuveteen mäntysuopaa.

Pesun jälkeen alkaa pääjuuret näkymään paremmin ja pääset muotoilemaan juurakkoa paremmin bonsaipurkkiin sopivaksi.

Vielä tarvitaan pienempien juurien karsintaa
Bonchin maanpäällinen osa jätetään mullan päälle odottamaan koristekiviä
Noin viikon päästä tapiksi leikattu bonchi näytti elonmerkkejä :)
Nyt kun bonchi näytti olevan hengissä, oli aika koristella purkkia hieman kivillä. Kivet kannattaa toki pestä huolellisesti, ettei pihalta kulkeudu tuholaisia multaan
Kun bonchi alkaa tuuheutumaan, on aika aloittaa sen muokkaaminen halutun malliseksi. Tämä käy kätevästi taivuttamalla osa oksista sivulle ja alaspäin. Taivuttaminen tapahtuu sitomalla oksat juuriin vaikka rautalangalla. Jos oksat ovat jykevämpiä, voi niitä taivuttaa paksummalla kuparilangalla
Lisäsin vielä ruukkukatetta isompien kivien väliin, jotta kokonaisuudesta tulisi hienompi. Kokeilin myös sammaleen kasvattamista mullan pintaan, mutta se epäonnistui. Täytyy kokeilla myöhemmin uudestaan
Itse pidän bonchia 110 W loisteputkivalaisimen alla, melko lähellä itse lamppuja. Näin bonchi saa tarpeeksi valoa, jotta siitä kasvaa tuuhea ja kukinta alkaa todenteolla
Bonchihan vaatii jatkuvaa trimmaamista ja ylöspäin lähtevien oksien poistoa. Poista samalla myös suurimmat lehdet, jolloin kokonaisuus pysyy edelleen miniatyyrinä. Bonchi tarvitsee trimmaamista melkein joka viikko, mutta itse en ole niin ahkera ja se näkyy hieman suurempana lehtikokona ja tuuheuden menettämisenä
Seuraavaksi aion poistaa taivutuslangoitusta ja miettiä ruohon tai sammaleen kasvattamista suurempien kivien väliin. Eiköhän tuo vielä useamman vuoden elä. Täytyy katsoa jos tämän vuoden kasvatuksista saisi ainakin toisen bonchiaihion talvea piristämään :)

Toivottavasti tästä tarinasta oli jollekin jotain hyötyä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti