sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Mysteerichilin arvuuttelua

Mysteeritaimi Etelä-Afrikasta
Etelä-Afrikan Durbanista viime vuoden loppupuolella tuodut mysteerichilin siemenet itivät sata prosenttisesti. Siemenet oli otettu kuulemma vihreistä chileistä, joten niiden ei periaatteessa olisi pitänyt itää ollenkaan. No, ne ovat kuulemma vain muistikuvia.

Lajike Piri Piri on luultavasti myös poissuljettu, vaikka frutescensin sukuhaaran piirteitä tuosta löytyykin. Piri Pirin taimen lehdet ovat paljon leveämpiä ja eivät ulotu noin pitkälle rungosta. Taimi on kuitenkin aivan erinäköinen kuin mikään ikinä kasvattamistani chileistä. Voihan tämä olla perinteinen "markettiannuum", sano ja tiedä. Jokin jalapeno voisi olla myös kova arvaus.

Joka tapauksessa on jännää minkälaista satoa tuo alkaa kesällä puskemaan, jos puskee ollenkaan.

Vasemmalla Jalapeno Hercules ja oikealla mysteeritaimi Etelä-Afrikasta
Vasemmalla talvehtii Naga Morich (C. chinense) ja oikealla African Devil (C. annuum). Kummatkin puskevat kukkia hyvää tahtia
Naga Morich on alkanut tuuheutumaan auringon voimasta
Rhomboideum (C. rhomboideum) ei haarautunut niinkuin halusin, vaan puski latvotusta latvasta uuden vinon päärungon. Noh, pistin senkin poikki ja katsotaan mitä sitten tapahtuu
Mittasin tänään aamupäivästä lähtien muutaman tunnin välein taas Lux-arvoja ikkunalaudoilta ja taimipöydältä. Lopputulos oli se, että taimipöydän taimet olivat kasvaneet niin paljon, että niiden latvojen korkeudella loisteputket antavat 3300 luxin valovoimakkuutta (violetti käppyrä). Vielä kun tuon varsinaisen kasvatusikkunalaudan (punainen käppyrä) valoisuus nousisi sen verran, että sille voisi siirtää pubet ja chinenset, niin noita baccoja voisi nostella vähän lähemmäksi loisteputkia.

Toinen havainto valaistuvoimakkuuksista on se, että aurinkoisten ikkunalautojen valo (vihreä käppyrä) riittää jo valaisemaan sen verran, että niille voi siirrellä pari oletettavasti pienempää chilipuskaa bonsai-ruukuissa. Tuumasta toimeen ja bonsai-ruukut mäntysuopapesun jälkeen multaa täyteen.

Ikkunalaudoille muuttivat Biquinho ja Lebanese Marbles.

Biquinho ja Lebanese Marbles taimiruukuista isoihin bonsai-ruukkuihin.
Biquinho (C. chinense) loppusijoituspaikassaan toisella aurinkoisella ikkunalaudalla olohuoneessa. Mahtuihan se sinne koriste-esineiden väliin, hähää :)
Makuuhuoneeseen siirtyi Lebanese Marbles (C. annuum). Toivottavasti tästä tulisi yhtä kompakti kuin Medusasta aikoinaan. Ainakin jänniä podeja sen pitäisi puskea.
Taimipöydällä tila ei ainakaan lisäänny. Aikamoinen chilimeri.
Ainiin, riteytysperseilyni annuumien Sarga Cseresznye x Medusa kesken päättyi traagisesti kun ainut itänyt taimi kuoli siemenkypärään saamatta minkäänlaista sirkkalehteä esiin. Huono risteytys. Seuraavaa projektia tulille sitten syssymmällä.

You can now follow Chiliä ruukkuun in Twitter!




2 kommenttia:

  1. Mäkin latvoin Ramboa ja tuloksena myöskin yksittäinen vinohaara. Ajattelin unohtaa latvomisen, ainikin pariksi viikoksi, jotta saa taas kasvaa välillä.

    VastaaPoista