Bonchi-aihiot Piri Piri ja Habanero Vietnam |
Tosin Canario palelee vielä parvekkeella ja kypsyttelee paria podiaan (jos nyt edes kypsyvät). Kirvavaaran takia en sitä kuitenkaan kokonaisuudessa tuo sisälle. Pitää miettiä jos noukkisi keskenkasvuiset hedelmät sisälle kypsymään. Piri Piri toipuu vielä kirvahyökkäyksestä Provadon avulla ja pysyy aihiona vielä hetken aikaa.
Työpaikalla kasvaneessa Habanero Vietnamissa taasen ei ole ollut koskaan mitään tuholaista näkyvillä, joten aloin parturoimaan sitä heti bonchiksi.
Habanero oli vallannut juurakollaan altakasteluruukun säiliön kokonaisuudessaan |
Kun suurin osa mullasta oli karsittu, alkoi isompia juuria tulemaan esille |
Juurien pesun jälkeen alkoi sijoitusoperaatiot bonsai-ruukkuun. Vielä pitää karsia pienempiä juuria |
Pienemmistä juurista on päästy eroon ja ruukku mullitettu! |
Noin viikon kuluttua bonchi näytti kyntensä, hengissä ollaan! Pieniä lehtiversoja alkoi puskemaan ympäri runkoa |
Nyt voi jo alkaa koristelemaan! Tuohon voisi vielä yrittää kasvattaa nurmikkoa kivien väliin, mahdollisuudet ovat rajattomat |
- Lemon Drop x PI 441551 F4 Red (C. baccatum) on todella outo risteytys, koska hedelmät ovat suuria punaisia möhkäleitä. Maku on todella hedelmäinen ja makea, poltetta tuskin huomaa lainkaan, joten tämä lukeutuu tuoreeltaan käytettäviin chileihin. Makea maku saa hymyn huulille, tätä pitää saada lisää. Ehkä parhaimman makuinen chili mitä tähän mennessä on tullut maistettua :)
- Starfish (C. baccatum) näyttää aivan meritähdeltä, joka ei sinänsä yllätä :) Maku taas on todella makea ja omenainen. Potkua löytyy hieman punaista LD:tä enemmän, mutta pysyy silti miedon puolella. Erittäin positiivinen yllätys tämäkin!
- Piri Piri (C. frutescens) ja Aji Ethiopian Fire (C. baccatum) edustavat samaa kategoriaa makujen puolesta. Hedelmäistä ja maukasta kummatkin, mutta eivät niin makeita kuin Starfish ja LD Red.
- Aji Ahuachapáu (C. baccatum) oli suuri pettymys makupuolella. Se maistuu lähinnä karvaalta etikkasäilykkeeltä. Itse en aio sekaantua kyseiseen lajikkeeseen enää
- Vietnamese Tearjerker (C. frutescens) on....tuota, nimensä veroinen tapaus. Polte alkaa heti ja iskee kuin tuhat salamaa ja kestää yllättävän pitkään. Tulisuus menee tuonne LD:n ja Nagan välimaastoon. Ei tuoreeltaan nautittavaksi, parempi kuivattuna ja jauheena
- Habanero Vietnam (C. chinense) on perus habanero, hedelmäinen, polttava ja maukas. Silputtiin työporukassa sen ainut hedelmä lounaspitsan päälle, johon tuli lisää luonnetta ;)
Seuraavan kasvatuskauden idätykset alkavat olla ensi kuussa ajankohtaisia, siis villichilien osalta, mutta tässä vaiheessa kannattaa jo miettiä lajikeraamit kuntoon, ettei tule tehtyä hätiköityjä päätöksiä valittavien lajikkeiden suhteen.
Villichilit ja pubescensit kannattaa tosiaan idättää jo marraskuussa seuraavalle kasvatuskaudelle tai pubet voi jo periaatteessa nytkin jo laittaa itämään. En tosin ensi kaudelle laita yhtään pubea itämään, sillä parvekkeen valo ei riitä niiden vaatimalle pitkälle kasvukaudelle. Chinense-suvun lajikkeiden idätys on hyvä suorittaa marras-joulukuussa ja loput lajikkeet sitten helmi-maaliskuussa. Tämä siitä syystä, että jos idätät esim. baccatum-suvun chilin nyt, on se talosi katossa asti ennenkuin sen voi viedä pihalle ;) Toki leikkelyä voi suorittaa, mutta porrastettu idätys on kuitenkin kaiken A ja O.
Talvehtimaan jäävät:
- 2x Fatalii Gourmet Jigsaw (C. chinense)
- villichili C. rhomboideum
- villichili CGN 22795 (C. praetermissum)
- Bonchi Habanero Vietnam
- Bonchi-aihio Piri Piri
- Bonchi-aihio Canario
Tämä suunnitelma on siis worst case scenarion mukaan tehty, eli sillä oletuksella, että asumme edelleen ensi vuonna kerrostalossa. Oma piha hakusessa :)
Palataan ensi kasvatuskauden idätyslistaan vähän myöhemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti