tiistai 22. maaliskuuta 2016

Valaistusvoimakkuuksia

Valon määrä alkaa pihalla lisääntymään vauhdilla ja päätinkin tutkia taas miten voimakasta tuo kevätaurinko oikein on. Vertailuna käytän chilejä sisällä valaisevien lamppujen valaistusvoimakkuutta. Näin alkaa pikkuhiljaa selkiämään ajankohta milloin chilit kannattaa valon määrän puolesta siirtää pihalle. Lämpötila onkin sitten toinen tarkkailtava asia ennen kuin chilit siirtää pihan armoille.

Yleensä valon puolesta chili kannattaa siirtää pihalle kun valon määrä ylittää sisällä saatavan valon määrän. Tässä vaiheessa kevättä varjossa on vielä surkea valaistusvoimakkuus, mutta auringossa jopa satakertainen. Kevään edetessä tuo ero alkaa kaventua niin, että varjossakin päästään jo yli 10 000 luksin. Samalla pitää pitää mielessä se, että sisältä siirretyt chilit eivät ole tottuneet uv-säteilyyn, joten ne "palavat" todella herkästi. Ne pitää siis ensin totuttaa auringon uv-säteilyyn pikkuhiljaa ensin 15min ensimmäisenä päivänä, toisena päivänä 30min jne. tuplaten aina edellisen päivän ulkoiluajan. Toki jos omistaa hallaharsoa, niin sitä kannattaa laittaa chilien suojaksi ensin kolme kerrosta, vähentää se kahteen ja lopuksi yhteen. Näin chilipuskia ei tarvitse siirrellä varjosta aurinkoon. Kasvihuoneen voi vaikka vuorata hallaharsolla aluksi.

Tässä näkyy selvästi valaistusvoimakkuuspiikki aamulla etupihalla ja iltapäivästä takapihalla kun auringonvalo kiersi rivitalon puolelta toiselle. Varjossa ei sitten paljoa valoa ollutkaan. Vertailuna 14h valojaksolla sisällä loistavat ledipaneelin ja loisteputkien valaistusvoimakkuus


Lämpötila on ratkaisevin asia, kun mietitään chilien siirtoa pihalle. Kriittinen raja kulkee useampien chilien kohdalla +5 asteessa. Jos yölämpötila laskee alle tuon, ei chilejä kannata siirtää pihalle tai ne paleltuvat. Toki lajikkeilla on eroja siinä miten ne kestävät kylmää. Esim. C. chinense -lajikkeet sietävät todella huonosti kylmää ilmaa ja C. pubescens jopa pitää kylmemmistä öistä. Kylmiä öitä varten voi myös virittää hallaharsoa estämään chilejä kylmettymästä, mutta ei se harso sentään chilipuskaa useamman asteen pakkaselta suojele.

Vähän on kylmää vielä jos meinaa chilit viedä pihalle :)


Pitäisi muuten ruukuttaa vauhdilla kasvavat Canario, Harold st. Bart's Green ja Leek isompiin ruukkuihin taimiruukuista. Tarvitsevat sen verran usein jo ravinnelientä, että purkki alkaa olemaan jo aika ahdas.

Lisäksi huomasin ilokseni, että C. galapagoensessa on kiinni jo viisi marjaa :) Hassusti se tekee ensimmäisen satonsa näin varhain keväällä.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista tekstiä valoista! Ja hyvä tieto tuo chilin viiden asteen sääntö. Täytyykin seurailla koska lämpötilat alkavat nousta. Vielä siitä ei ole pelkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ensi kuussa varmasti alkaa tapahtumaan lämpötilojen suhteen oikein urakalla :)

      Poista