tiistai 27. marraskuuta 2012

R.I.P bonchi, latvomista ja säilykkeen testausta

Välipäivitys ennen muutaman viikon paussia, jonka jälkeen alkaa chinense/pube/villien idätteleminen seuraavan vuoden kasvatuksia varten.

R.I.P bonchi
Talvehtimisrintamalla ei ole muita muutoksia kuin se, että Bolivian Rainbow -bonchini ei kestänyt toista talveaan. Kirvat ja vihannespunkit järsivät bonchin huonoon kuntoon ja sitten vielä karsin sen liian kovakouraisesti tapiksi. Siitä ei sitten enää selvittykään, vaikka sillä oli 18 W ESL porottamassa 5 cm päässä. Noh, jotain hyvää silti, meinaan Medusa (C. annuum) pääsi lampun alle ja näyttää jo paljon virkeämmältä.

Tulipa tuossa vaihdettua ZenGrowin lannoitelitkut ja huomasin ilokseni, että toinen Trinidad Moruga Scorpionin taimista oli kasvattanut yhden pitkän juuren vesitankin lannoitelitkuun asti. Tämän luulisi kiihdyttävän kasvamista entisestään! Lisäksi latvoin jo tässä vaiheessa taimet, koska haarautumista on saatava hyvällä tahdilla tai chilit eivät mahdu kasvamaan lampun alla. Aion meinaan pitää ne suhteellisen kompaktina ja se vaatii aikalailla leikkelyä.


Trinidad Moruga Scopionin latvontaa


Ostin kaupasta taas tortillamateriaalit ja päätin avata syyskuussa säilömäni chilisäilykkeen tortillaa maustamaan. Purkit ovat tähän asti majailleet jääkaapissa ja nyt kun niitä kaivelin sieltä, huomasin yhden pilttipurkin kannen oleva koholla. Tämä purkki aukesi todella kevyesti vääntämällä, eikä päästänyt mitään ääntä. Satsi kuitenkin tuoksui ihan hyvältä, eikä lainkaan pilaantuneelta, mutta enpä ottanut riskiä vaan kaadoin sisällöt menemään.Säilykechiliä syyskuulta

Avasin yhden purkin, minkä kansi oli vielä koverallaan ja sen kanssa saikin tehdä töitä, että se aukesi. Avatessa kuului kova "plop" -ääni, joten tämä oli ainakin ilmatiivis. Purkista tuleva tuoksu oli väkevän hunajainen, ehkä jopa karpalomainen. Hunaja selvästi toimii pienen etikkamäärän kanssa kun säilötään chilejä. Maku oli tulisen hunajainen, mutta silti jotenkin pehmeä ja jopa sinappinen. Aji Fantasyn ja Aji Cristalin makueron huomasi vieläkin, vaikka tämä on jo kolme kuukautta vanha purkki. Onnistunut säilöminen siis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti