maanantai 29. kesäkuuta 2015

Villichilejä pihalle

C. eximium ja C. galapagoense 
Villichiliparivaljankon muoviruukut alkoivat käymään ahtaiksi, joten päätin istuttaa ne isompiin saviruukkuihin ja kookoskuituun. Samalla totesin, että viskotaanpa kyseiset puskat ihan pihalle asti, sillä villichilit ovat yleisesti hyvinkin tuholaisia hylkiviä.

Lisäksi ulkolämpötilat alkavat vihdoin näyttää paremmilta, kuin keinovalon alla. Vielä pihalla toki on matkaa sisätilan subtrooppiseen 28 asteen lämpötilaan :)

Villichilit totuttelivat tänään 15min suoraan auringonpaisteeseen ja huomenna 30min jne, kunnes ovat karaistuneet uv-säteilyyn niin, että ne uskaltaa jättää aurinkoon koko päiväksi. Harsokerroksilla pelaaminen on tietenkin toinen vaihtoehto totuttaa chilit auringon uv-säteilyyn, mutta en laiskuuttani jaksa viritellä mitään harsotelttaa noille :)

Kun Rocotot ovat saaneet ekan sadon kypsiksi asti, heitän ne seuraavaksi amppeleihin ja pihalle. Täytyy seurailla mitkä lajikkeet pääsevät etupihan vähän varjoisemmalle paikalle ja mitkä päätyvät takapihan paahteeseen. Chinenset ja baccat pysyvät näillä näkymin sisätiloissa, sillä en halua riskeerata kasvun pysähtymistä niiden kanssa. Chinenseissä on niin paljon hedelmiä kiinni, että sadotus voisi saada takapakin kylmempään siirryttäessä.

Tämän päivän satosaaliina on uusien kypsien lajikkeiden osalta Rocoto Yellow ja Pimenta Kathumby Mustard. Aji Cachuchahan kypsyttelee jatkuvasti satoa.

Kathumby oli aika pettymys maun suhteen, sillä odotin siltä edes jonkinlaista aromia sinapin suuntaan. Lähinnä se on tainnut saada nimensä sinapin keltaiseksi kypsyvän hedelmänsä väristä, eikä makuaromeista. Aika keskinkertainen kokonaisuus, plussaa tosin jännästä väristä.

Rocotoja hypetetään yleisesti kaikkein maukkaimmiksi chililajikkeiksi ja en ennen tätä päivää ole itse kasvattamiani Rocotoja koskaan maistanut. Se taas johtuu siitä, että vasta tänä vuonna ensimmäiset ovat suvainneet tehdä satoa. Kaupasta ostettuja Rocotoja on tullut maistettuja, mutta ne olivat ilmeisen kaupallisia lajikkeita, joiden maku oli mielestäni pilattu jalostamalla.

Rocoto Yellow oli kypsynyt jo hieman pehmeäksi ja sen rakenne leikatessa muistutti lähinnä persikkaa. Äärettömän mehukkaan oloinen hedelmä tuoksui voimakkaasti kapsaisiinille ja sisältä löytyi noin 20 kpl mustia siemeniä. Maku oli erittäin hedelmäinen, eikä jopa juuri persikkainen. Tulisuutta näissä kyllä löytyy ihan kunnolla :)

Piriz (C. baccatum) kypsyttelee hassuja valkoisia palloja
Habanero Vietnam -bonchivanhus ennen trimmaamista...
...ja trimmaamisen jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti