torstai 2. elokuuta 2012

Podit vaihtavat väriä ja kirvoja taas tuhottu urakalla

African Devil (C. annuum) kypsyttelee podiaan
Vaikkein nyt olekaan ollut mitenkään hirveän lämmintä enää edellisen ukkoskuuron jälkeen, on chilit kypsyneet hurjaa vauhtia.

Ukkosmyrskyn aikana pelkäsin, että chilit pitää ottaa parvekkeelta sisälle kun oli niin pahoja tuulenpuuskia. Puuskat kuitenkin tulivat talon toiselta puolelta, joten ne eivät chilipuskia paljon riepotelleet.

Kirvat ovat myös aktivoituneet uudestaan. Luulin jo päässeeni niistä perkeleen tuholaisista, mutta kyllähän niitä taas löytyi oikein urakalla. Tällä hetkellä kirvojen suosikiksi on noussut pari Bhut Jolokianin puskaa, jotka eivät vielä edes kuki. Kirvat eivät tietenkään auttaneet asiaa...

Valmistauduin siis pesemään jokaisen chilipuskan taas 3 % mäntysuovalla niinkuin aikasemmassa blogitekstissäni. Runsaan neljän tunnin jälkeen kaikki chilipuskat oli pesty mäntysuovalla ja ruiskutettu Neem-öljyllä läpikotaisin. Kirvoja oli sadoittain kylpyhuoneen lattialla kuolleena mäntysuopaliuokseen. Olihan se taas aika urakka ja kaljani olin ansainnut sen jälkeen "lähipubissa".

Lemon Drop (C. baccatum) podi alkaa vaihtamaan väriään sitruunan suuntaan
Cayenne (C. annuum)
Kun aloin kantamaan yksitellen chilipuskia kylpyhuoneeseen saamaan mäntysuopasuihkua, huomasin tosiaan yhden African Devilin podin vaihtaneen väriään paholaisen punertavaksi. Myöskin Lemon Drop näyttäisi vaihtavan väriä useampaan podiin. Cayenne taas oli kasvattanut vauhdilla omia podejaan, joita on jo kymmenkunta. Viimeksi kun katsoin tämän puskan podeja, isoin oli noin puolen sentin pituinen.


Medusan (C. annuum) kypsynyt sato tuli kerättyä ja syötyä :)
Kirvainvaasio Bhut Jolokianin (C. chinense) lehtiversoissa, eikö ole somia otuksia?

2 kommenttia:

 1. Itselläni ensimmäistä kesää chilejä kokeiluluontoisesti kasvamassa. Hienosti meni heinäkuuhun asti, mutta elokuussa alkoi valtava kirvojen invaasio. Näillä näkymin menee pipariksi koko homma, mutta tästä pitää ottaa ensi kesää varten opikseen.

  Tuo mäntysuopaliuos ei tapa itse chiliä? Vaikka menisi multaan ja imeytyisi kasville?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirvat ovat kyllä suurimpia vitsauksia chilien kasvatuksessa kesällä (jos taimivaiheen harsosääskiä ei lasketa).

   Itse olen tänä vuonna säästynyt kirvainvaasiolta parvekechileissä ruiskuttamalla ne lämpimän veden ja neem-öljyn seoksella ennen parvekkeelle viemistä ja sen jälkeen ensin kerran viikossa ja vähitellen vain pari kertaa viikossa. Neem-öljyllä ruiskutetuissa chileissä ei ole ainoatakaan kirvaa! Kirvan poikasia kyllä pyöriin pitkin parveketta etsien syötävää, mutta mitään ei löydy :)

   Jos kirvat ovat kuitenkin eksyneet jo chileihin, ei Neem-öljystä ole jälkikäteen paljoa hyötyä. Mäntysuopaliuos taas pitää kurissa jo olemassa olevaa kirvapopulaatiota. Olen pahimpiin puskiin ruiskuttanut viime vuonna jopa 5% mäntysuopaliuosta. Mäntysuopa on saippuaa ja kun kirva saa sitä päälleen, ei se pysty hengittämään ja tukehtuu. Itse kasvi ei ole moksiskaan tästä toimenpiteestä. Olen pahimmissa tapauksissa jopa dipannut koko puskan mäntysuopaliosta sisältäneeseen ämpäriin.

   Mutta pihalle vietäessä tai miksei jo aikaisemminkin neem-öljyä, niin ei tarvita mäntysuopaa ollenkaan :)

   Poista