maanantai 22. syyskuuta 2014

Sadonkorjuuta, viherkasvuston karsintaa ja bonsaihommia

Kokonaiskuva kasvustoista ennen karsintaa ja sadonkorjuuta
Nyt viikonloppuna oli sadonkorjuujuhlat ja kaikenlaista vanhaa ja uutta chilireseptiä tuli pyöriteltyä.

Joka vuosi on tullut valmistettua chilifoorumeilta tuttu Chili con Carne, josta riittää hyvin kymmenelle henkilölle annos + santsi.

Lisäksi menu sisälsi Salsa Criolan (kikherne, ryöpätty punasipuli, limemehu, Lemon Drop, mustapippuri, suola).
Makeista tuli tehtyä Chilisuklaakakkua, Chilifudgeja ja omenachilimuffinsseja (perus muffinssitaikina, päälle kuorrutus, jossa: Lemon Drop-omenahilloa + tomusokeria + tuorejuustoa). Itse Lemon Drop-omenahillo valmistuu helposti keittelemällä netistä löytyvän ohjeen mukainen omenahillo siten, että kiloon omenoita käytin noin 16 kpl Lemon Droppeja.

Chilisuklaakakkuun tuli käytettyä Fatalii Gourme Jigsawia (C. chinense) ja Aji Indiania (C. baccatum)
Chilifudgeista tein kaksi versiota: isojen poikien ja pikkutyttöjen versio :) Isojen poikien version taikinaan tuli 6 kpl Antillais Caribbean Habaneroa (C. chinense) ja pikkutyttöjen versioon kolme Lemon Droppia (C. baccatum)
Sadonkorjuujuhlien jälkeen koitti aina melko apeatunnelmainen viherkasvuston alasajo, eli sato talteen ja ne kasvit roskiin, mitkä ei pääse talvehtimaan ensi vuodelle.

Apeaa tunnelmaa piristi useiden bonsai-aihioiden löytyminen :)

Vasemmalla C. rhomboideum ja kaksi Fatalii Gourmet Jigsawia (C. chinense). Pienet purkit, mutta isot kasvit :)
Rhomboideumista tulee hyvä bonsai-aihio, mutta en hennonut leikata sitä alas vielä kun se vasta nyt aloitti hyvin runsaan kukinnan. Kyseinen villichili taitaa pitää vähän viileämmästä ilmanalasta
Makuuhuoneen amppelichili piti olla Ulupica Large, mutta se paljastui risteymäksi, joka kukkii kyllä valtavasti, mutta ei tee mitään satoa. Tämä joutaa siis roskiin suoraa
Tässä tämänhetkiset bonsai-projektit. Tuo missä on lehdet, on kaksi vuotta vanha Habanero Vietnam (C. chinense) ja uusia vasemman puoleinen Aji Gusanito (C. frutescens x chinense) ja edessä C. lanceolatum . Toivotaan, että uutuudet selviävät hengissä karsinnasta :) Lisäksi siirsin nämä tuon chilihyllyn ylimmälle tasolle
Alatasolla on tällä hetkellä vasemmalta lukien Antillais Caribbean (C. chinense), Early Jalapeño (C. annuum) ja Chihuacle Negro (C. annuum). Kaikissa on vielä raakileita kiinni, joten en heittänyt niitä menemään
Karsinnan ja sadonkorjuun jälkeen ledipaneelin alle jäi muutama puska kypsyttelemään loppusatoaan. Aji Finlandista on vasta kypsymässä ensimmäinen sato ja oli siellä muutamalla muullakin lajikkeella vielä raakileita kiinni
Viimeisiä sadonkorjuita eletään. 366 g on tämän hetkinen satomäärä, joka varmaan kasvaa vielä viimeisen sadonkorjuun jälkeen tuonne puolen kilon tuntumaan
Kaikki chililajikkeet eivät tosin tehneet satoa. Näihin kuului Bolivian Rainbow, Starfish ja vaalea thaichili.

Pelkästään kerrostalon sisäkasvatuksellakin saa siis satoa aikaiseksi. Ei tosin mitenkään hirveästi, mutta ainakaan ei tarvitse tapella tuholaisten kanssa ja ei tule hätä roudata ulkochilejä sisälle :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti