Tepin Guatemala ja kirvaton lehti |
Huomasin tuossa ennen viikonloppua, että Medusa näyttää hieman kärsineeltä. Se oli pudottanut aika paljon lehtiä ja oli ikäänkuin harventanut lehtiviidakkoaan. Omituisen tuuhea se olikin. Lehtien pudottelu ei tosiaan johtunut tuholaisista, koska niitä ei tästä chilistä löytynyt ainuttakaan, edelleenkään. Provadoakaan ei ole tähän chilipuskaan tarvinnut käyttää. Hieno lajike kaikinpuolin, tosin voisi kyllä olla hieman tulisempi :) Eipä sitä koristechilistä kuitenkaan mitään ihmeellistä pidä odottaakaan.
Tulipa tehtyä erinäisten siemenvaihtojen ja hankintojen jälkeen vähän päivitystä kasvatuskauden 2013 lajikelistaan. Annuumeja läksi pois ja oikeastaan kaikkea muuta tuli lisää.
C. annuum
African Devil (talvehtii)
Cayenne
Lebanese Marbles
Sarga Csereznye X Medusa (oma risteytys, lopputulemasta ei selvyyttä)
C. baccatum
Aji Ahuachapáu
Aji Cristal
Aji Ethiopian Fire
Aji Fantasy
Aji Pineapple
Champion
Lemon Drop
Lemon Drop X PI 441551
+Starfish
Trepadeira Werner
C. chinense
Biquinho
Cheiro Roxa
Habanero Vietnam
Moruga Scorpion
Naga Morich (talvehtii)
Pimenta da Neyde
C. frutescens
Piri Piri
Vietnamese Tearjerker
C. pubescens
Canario
Manzano Rojo
+Rocoto Orange
Villichilit:
CGN 22795 (C. praetermissum)
+Duke Penquin (C. frutescens)
Rhomboideum (C. rhomboideum)
African Devilin olin unohtanut listasta kokonaan, vaikka se tuossa ikkunalla kasvaakin :D Aji Pineapple taas oli jäänyt täysin suunnitelmien ulkopuolelle unohduksen siivittämänä. Onneksi päätin kuitenkin penkoa vielä siemenvalikoimaa ja muistin tämän. Pineapplesta pitäisi siis kasvaa hieman ananakselta maistuva chili :)
Piri Piri on tosi mielenkiintoinen lajike, mitä olen metsästänyt jo tovin. Kyseessä on ilmeisesti alkuperältään afrikkalainen chililajike, jota kasvatetaan lähinnä Malawissa, Etelä-Afrikassa, Ghanassa, Nigeriassa, Zambiassa, Zimbabwessa, Mosambikissa, Etelä-Sudanissa ja eteläisessä Etiopiassa. Tästä lajikkeesta tehdään Piri Piri -soosia, jolla maustetaan lähinnä grillattua kanaa.
Soosiin tulee murskattuja Piri Piri chilejä, sitruunan kuorta, sipulia, valkosipulia, mustapippuria, suolaa, sitruunamehua, Bay Laurel -puun lehtiä, paprikaa, Pimiento paprikaa, basilikaa, oreganoa ja Tarragon -yrttiä.
Soosia sitten sivellään kanaan grillatessa. Osa ainesosista on vaikea saada suomeen, mutta täytyy yrittää etsiskellä etnisistä kaupoista jos Piri Piristä saadaan ensi vuonna hyvä sato. Toivottavasti ensi kesänä pääsee grillaamaan Piri Piri -kanaa :)
Annuumeja: 6 kpl
Baccoja: 9 kpl
Chinenseja: 6 kpl
Fruteja: 2 kpl
Pubeja: 2 kpl
Villit: 3 kpl
Aikalailla bacca voittoinen kausi tulossa :) tämä siitä syystä, että kyseisen sukuhaaran chilit näyttävät pärjäävän parhaiten tuolla kylmällä ja varjoisella parvekkeella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti