keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Myrskytuulta ja chilien hedelmien alkuja

Chilirintamalla sattuu ja tapahtuu. Parvekkeella majailleet chilit ovat joutuneet luonnon hyökkäyksen kohteeksi. Ensin hirrrrrveitä puuskia, jolloin African Devilin runko meinasi katketa juuresta ja sen jälkeen on muutama yö menty noin neljässä asteessa. Päivisin on max 14 astetta lämmintä. Melko takatalvi sanon minä!

Tämähän ei tietenkään lupaa hyvää kukinnoille ja kasvutahdille. Yllättävän sitkeitä nuo rehut kuitenkin ovat. Useampia olen joutunut tukemaan vähän pidemmillä tukikepeillä, vaikka teinkin alustavasti jo päätöksen, etten rupea sellaisia lajikkeita väkisin tukemaan, minkä rungot on suhteellisen vankkoja. Noita annuumeita tässä on tullut lähinnä tuettua kun ovat niin honteloita. Baccatumeilla ja chinenseillä on jo miltei sormen paksuiset rungot, joten niiden luulisi kestävän vaikka mitä puhuria.

Tukikepit laitan chilin rungosta noin parin sentin päähän multaa pystyyn. Keppiin kieputan vähän taipuisaa rautalankaa, mitä käytän bonsain-chilin oksien kääntelyyn. Pieni lenkki chilin rungon ja tukikepin välille, jotta runko mahtuu heilumaan, mutta ei kuitenkaan pääse napsahtamaan poikki. Runkojen on kuitenkin hyvä vähän heilua tuulessa, että niistä tulee vahvoja. Tällöin kasvit jaksavat kantaa enemmän podeja, joten sato on suurempi. Simppeliä kasvigenetiikkaa.

Chinenset siirsin tuosta oikealta penkin alle turvaan tuulen puuskilta.
Vaikka chilejä on luonto koetellut, on silti hyviäkin uutisia. Tepin Guatemala on alkanut kukkimaan sisätiloissa. Ei kukkivia lajikkeita on siis vielä Bhut Jolokian, Naga Morich, Prik Ki Nu, Pinquito de Monot ja Cayenne.

Chilithän ovat siis tuulipölytteisiä, joten niitä ei välttämättä tarvitse itse pölytellä. Sisällä kasvavat lajikkeet Medusa ja Tepin Guatemala tarvitsevat vähän lisäapua pölytykseen, koska sisällä ei tuule. Täten käyn kukkivan Medusan kukat läpi vanupuikolla muutaman kerran viikossa. Lisää manuaalisesta pölytyksestä voit lukea edellisen vuoden blogipäivityksestäni Chilien kukkien pölytys . Onnistuneen pölytyksen jälkeen kukka putoaa pois ja sen tilalle alkaa kasvamaan podin alku!

Muut lajikkeet kukkivat täyttä häkää ja ohessa kuvat kahden lajikkeen podien, eli hedelmien aluista.

Aji Fantasy (C. baccatum), vasemman lehden päällä näkyy siitepölyä


Lemon Drop (C. baccatum) kukka ja podi

Medusasta kasvaa näköjään hyvinkin erikoinen chilipuska. Pituutta ei ole juuri nimeksikään, mutta oksia tulee kokoajan lisää ja kasvi tuuhenee jännästi.

Kukkien nuppuja on myös eniten kaikista lajikkeista.

Tästä tulee varmaan jossain vaiheessa sellainen muodoton puska, mutta sehän on ihan hyvä, että on erilaisen näköisiä chilipuskia :)

Alla pari kuvaa Medusasta ja viimeinen puska on myös voimakkaasti kukkiva Sarga Cseresnye.

Sarga Cseresnyestä tipahti todella paljon siitepölyä kun laskin sen mustalle kuvausalustalle. Toivottavasti sekin alkaa kohta puskemaan podeja.



Mysteerichilin lajike ei ole vieläkään selvinnyt. Chinense se ei ainakaan ole. Saisi alkaa kukkimaan niin tietäisi enemmän. Runko on tosiaan oheisien kuvien mukaan raidallinen, jossa vaihtelee vihreä ja tumman violetti. Lehtien alut ovat melkein täysin violetteja. Erikoista.

Jos joku lukijoista sattuu tietämään lajikkeen tai edes voisi olla hyvä arvaus niin arvostaisin :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti