lauantai 26. syyskuuta 2015

Bonchien status, pistokkaita postitse ja katsaus menneeseen sekä tulevaan kauteen

Habanero Vietnam (C. chinense)
Boncheista en olekaan höpissyt hetkeen. Ne ovat jääneet vähän huonolle hoidolle, johtuen erinäisistä ajankäytön haasteista :) No tässä kuitenkin päivitystä niiden tilanteeseen, nyt kun ei oikein muuta ole kasvamassa enää.

Bonchivanhus (3v), eli Habanero Vietnam (C. chinense) on kärsinyt erinäisistä kuivuuskausista ja lannoiteövereistä, mutta sehän vaan porskuttaa eteenpäin. Pitäisi muistaa antaa tuolle Puutarhan Kesää vain joka kolmas kastelukerta, niin se ei pääsisi "palamaan" ylilannoituksen seurauksena niin usein. Käytän kasvin palamisen termiä silloin, kun lannoiteöverit aiheuttavat kasville ruskeahtavaa lehtien ja oksien kuivumista. En tiedä onko se pääsääntöisesti lannoiteöverien aiheuttamaa, mutta sen saa korjattua melko helposti poistamalla vaurioituneen osan pihdeillä ja antamalla pari seuraavaa kastelukertaa pelkkää vettä. Uusi kasvusto onkin sitten jo ihan tervettä.

No mutta tulin taas karsineeksi "palaneita" oksia bonchivanhuksesta ja vielä pitäisi kyllä pestä nuo kalkkeutuneet kivet, laittaa lisää multaa ja uusia ruukkukate tuoreempaan.

C. lanceolatum
Lanssi, eli C. lanceolatum -villichilistä tehty bonchi meinasi päästä isompaan ruukkuun ja ledipaneelin alle, mutta päätinkin pitää sen bonchina, sillä edellisestä kasvatuskaudesta ei jäänyt yhtään bonchiaihiota käteen. Hyvinhän se jakselee tuossa pienessä purkissa, jopa niin hyvin, että pitää vähän karsia tuota massiivista lehtimassaa, sillä vedenkulutus on aika huimaa. Tuota saa kastella parin päivän välein.

Hienot lehdet tuossa villichilissä kyllä on, en ole nähnyt vastaavia aikaisemmin. Pitkulaiset ja karvaiset kuin mitkä. Eihän tuo tarkalleen bonchilta enää näytä, mutta katsotaan nyt josko sen saisi kukkimaan, jos ei niin avokätisesti karsisi kasvustoa.

C. rhomboideum

Rhomboideum pärjää myös hyvin kiven päällä. Uusi kasvusto on päässyt karsinnan puutteesta kasvamaan aika paljon ylöspäin ja useita kukkiakin on ilmaantunut tämän bonchin oksille. Siksi en viitsinyt kaikkia ylöspäin lähteviä oksia karsia ulkonäön kustannuksella. Onhan nuo keltaiset villichilin kukat vaan hienoja ja harvinaisia :)

Marjaakin on oksistolla noin 10 kpl. Aika pieniä siemeniä nuo marjat puskevat ja epäilen niiden itävyyttä, joten se täytyy varmistaa ennen talteenottoa.

C. rhomboideum kukkii
Pistokas lähdössä maailmalle
Oletkos koskaan halunnut lähettää kaverillesi chilin pistokkaan, mutta et oikein tiedä miten se selviäisi toiselle puolelle Suomea? Ei hätää, nyt saat vinkin.

Tarvitset vain seuraavat tarvikkeet:

- puolen litran minigrip-pussi
- lämpimällä vedellä kostutettu talouspaperiarkki
- sakset

Leikkaa pistokas irti emopuskasta vinottain, ei vaakasuoraan. Karsi alaoksistoa siten, että pistokkaan leikkauskohta mahtuu hyvin kostutettuun talouspaperiarkkiin. Kieputa talouspaperi pistokkaan leikkauskohdan ympärille ja laitan pistokas minigrip-pussiin. Päästä turhat ilman pussista pois ja sulje pussi.

Pussia ei kannata laittaa kirjekuoreen ja lähettää suoraa siten, sillä postin automaattiset lajittelulaitteet murskaavat pistokkaan melko varmasti. Sen sijaan voit askarrella paskarrella pienen pahvi- tai muovilaatikon teipistä ja jostain laatikonraadosta. Se menee kätevästi postiluukuista perille ja postisetä tuskin saa sitä rikki yhtä helposti kuin automaattiset kirjeiden lajittelulaitteet.

Pistokas kestää hyvin 3-4 päivän matkan perille. Tämä johtuu siitä, että pistokas saa hieman vettä kostutetusta paperista ja paperi myös kostuttaa suljetun pussin siten, ettei lehtiosa pääse kuivahtamaan. Siitä vaan sitten lähettelemään pistokkaita :)

Pistokas karsittu ja valmiina käärittäväksi paperiin

Pakattu pistokas valmiina matkalle!

Katsotaanpa sitten menneeseen kasvatuskauteen. Vuoden 2015 kasvatuskausi lähti liikenteeseen kasvatuskauden suunnittelulla lokakuussa ja käynnistyi suunnitelmien mukaisesti marraskuussa pubejen ja villien idätyksellä. Villeistä eximiumin ja galapagoensen kanssa en onnistunut useista yrityksistä huolimatta idätyslautalla, joten idätin niiden siemenet loppupeleissä viilattuina perinteisessä turvemullassa.

Kasvatuskaudella pääosissa olivat chinenset. Annuumeita en kasvattanut ollenkaan ja baccoistakin vain perinteisen Lemon Dropin kertaa kolme ja uuden tuttavuuden, Piriz:n. Tavoitteet kasvatuskaudelle olivat aika hakusessa, sillä en idätessä tiennyt missä kasvatuskausi saa päätöksensä, sillä silloin oli jo tiedossa, että samana vuonna vaihtuu vielä asunto, mutta asunnosta ei sitten ollutkaan vielä mitään tietoa :) Täten kausi jäi hieman suppeaksi. Toki sitä satoakin tuli melkein puoli kiloa, mutta ei sillä vielä ennätyksiä rikottu. Melkein täysikasvuisten chilien muutto kesäkuun allussa oli tietenkin hieman haastavaa, mutta mahtuivat ne ihan hyvin yhteen pitkäperäiseen Volvoon.

Tuleva kasvatuskausi tulee olemaankin sitten taas astetta mielenkiintoisempi. Nyt kun tiedän missä kasvatuskausi alkaa ja päättyy, on sen suunnittelu helpompaa. Rivitalo etu- ja takapihalla antavat aika hyvän potentiaalin satoennätyksille. Varjoinen etupiha on loistava amppeli-pubeille ja paahteinen takapiha chinenseille. Baccat nyt pärjäävät missä vaan. Lisäksi sisällä on ledipaneeli, jonka alla kasvaa hyvin 5-8 chilipuskaa. Seuraava blogipäivitys kertookin sitten tarkemmin ensi kauden suunnitelmista ja mahdollisista lajikkeista. Villichilejä on tarkoitus yrittää idättää useampaa eri sorttia!

Sisätiloihin siirretty 4x Bolivian Rainbow -kieputusprojekti näyttää alkavan tuottamaan hedelmää
Sisälle siirretty C. galapagoense -villichili on saanut siirron jälkeen aika paljon pituutta ledipaneelin alla
Rocoto Costa Rica Red tekee jo toista satoaan viiden hedelmän voimalla ja lisää tulee kokoajan. Kohta tuota puskaraukkaa täytyy tukea kunnolla, ennenkuin se tippuu ruukkuineen pöydältä hedelmien painosta. Pubet todella näyttävät tykkäävän sini-valko-ledinpaneelin valosta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti