sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Pölytysvaihetta ja chilien hedelmien alkuja

Jo pitkään jatkunut kuuma ja kostea ilma parvekkeella on vauhdittanut chilien kukkimista hyvin. Kaikki muut paitsi Turbo Pube ovat kukkimisvaiheessa täyttä häkää. Alla kuvat Aji Cristalin, Naga Morichin ja Black Scorpion Tonguen kukinnoista.
Korkein kasvi on tällä hetkellä voimakkaasti kukkiva Aji Cristal jonka pituus lähestyy jo metriä.


Jalapeno Hercules on kasvattanut itselleen vankan rungon ja hyvä niin, sillä hedelmien pitäisi olla kohtalaisen suuria.


Ikkunalaudalla bonsai-ruukussa kasvava Bolivian Rainbow ei todellakaan näytä enää miltään bonsai-chililtä :D mutta eipä siitä ilman bonsai-kasvatusta sellaista tulekaan. En aio vaihtaa sille isompaa ruukkuakaan, jotta se pysyisi kohtalaisen pienenä. 

Täytyy katsoa jos ensi vuodeksi ottaisi jostain chilistä alarungon ja alkaisi siitä kasvattamaan varsinaista bonsai-chiliä.


Ilman chilien kukintojen pölytystä ei tule myöskään hedelmiä, joten on syytä avittaa hieman luonnon omaa pölytysoperaatiota esimerkiksi pumpulipuikon tai siveltimen avulla. Chilihän ei ole tuulipölytteinen, joten se tarvitsee pölytykseen joko hyönteisten tai ihmisten apua. 

Pidän aina tietylle chililajikkeelle omaa pumpulipuikkoa tai sivellintä risteyttämisen estämiseksi vaikkei lajikkeiden risteytys aivan pelkästään siitepölyjä sekoittamalla onnistukaan.

Itse pölytys tapahtuu käymällä kaikki yhden lajikkeen kukat läpi useampaan kertaan. Pölytystä kannattaa jatkaa niin pitkään kun vain kukkia tulee. Käyn yleensä kukat pölyttämällä läpi kerran päivässä. Itse siitepölystä tulee todella huumaava kapsaisiinin käry.


Kun kukka on pölyttynyt, se pudottaa kukintonsa ja sen tilalle alkaa kasvamaan itse chilin hedelmä! Oheinen lehdelle pudonnut kukka putosi kuvan yläreunassa olevan hedelmän alun tieltä.


Tästä noin kolmen viikon päästä voikin pitää sadonkorjuujuhlat!


Tässä vielä koko kasvusto.


Pöydän alla kasvaa Rucolaa, Ruohosipulia ja Basilikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti