torstai 21. maaliskuuta 2013

Pubet, chinenset ja villit savipurkkeihin ja ikkunalaudalle

Pubescenset, chinenset ja villichilit ikkunalaudalla
Kävin keittiön taimipöytää läpi ja kurkkasin muutaman isomman taimen purkin pohjalle. Juurakot näyttivät elelevän melko ahtaasti. Koitti siis pubejen, chinensien ja villien siirtäminen savipurkkeihin. Savipurkit taas eivät mahdu tuohon keittiön taimipöydälle baccojen viidakon lisäksi, joten ne täytyi siirtää ikkunalaudalle, vaikka ulkoa tuleva valovoima ei vielä pärjääkkään taimipöydän loistelampuille. Juurakot siis käynnistivät siis aikamoisen lumipalloefektin :) Kerrostalossa pitää välillä tehdä kompromisseja chilien kasvatuksen suhteen.

Kuvassa vähän isommat chilit ovat talvehtiva Naga Morich ja African Devil.

Taimipöydälle jääneet baccatumit mahtuivat näköjään parille alustalle, joten nostin niitä hieman lähemmäs lamppuja. Nostin vähän pienemmät taimet, eli Piri Pirin, Cayennen, Trepadeira Wernerin, Vietnamese Tearjerkerin ja Gojin vieläkin korkeammalle, jotta ne eivät jäisi noiden muiden baccojen viidakon varjoon. Latvojen korkeudella valovoima nousi 3300 luxista 5000 luxiin.

Baccaviidakko nousi lähemmäs lamppua.
Sinappi (Sinapis alba) alkoi kukkia. Tarvitsee näköjään paljon valoa, ettei venahtaisi noin pitkäksi (20 cm).
Villichili Rhomboideum (C. rhomboideum) muuttui vaan nätimmäksi kun poistin siltä tukikepin ja istutin sen aika syvälle turpeeseen. Jos tuota jaksaisi leikellä säännöllisesti, siitä saisi hienon puskan.
Ostin myös tuollaisen digitaalisen Ph-mittarin jostain kiinan perukoilta kun halvalla sai. Postituksineen Suomeen muistaakseni 14 €. Pari viikkoa kesti, mutta tulihan se postissa. Mukana tuli pari kalibrointijauhepussia, kalibrointiruuvin ruuvimeisseli O_o ja pieni ohjelappunen. Ohjelappusessa kerrottiin, että emäksisempi kalibrointijauhe tulisi kaataa 250 ml:aan 25 asteista vettä, dipata mittari sinne ja ruuvata ruuvarilla mittari näyttämään Ph:ta 8.6, joka on siis tuon kalibrointiliemen Ph. Näin tein ja mittari oli kalibroitu hetkessä.

Mittailin ZenGrowin GHE-lannoiteliemen Ph:n ja se oli tasan kuusi kun kraanaveden Ph on lähemmäs 9 täällä Turussa. Seuraavaksi tarkistin turvekasvien BioBizz liemen Ph:n ja se oli myös tuo kuusi. Aika optimiarvoilla mennään. Jos haluaisi "hifistellä", voisi noiden pubescensien lannoiteliemen Ph:n laskea vaikka lähelle neljää. Katsotaan mitä jaksan testailla. Olisi pitänyt säästää itselle muutama ylimääräinen puben taimi, niin olisi voinut sen kanssa hölmöillä Ph-arvojen kanssa :)

Digitaalinen Ph-mittari kiinasta
Ainiin, nuo taimet, mitkä siirsin aikaisemmin valoisemmille ikkunalaudoille, eivät ole näköjään kärsineet palovammoja aamu-auringosta. Viime vuonnahan Tepin Guatemala otti vähän osumaa auringosta, mutta se tykkäsikin varjoisasta ikkunasta enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti