torstai 25. huhtikuuta 2013

Itämistä, litkujen vaihtoa ja tuuletinhommia

Fatalii Gourmet Jigsaw puskee juurta siemenestä!
Fatalii Gourmet Jigsawit ovat kaikki puskeneet juuret esiin siemenistä, joten itävyysprosentti on täysi sata! Ensimmäinen juuri puski pihalle kuudennen idätyspäivän jälkeen. Nyt vaan odotellaan sirkkalehtien ilmestymistä ja istuttamista turpeeseen. Kävi tässä mielessä, että voisi ZenGrowin toisen Trinidad Moruga Scorpionin vaihtaa Jigsawiin, mutta enpä jaksa alkaa säätämään.

Itämistä on auttanut aika paljon se, että laitoin idätysboksin päälle elmukelmua, jotta kosteus ja lämpötila pysyy boksissa optimaalisena. Idätysolosuhteet ovat kunnossa mikäli kelmun sisäpintaan tiivistyy kosteutta ja lämpötila purkin ympärillä ylittää 25 astetta. Kelmu myös auttaa siihen, ettei ns. kypäräpäitä ilmesty, eli sirkkalehdet eivät pääse siemenestä pihalle. Katselin, että Pihanetin sivuilta saisi tilattua lämmityslevyn idätysboksin alle, jolloin idätys nopeutunee huomattavasti.

Taas tuli aika vaihtaa ZenGrowin lannoitelitkut ja muistin jopa tällä kertaa mitata vanhojen litkujen pH-arvon. Se näytti tasan kahdeksaa, joten aika emäksisessä litkuissa nuo TMS:n rehut elävät. pH:n nousu taas selittyy sillä, että vesitankkiin täytyy lisätä aina välillä vettä, joka laimentaa lannoitelitkua ja nostaa pH-arvoa.

TMS:n juuririhmastoa
TMS:n juuritilanne näyttää edelleen mainiolta. Minkäänlaista mätää, eikä suurempaa tummumista ole havaittavissa.

Päätin tällä kertaa laittaa vähän tuhdimmin fosforia ja kaliumia, jolloin kukinta starttaisi ja nuo eivät kasvaisi enää niin voimalla. Fosforia ja kaliumiahan saa eniten GHE:n Gro:sta ja Bloom:sta. Laitoin tuohon kolmen litran tankkiin seuraavalla suhteella GHE:n lannotteita:

  • FloraGro 4,5 ml / 3l (oli 1,5 ml)
  • FloraMicro 1,5 ml / 3l (oli 0,5 ml)
  • FloraBloom 9 ml / 3l (oli 3 ml)
Eiköhän noilla eväillä ala kukinta pikkuhiljaa. PH-arvo tippui pelkillä lannotteilla melko optimaaliseen 5.9:ään. Pitäisi vielä hankkia EC-mittari, millä voisi mittailla lannoitelitkun sähkönjohtavuutta, mikä taas kertoo kuinka tuhtia lannoitemäärää TMS saa.

Trinidad Moruga Scorpion (C. chinense) ZenGrowissa litkujen vaihdon jälkeen
Laitoin Keittiön pöydällä kahden loisteputken alla kasvaville chileille tuollaisen viime vuonna Bauhaussista ostamani minituulettimen. Lähinnä tämä on sen takia, että chilien latvat eivät kärsisi loisteputkien kuumuudesta kun ilma pääsee vähän kiertämään.

Huomasin chilejä suihkutellessani, että Cheiro Roxa liittyi myös kukkivien chilien joukkoon!
Cheiro Roxan (C. chinense) kukkii
Canario (C. pubescens) on kasvattanut valonpuutteessa itselleen tuntosarvet. Kohta täytyy heittää nuo kolme pubea pihalle ulkoilemaan. Pitävät vähän viileämmästä ilmanalasta.
Loppukevennyksenä työpaikalla kasvava Habanero Vietnam (C. chinense). En näe enää kohta näytöstä mitään :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti