sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Pohdintaa ruukutuksista ja tulevasta tilan puutteesta

Pimenta Kathumby Mustard (C. chinense)
Chilihyllyn ylähyllyllä kasvavat chilipuskat alkavat olemaan jo sen verran suuria, että epäilin multatilan loppuvan kohtapuoleen kesken.

Epäily sai vahvistusta, kun sujautin suurimman chilipuskista, eli Pimenta Kathumby Mustardin (C. chinense) ulos saviruukustaan. Juuria on paljon ja ne alkavat kiertää ruukun reunoja.

Juuritilanteen selvittyä aloin pohtimaan uudelleen ruukutuksia isompiin Airpotteihin, joista voit lukea lisää vuoden 2013 blogipäivityksestä. Airpotit ovat erittäin käteviä ruukkuja siinä mielessä, että ne stimuloivat juurien kasvamista ja antavat muutenkin juurakolle sen kaipaamaa happea. Purkit ovat siis kauttaaltaan reikäisiä, joten ne hengittävät hyvin. Lisäksi Airpotit eivät vaadi juurikaan säilytystilaa, sillä musta osuus lähtee liuskana irti ja liuskat saa kätevästi päällekkäin rullalle. Oranssit alaritilät lähtevät myös irti,

Airpot koottuna, josta näkee hyvin kuinka paljon purkki hengittää
Mutta takaisin ruukutuspohdintaan. Kokosin yhden Airpotin ja aloin miettimään josko ruukuttaisin kaikki chilihyllyn ylätasanteen seitsemän puskaa näihin. Tajusin samalla, että turvemultaa pitäisi hakea lisää useampi kymmenen kiloa ja nyt kun ei ole autoa enää, niin se onkin isompi urakka :)

Aloin tarkemmin miettimään koko projektin järkevyyttä ja hain saunassa lojuneen ison muovisen ruukujen alustan silmäiltäväksi. Tähän on siis tarkoitus sijoittaa chilipuskat siinä vaiheessa, kun ne eivät enää mahdu kasvamaan chilihyllyssä 110W loisteputkivalaisimien alla. Purkit siis laitettaisiin alustalle ja katosta laitetaan roikkumaan viime vuoden tapaan 120W ledipaneeli, joka on ollut talviunilla syksystä lähtien.

Viime vuonnahan en ruukuttanut puskia ollenkaan Airpotteihin, vaan ne kasvoivat saviruukuissa. Isomman sadon kannalta olisi kuitenkin parempi, että niillä olisi tänä vuonna enemmän juuritilaa. Tosin mitä enemmän juuritilaa, sitä enemmän viherkasvustoa ja sitä ahtaampaa maanpäällisillä osilla on :)

Loisteputkivalaisimien alle mahtuu ehkä noin kolme puskaa niin, että ne mahtuisivat tekemään jotain satoakin. Viime vuonnahan Antillais Caribbean Habanero (C. chinense) teki ihan hyvin satoa loisteputkien alla pienessä tilassa. Täten mustalle alustalle olisi tulossa siis 5-6 puskaa ledipaneelin alle. Saviruukuissa niiden viherkasvustolle olisi enemmän tilaa kuin Airpottien kanssa, mutta täytyy vielä katsoa usein nuo saviruukuissa kasvavat alkavat vaatia ravinneliuosta, josta voi päätellä juuritilan ahtauden etenemisen.

En millään jaksaisi lähteä hakemaan montaa kymmentä kiloa turvemultaa, joten voisihan sitä taas tilata kookosbrikettejä, sillä se oli kyllä aika vaivaton kasvualusta. Tosin silloin pitäisi miettiä tarkemmin lannoitusta, että voiko sen kanssa jatkaa Puutarhan Kesällä. GHE Flora Tripackia olisi kyllä kaapissa...

Nomutta täytyy seurata tilannetta ja jossain vaiheessahan nuo puskat pitää kuitenkin siirtää ledipaneelin alle.

Pimenta Kathumny Mustardin suurimman lehden alapintaa. Hienosti värjääntyy tuo runko ja lehtiruodit violeteiksi :)
Viime blogipäivityksessä mainitsin Rocoto Costa Rica Redin (C. pubescens) kuivahtamisesta ja uudesta kasvusta. Nyt leikkasin kuolleen kasvuston pois ja siitä tuli aika hassu bonchin ja taimen risteytys :D
Caramel Bhut Jolokian (C. chinense) aloittelee runsasta kukintaaEi kommentteja:

Lähetä kommentti