perjantai 10. elokuuta 2012

Ensimmäisen villichilin hedelmän makuarvio

Syksyä kohden mennään, mutta ulkolämpötilan suhteen ei ole vielä huolta. Tällä hetkellä lämpömittari näyttää parvekkeelle 18.1 astetta lämmintä. Tietenkin sitä saisi olla paljon enemmän ja iltapulun mukaan pitäisi kohta tulla lämpöpiikki tai jopa intiaanikesä tänne etelään. Toivoa sopii.

Ohessa vähän ilmatieteenlaitoksen grafiikkaa lämpötiloista täällä Turussa. Yöt käy melko kylmässä ja hallavaarakin alkaa olemaan kohta maanpinnassa, mutta mikäs tässä chilejä kasvatellessä melkein ylimmässä kerroksessa parvekkeella. Ei paljon hallasta pelkoa :) Noihin lämpöasteisiin saa melkein lisätä 2-3 astetta lämpöä tuon parvekkeen olosuhteisiin.

Lämpötila, Turku Artukainen 
Sitten siihen kauan odoteltuun ensimmäisen villichilini makuarvioon. Olen kyseistä chilipaprikoiden esi-isää nimittänyt blogissani lyhennelmällä Tepin Guatemala (C. annuum), mutta sen varsinainen nimihän on Tepin, National Park of Tikal, Guatemala (C. annuum var glabriusculum).

Komea puskahan siitä on kasvanut keskikokoisessa bonsairuukussa hyvin varjoisella ikkunalaudalla. Jos meinaan laittaa sen talvehtimaan, niin sitä pitää kyllä karsia aika tavalla tai sitten teen siitä uuden bonsaichilin.

Otin ensimmäisen kypsän hedelmän/marjan irti puskasta ja leikkasin sen kahtia. Tuoksu oli juuri niin mahtava kuin arvelinkin perustuen kyseisen lajikkeen manuaalisen pölyttämisen tuomaan huumaavaan parfyymintuoksuun. Tuoreen hedelmän tuoksussa on jonkin itämaisen maustesekoituksen aromia, erittelemään en pysty, sillä en ole koskaan haistanut mitään tällaista hajua. Tosiaan monivivahteinen tuoksu.

Tepin, National Park of Tikal, Guatemala (C. annuum var glabriusculum)
Hedelmän sisällä oli hyvin tiivis siemenkota, jonka ympäriltä todella mehukas hedelmänlihan lähti irti lähes itsestään. Siemenkota piti sisällään kuusi isoa siementä, jotka olivat hyvin tiiviisti kiinni toisissaan.

Nappasin suoralta kädeltä koko siemenkotaa ympäröineen hedelmänlihan suuhun ja sitten alkoi melko puhalluskonsertti :D Pirullisia otuksiahan odottelinkin näistä, mutta tässä tulisuus poltti heti kuin Habanerossa ja kesti yhtä pitkään kuin Naga Morichissa. Maussa pystyis aavistamaan vivahteita kanelista. Tätä pitää ehdottomasti kuivattaa spesiaalimausteeksi! Tulisuusasteikolla 1-10 sijoittaisin tämän kohtaan 8. Itse kasvissa on vieläkin yli 15 kukkaa ja 10 hedelmää kypsymässä, joten ihan hyvin tästä siemeniä saadaan.


Tepin, National Park of Tikal, Guatemala (C. annuum var glabriusculum)

Toinen makuarvio koskee häröä "tomaattipuskaa", eli Sarga Cseresznyetä. Chilihän tämäkin on, mutta melko erikoinen. Kyseisessä lajikkeessa on hyvin epämuodostuneet lehdet ja niissä on reikiä melkoisesti, jo taimivaiheessa. Mikään ötökkä niitä ei ole syönyt.

Kuten jo odottaa saattoi, kyseisen lajikkeen tuoksu mukaili hyvin ärhäkkään paprikan tuoksua ja maku oli poltteettoman paprikamainen. Melkolailla pettymys sinänsä. Toivottavasti isomman hedelmät antavat parempaa suuntaa maulle ja tulisuudelle. Tulisuusasteikolla 0-10 tämän lajikkeen polte on pyöreä nolla.

En ota näistä pienistä hedelmistä edes siemeniä talteen, vaan odotan isompien kypsymistä.
Sarga Csereznye (C. annuum)
Sarga Csereznye (C. annuum) hedelmä hakaistuna
Lemon Drop (C. baccatum) on kypsyttänyt isompiakin podeja kypsiksi asti. Kohta ostamaan lohta!

Aji Fantasy (C. baccatum) kasvattelee suuria podeja, mutta ne eivät ole vielä kypsyneet
Bolivian Rainbow -bonchi alkoi puskemaan pientä lehteä paljon, joten rohkenin leikellä suuret lehdet taas pois
Medusa (C. annuum) stimuloitui ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen ja alkoi tuottamaan todella paljon kukkia, yksi hedelmäkin oli näemmä piilossa puskan lehtien alla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti