keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Liikaa lannoitetta ja kukintayllätys

Liian lannoituksen aiheuttama ödeema
Mistä tietää, että lannoitetta on tullut annosteltua chileille turhan avokätisesti? No siitä, että niiden lehtien alapinta näyttää kuten kuvassa. Ilmiötä kutsutaan ödeemaksi, jolloin kasvi poistaa ylimääräiset lannoitemineraalit lehtien alapinnoilla nähtäviksi kiteiksi.

Mitään vakavaahan tuo ei ole, mutta vähempikin lannoitus riittäisi. Aina vaan ei jaksa olla EC-mittari kourassa mittailemassa lannoitelitkujen vahvuuksia, varsinkaan aamu kuudelta, kun pitäisi töihin keritä. Yritän pitää litkujen EC:n noin 1-2 välissä, mutta näköjään jossain vaiheessa on lipsahtanut pitkälti yli kolmen.

Muutehan nuo taimivaiheessa olevat chinenset ovat melko pulleassa kunnossa ainkin lehtien koon suhteen. 
Rocoto Yellow (C. pubescens) aloittelee näköjään kukintaansa
Lisää itäjiä istutettu taimipurkkeihin. Kuvassa on chinense Cheiro Roxa ja baccat Piriz ja Lemon Drop. Kaikki ne itivät 11 päivässä
Paljon tulee kuvattua C. rhomboideum -bonchia, mutta sen muotoilu onkin tällä hetkellä kaikkein kiinnostavinta
Rhombo näyttää myös alkavan kukkimaan, mikä on aina kiva yllätys...
Jos ette ole vielä törmänneet Chilikirjaan, kannattaa ihmeessä törmätä :) Kirjassa käydään kirjan kirjoittajien Jukka Kilpisen (Fatalii), Tommi Hietavuon (Infernochili.net) ja Teija Aaltosen tarinat, miten he löysivät chilin taian. Varsinkin Jukan tarina chiliharrastajasta täysiveriseksi chiliammattilaiseksi on mielenkiintoista luettavaa.

Kirjassa on toki paljon muutakin tietoa, kuten chilien historian lyhyt oppimäärä, yleisimmät chililajikkeet, reseptejä, oppaita säilöntään ja kasvatukseen. Näin viidettä kasvatuskautta läpikäyvänä kasvattajana erityisen mielenkiintoinen kirjan osio käsitteli villichilejä, joista jo tiedänkin yhtä sun toista, mutta nyt tiedän näistä mystisistä ylänköjen lajeista taas lisää.

Kirja on tymäkkä perusraamattu kaikkeen chiliharrastukseen, aina aloittelijasta kokeneempaan chilipäähän.

Kun tuon tilasi Fataliin verkkokaupasta, kirja tuli vielä Jukan signeeraamana ja lisäksi mukaan oli eksynyt kasa chilien siemeniä: Pimenta Lagrima (C. chinense), Aji Angelo (C. chinense), Cheiro Roxa (C. chinense), Moruga Yellow (C. chinense) ja Peach Trinidad Scorpion (C. chinense).

4 kommenttia:

 1. Itsellä löytynyt samanlaisia kiteitä lehtien alta ja miettinytkin mistä mahtaa johtua. Nyt sekin selvis. Kiitokset siitä! En ikinä ole mittaillut vahvuuksia enkä edes omista mittaria mutta kai semmoistakin voisi kokeilla. Hyvää blogia pidät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en muista mistä tuosta ödeemasta luin, mutta jostain googlen syövereistä :) EC-mittari on kyllä pop ja samalla kannattaa tilata PH-mittari, niin tietää lannoiteliemistään kaiken. Kiinasta niitä mittareita saa vähän yli kympillä.

   Poista
 2. On kyllä komea tuo C. rhomboideum -bonchi, ja varmasti vielä upeampi kun alkaa todella kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se jotenkin kasvaa täysin erilailla, kuin muut bonchit, mutta onhan rhombo eriskummallinen villichili :)

   Poista