keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Satopäivitystä, talvehtimista ja kauden 2013 suunnittelua


Pinquito de Mono (C. baccatum)
Kasvatuskausi 2012 alkaa olemaan jo viittä vaille valmis. Ensi lauantaina on tosiaan sadonkorjuujuhlat ja suunnilleen kaikki chilipuskat puskevat kypsää podia.

Pitkänhuiskea Pinquito de Mono alkoi uutena värjäämään podejaan kirkkaan punaisiksi. Mysteerichili, eli Leek kypsyttelee paria muhkeaa podia, en vain tiedä tästä lajikkeesta, että milloin se mahtaisi olla kypsä. Luultavasti sama homma kuin jalapenoilla, eli tumman vihreänä. Jos joku tietää paremmin niin hihkaiskaa.

Medusa kypsyttelee myös toista satoaan. Eli leivän päälle on taas luvassa "paprikaa". Tulisuutta kyseisessä lajikkeessa kun ei ollut.

Vaikka edellinen kasvatuskausi alkaa olemaan pulkassa, ei malttamaton chilipää voi olla suunnittelematta jo ensi vuotta...
Leek (C. annuum) tuli mysteerichilin siemenenä ja tällainen siitä kasvoi
Medusa (C. annuum) toinen sato kypsyy
Siirsin Cayennen (C. annuum) valoisemmalle ikkunalaudalle kypsyttelemään loppusatoaan
Yöllä chilipuskille on vielä yksi ylimääräinen 20 W ESL (energiansäästölamppu) antamassa kypsyttelyvaloa
Sitten seuraavan kasvatuskauden suunnitteluun!

Sisätiloihin suunnittelin jättäväni talvehtimaan Medusan, Naga Morichin, tietenkin Bolivian Rainbow -bonchin ja Tepin Guatemalan. Selvittelin noita pihalta siirrettyjä puskia ja päädyin siihen lopputulokseen, että African Devil on sen verran kompakti chilipuska, että senkin voisi antaa talvehtia. Sitä ei ole joutunut leikkelemään kertaakaan ja se tekee ihan mukavasti satoakin.

Africa Devil (C. annuum) pääsee myös talvehtimaan sisälle

ZenGrow ja vesiviljelytarvikkeita
Pääsenkin varkain tutustumaan vesiviljelyn ihmeelliseen maailmaan, kun emäntä ostaa pamautti syntymäpäivälahjaksi ZenGrow (ZG2):n. Olen näitä itsekin katsellut haikaillen, mutta piheys ei ole antanut sijaa ostaa omilla pennosilla tällaista vesiviljelylaitosta. Mieluisa lahja siis :)

Itse paketin mukana tuli 20 W ESL -poltin ja kuvassa taka-alalla oleva laitos.

ZenGrowin edessä olevat tarvikkeet kävin tilailemassa uudehkosta turkulaisesta puutarhatukusta Herbertistä.

Mukaan tarttui GHE:n Flora Tripack -lannoitepaketti (kuvassa kolme värikästä purkkia). Itse Tripack on yksi purnukka ilmeisesti jauhetta, mutta se oli loppu ja myyjä myi nuo kolme alehintaan 24,20 €. Lannoitteet menevät siis laitoksessa kiertävän veden sekaan.

Lisäksi ostin kivivillaa 10 palikkaa ja näköjään myyjä laittoi muutaman extraa. Kivivillasta köyhtyi 2 €.

Ostin myös muutaman Netpotin, eli hyvin ilmavan muoviruukun, mihin kivivillapaakku laitetaan ja siihen voi iskeä chilinsiemeniä itämään. Neljä kpl ruukkuja maksoi 2,96 €. Itse muoviruukut ovat aavistuksen liian pieniä, joten täytyy käydä vaihtamassa. Tilasin myös ZenGrowin nettikaupasta laitokseen sopivan idätyslevyn. Vielä tarvitaan lannoiteseoksen PH-arvoja mittaava tippatesteri, mutta haen sen myöhemmin. Itse idätyksessähän ei vielä lannoitteita tarvita.

Idätyksen jälkeen lupaavimmat kaksi chiliä voi iskeä Lecasoralla täytettyihin ruukkuihin. Sain Herbertin myyjältä Lecasoraa pussillisen ilmaiseksi, koska en tarvinnut sitä kuin pari kourallista.

ZenGrow kansi avattuna. Keskiön vesipumppu puskee vettä alapuolen tankista ruukkuihin
Tällä laitoksella on hyvä tutustua vesiviljelyn ihmeelliseen maailmaan ja ehkä joskus tulen rakentamaan ison EBB & Floodin, jonka tekemiseen Fataliin nettisivulla on hyvä ohje.

Tulen luultavasti idättämään koe-erän Moruga Scorpionia ZenGrown idätyslevyllä ja jos se onnistuu, niin jatkan parin lupaavimman yksilön kasvattelua vesiviljelyllä.

Jostain voisi hankkia pari kosteudenilmaisinta, niin voisi tehdä pari passiivihydroa. Passiivihydro toimii käsittääkseni niin, että taimet laitetaan Lecasoralla täytettyyn ruukkuun, minkä pohja on umpinainen ja kosteusmittari pohjaan kiinni. Chilitaimea kastellaan aina kun mittari näyttää, että pohja on kuiva.

Itse multaan mahtuu kasvamaan ensi kasvatuskaudella noin 20 chilipuskaa. Ohessa vähän selvitystä mitä vaihtoehtoja olisi lajikevalikoimaksi.

Sisällä talvehtivien chilipuskien ja koeidätykseen menevän Moruga Scorpionin lisäksi aion kasvattaa ensi vuonna jo aikaisemmalla kasvatuskaudella hyväksi satokoneeksi havaittua lajiketta Aji Cristal. Tämän vuoden sadottajat ovat olleet Lemon Drop, Cayenne ja Aji Fantasy, joiden kasvattamista jatkan myös ensi vuonna.

Jotta kasvatettavien lajikkeiden päättäminen ei menisi helpommaksi, tilasin saksalaisen Semillasin, hollantilaisen Pepperseedsin ja suomalaisen Fataliin verkkokaupoista lisää valinnanvaraa. Semillas näytti olevan pirun halpa siemenkauppa (noin 1.50 € kaikki siemenet), mutta en sitten tiedä kuinka luotettava.

Tulossa olevia siemeniä:

Semillasilta:
Aji Ahuachapáu (C. baccatum)
Aji Amarillo (C. baccatum)
Aji Ethiopian Fire (C. baccatum)
Aji Pineapple (C. baccatum)
Antillais Carribbean Habanero (C. chinense)
Assam (C. annuum)
Bulgarian Carrot (C. annuum)
Canario (C. pubescens)
Guyana PI 199506 (C. baccatum)
Habanero Vietnam (C. chinense)
Pimenta da Neyde (C. chinense)
Rhomboideum (C. rhomboideum)
Satan's Kiss (C. annuum)

Pepperseedsiltä:
Hungarian Hot Wax (C. annuum)
Rocoto Orange (C. pubescens)
Vietnamese Tearjerker (C. frutescens)

Fataliilta:
Black Cobra (C. baccatum)
Cheiro Roxa (C. chinense)
Habanero, Caribbean Red (C. chinense)
Lebanese Marbles (C. annuum)
Omnicolor (C. baccatum)
Starfish (C. baccatum)

Lisäksi tupsahti postiluukusta vielä Chiliyhdistyksen siemenlahja, joka sisälsi seuraavanlaisia siemeniä:

Champion (C. baccatum)
Lemon Drop X PI 441551 F4 Red (C. baccatum)

Lajikkeita on pirusti ja karsintaa on suoritettava, joten olen päätymässä seuraavanlaiseen lopputulokseen ensi vuonna kasvatukseen menevien lajikkeiden suhteen:

C. annuum
Assam
Bolivian Rainbow -bonchi (talvehtii)
Cayenne
Lebanese Marbles
Medusa (talvehtii)
Sarga Csereznye X Medusa (oma risteytys, lopputulemasta ei selvyyttä)
Satan's Kiss

C. baccatum
Aji Ahuachapáu
Aji Cristal
Aji Ethiopian Fire
Aji Fantasy
Champion
Lemon Drop
Lemon Drop X PI 441551

C. chinense
Cheiro Roxa
Habanero Vietnam
Moruga Scorpion (ZenGrowiin vesiviljelyä kokeilemaan, yli tuplaten tulisempi kuin Naga Morich)
Naga Morich (talvehtii)
Pimenta da Neyde

C. frutescens
Vietnamese Tearjerker

C. pubescens
Canario

Villichilit:
Tepin, National Park of Tikal, Guatemala (C. annuum var glabriusculum) (talvehtii, ehkä bonsaiksi)
CGN 22795 (C. praetermissum)
Rhomboideum (C. rhomboideum)

Yhteensä 24 kpl ja kun poistetaan talvehtimassa olevat purkilliset, niin jäljelle jää 19 lajiketta ja purkkejakin on siis vapaana saman verran kun edellinen kausi saadaan lopullisesti päätökseen.

Morugat menee koeidätykseen tosiaan heti kunnes idätyslevy saapuu, chinenset ja villit joulukuussa, loput lajikkeet tammi-helmikuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti