tiistai 21. elokuuta 2012

Ilmaston kylmeneminen on tunnustettava

Roskiin meneviä lajikkeita
Edellisessä blogipäivityksessä iloitsin lämpimistä ilmoista ja veikkailin jopa intiaanikesän esiinmarssia. Nyt täytyy perua kaikki sellaiset sanat.

Viime yönä lämpötila laski Turussa tuonne 7 asteen tuntumaan ja se on jo pirun kylmä chileille. Toki parvekkeella on tosiaan se 2-3 astetta lämpöisempää jos ei tuule. Päivälämpötilat eivät enää yllä lähellekään 20 asteen ja kylmenevää on luvassa jatkossakin. Eiväthän ne chilit kuole vielä tuollaiseen lämpötilaan, ei ainakaan baccatum-suvun edustajat. Hedelmien kypsyminen vaan hidastuu dramaattisesti.

Keräsin oheiseen kuvaan kaikki lajikkeet, mitkä lähtevät nyt roskiin siitä syystä, ettei ne ole tehneet vielä yhtään järkevän kokoista hedelmää. Etualalla vasemmalla kaksi Bhut Jolokiania (C. chinense) ja Peruvian White Habanero (C. chinense). Takarivissä vasemmalta Pinquito de Mono (C. baccatum), Tabasco (C. flutescens) ja Prik Ki Nu (C. annuum).


Lämpötila, Turku Artukainen
Lämpötilakäyrää viime yöltä.

Kirvathan söivät Bhut Jolokianien kaikki uudet lehtiversot, joten tämän lajikkeen edustajat eivät päässeet edes kukkimisvaiheeseen. Onneksi Naga Morich puskee kukkia ja pieniä hedelmän alkuja on myös luvassa. Luultavasti leikkelen sitä vähän, haen jostain kivan pienen purkin, upotan sen mäntysuopaan kirvojen varalta ja laitan sen talvehtimaan sisälle ikkunalaudalle.

Tabascossa oli muutama hedelmän alku, mutta ne eivät mitenkään ehdi kasvamaan syötäväksi ennen pakkasia. Kyseinen kasvikin on paljon yli metrin pitkä, joten sisällekään sitä ei saa mahtumaan.

Pinquito de Monon toinen edustaja ei ole paljon hedelmiä putkautellut ja joutuu täten viikatteen armoille. Onneksi toinen edustaja tekee useampaa isoa hedelmää.

Prik Ki Nu on kohta 1.5 metrinen yksilö ja se kukkii voimakkaasti. Hedelmien alkujakin on ollut havaittavissa, mutta ne kellastuvat ja tippuvat pois. Syynä ilmeisesti kasvuolosuhteen parvekkeella. Liian kylmä tai liian vähän valoa.

Prik Ki Nu (C. annuum) latvaa
Peruvian Habanero Whiten ongelma on aika lailla sama kun Prik Ki Nun. Kukkia ja hedelmän alkuja riittä vaikka muille jakaa, mutta mikään ei kasva pientä palloa isommaksi.

Peruvian Habanero White (C. chinense) latvaa
Ainakin kasvupenkille tuli tilaa niille lajikkeille, jotka vielä sadottavat.
Sitten iloisempiin kuulumisiin.

Muiden lajikkeiden tilanne on huomattavasti parempi sadon suhteen:

Lemon Drop - 11 podia (lisäksi 1 kypsä kerätty)
Lemon Drop - 8 podia (lisäksi 10 kypsää kerätty)
Aji Fantasy - 6 podia (lisäksi 2 kypsää kerätty)
Aji Fantasy - 7 podia
Aji Cristal - 9 podia
CGN 22871 - 10 podia
Pinquito de Mono - 6 podia
Kaleidoskop - 3 podia
Goat's Weed - 1 podi
Sarga Csereznye - 15 podia (lisäksi 4 kypsää kerätty)
Cayenne - 16 podia
Naga Moric - 0 podia (siirtyy talvehtimaan sisätiloihin pienen karsinnan jälkeen)
African Devil - 11 podia (lisäksi 3 kypsää kerätty)
Tepin Guatemala - 9 podia (lisäksi 1 kypsä kerätty)
Medusa - 11 podia (edellisestä sadosta 10 kerättyä)

Leikkelin satoa tekevien lajikkeiden oksien latvat pois, ettei energiaa tuhlaannu enään uuteen kasvuun vaan olemassa olevien hedelmien kypsyttämiseen. Jos hedelmät eivät ala pian kypsymään, täytyy puskat dipata huolellisesti mäntysuopaan kirvojen varalta ja tuoda sisälle siksi aikaa, että loputkin podin kypsyvät.

Melkein kypsiä Cayennen (C. annuum) hedelmiä
Ensimmäinen pieni kypsyvä CGN 22871 (C. baccatum) hedelmä on jännän oranssi
Sarga Csereznye (C. annuum) X Medusa (C. annuum) risteytetty hedelmä kypsymässä
Tepin, National Park of Tika, Guatemala
Ainoa villichilini Tepin Guatemala alkaa olla jo niin rönsyilevä, ettei se mahdu varsinaiselle ikkunalaudalle.

Kirvojakaan ei onneksi enää näy, paitsi kuolleita tietenkin. Toivottavasti niitä ei ilmojen kylmenemisen johdosta myöskään tule lisää parvekkeelta.

Katkoin ne Tepinin oksat, joissa ei kasvanut ollenkaan hedelmiä, tai oikeastaan marjoiksihan näitä pitäisi kutsua. Chilipuskasta saatiin näin melko paljon kompaktimpi ja nyt se mahtuu jo varsinaiselle paikalleen.

Annan tämän talvehtia tässä varjoisella ikkunalaudalla ja vähennän lannoitteen ainoastaan Bio-Growiin kun kaikki loputkin hedelmät ovat kypsyneet.


Tepin, National Park of Tikal, Guatemala (C. annuum var glabriusculum) pätkimisen jälkeen
Pitäähän tässä jo ensi kauttakin ajatella ja päätinkin varmistaa, että saan kasvattaa ensi kesänä nykyään tulisinta chililajiketta nimeltä Moruga Scorpion (C. chinense). Sen tulisuus pitäisi olla yli 2 miljoonaa Scovillen asteikolla. Naga Morich on vähän yli miljoonan. Tämän pitäisi siis olla melko helvetillinen chili poltteeltaan. Odotamme mielenkiinnolla tätä elämystä :)

Lisäksi halusin varmistaa toisen villichilin saatavuuden ensi vuodeksi ja tilasin lajikkeen CGN 22795 (C. praetermissum) siemeniä.

Bonuksena paketista tuli lajikkeiden Purple Halel (C. chinense), villichili Duke Penquin (C. flutescens) ja sinapin siemeniä. Jos sinappi kasvaa niinkuin luvataan, voi ensi vuonna sotkea Morugaa omatekemän sinapin sekaan :D

Siemenet on tilattu Fataliilta. Bonuslajikkeet ovat siitä syystä, että kuulun chiliyhdistykseen.

Täytynee tässä lähiaikoina tilailla lisää siemeniä ensi vuodelle. Ajattelin laajentaa tilaamista kahteen eurooppalaiseen nettikauppaan Pepperseedsiin ja Semillasiin. Täytyy rauhassa tutkia näiden nettikauppojen lajikkeita. Sitä voisi ensi kesäksi hankkia jonkun jännän amppelitomaatinkin siemeniä.


Lisäksi ajattelin laittaa tuohon oikeaan palkkiin chilien siemenpankin tilannepäivityksiä, jos joku haluaa jossain vaiheessa chilien siemeniä meikäläiseltä. Värikoodaus kertoo kuinka paljon siemeniä on jäljellä.

Tämän hetkinen tilanne:


2011:
Hungarian Hot Cherry - erinomainen
Black Scorpion Tongue - erinomainen
Aji Cristal - erinomainen
Peruvian White Habanero - keskinkertainen
Jalapeno Hercules - erinomainen
Bolivian Rainbow - erinomainen
Naga Morich - välttävä

2012:
Aji Fantasy - erinomainen
Medusa - keskinkertainen
Lemon Drop - välttävä
African Devil - välttävä
Tepin Guatemala - vain muutama

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti