maanantai 1. huhtikuuta 2013

Baccaa ja annuumia isompaan purkkiin

Baccaa ja annuumia saviruukkuun taimipöydältä
Keittiön taimipöydällä tilanahtaus kävi sietämättömäksi ja olihan noista baccoista ja annuumeista osalla jo aika pieni purkki. Tuolta baccametsästä taimien erottelu kävi jo hankalaksi, kun meinaavat alkaa kietoutumaan toisiinsa jo pahasti. Siispä, savipurkkia parvekkeelta taas mäntysuopakäsittelyyn ja isompia taimia rukkuun ja ikkunalle.

Olen huomannut tällä kasvatuskaudella, että taimien ruukutus on paljon hauskempaa jos sen tekee pienissä osissa, eikä kaikkia 14 lajikkeen taimia kerralta. Toki osasyy ruukutuksien jakautumiseen on se, että idätin lajikkeita porrastetusti. Ensin villit, chinenset ja pubet joulukuussa ja helmikuussa baccat, frutet ja annuumit.

Taimiruukusta saviruukkuun siirrossa kastelen saviruukun aina kokonaan lämpimällä vedellä kraanan alla, heivaan kangaskappaleen saviruukun pohjassa olevan reiän päälle ja kaadan sen päälle noin puoleen väliin ruukkua turvemultaa. Sen jälkeen kastelen mullan läpikotaisin lämpimällä vedellä ja heitän taimen mullan päälle kun olen sen ensin kaivanut taimiruukusta. Kaivamisesta ei voi oikeastaan puhua, sillä ne lähtevät sieltä kiltisti kun heivaan muovisen taimiruukun kasveineen ylösalaisin ja vähän painaa pohjasta. Sitten multaa ruukku täyteen niin, että taimen sirkkalehdet ylettyvät hädin tuskin mullan päälle. Tosin monelta taimelta sirkkalehdet ovat jo tippuneet, mutta tarkoitus on siis istuttaa taimia aina mahdollisimman syvälle, että multa tukee taimen runkoa paremmin. Lopuksi kastellaan päälimultakin kosteaksi ja heivataan taimi uudessa ruukussa ikkunalle.

Tuli sinne taimipöydälle ehkä vähän väljempää

Nyt alkaa tässä vaiheessa huomaamaan, että 28 chililajikkeen kasvattaminen 50 neliön kerrostaloasunnossa on jo liikaa. Viime vuonna lajikkeita oli 14 ja silti oli ahdasta :D Varsinainen kasvatusikkuna on jo täynnä chiliä ja 10 taimea odottelisi vielä keittiön taimipöydällä uudelleen ruukutusta. Ahneella on paskanen loppu.

Tuleepa kuitenkin tutkittua monen lajikkeen soveltuvuutta varjoiselle parvekkeelle.

Ikkunalle pääsivät siis Jalapeno Hercules (C. annuum), Aji Ahuachapáu (C. baccatum), Aji Cristal (C. baccatum), Lemon Drop F1 Red (C. baccatum) ja Starfish (C. baccatum).

Tulis jo kesä ja nuo saisi heivattua parvekkeelle kasvamaan. Kesästä voisi tulla sellainen, mikä oli ensimmäisellä varsinaisella kasvatuskaudellani. Kosteusprosentti lähellä sataa, 35 astetta lämmintä ja tuholaisia nolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti