torstai 24. tammikuuta 2013

Siemenille lämpöä ja talvehtimisen ihme

Yritän pitää hengissä kahta talvehtivaa chiliä Naga Morichia (C. chinense) ja African Deviliä (C. annuum). Kummatkin haluavat kasteluvettä ehkä noin kerran viikossa ja olen yrittänyt pitää muutenkin purkit melko kuivina kun tuntuvat pitävän siitä näin talvella. Aina välillä niitä pitää suihkutella, ettei lehdet pääsisi kuivahtamaan kuivassa sisäilmassa, mutta käytännössä isommat lehdet kuivuvat ja pienempia lehtiversoja puskee niiden tilalle.
African Devil (C. annuum) kukkii talvella

Hienoa oli kuitenkin huomata tässä illalla, että African Deviliin oli ilmaantunut kolme kukkaa ja yksi nuppu. Liekö viime päivien aurinkoiset ilmat aktivoineet pienoisen kevätmoodin tälle lajikkeelle :)

Kaksi lajiketta on itämättä chinensien, pubejen ja villien idätyserästä. Biquinhon siemenet homehtuivat aikoja sitten niin pahasti, että ne piti poistaa lautalta levittämästä hometta enempää. Nooh, niitä on lisää. Laitetaan siis seuraavan idätyssatsin sekaan uudet siemenet.

Lautalla on siis enää hitaasti itävä villichili CGN 22795 (C. praetermissum). Se on ollut nyt yli kuukauden lautalla ja yksikään kolmesta siemenestä ei ole näyttänyt itämisen merkkejä. Päätin yrittää parantaa idätysolosuhteita hieman, joten lisäsin kuivahkoksi päässeeseen idätysboksiin hyvin lämmintä vettä ja heivasin koko purkin olohuoneen patterin päälle ja suljin kannen päiväksi. 

Idätysboksi patterin päällä lämmittelemässä

Yhden päivän kuluttua kantta piti raottaa hieman, jotta ilmaakin pääsee sisään. Pistin samalla lämpömittarin anturin boksin sisälle ja siellä oli siinä vaiheessa vähän päälle 30 astetta lämmintä. 

Lämpötila tietenkin laski kannen avaamisen jälkeen tuonne 26.5 asteeseen, mutta se saa riittää. Olkoot boksi tuossa patterin päällä ainakin siihen asti kunnes seuraava idätyssatsi pitää laittaa tulille.

2 kommenttia:

  1. Mulla meni C. galapagoensen kanssa 1,5kk ennenkuin lähtivät itämään. Onneksi en lempannut mäkeen. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei tässä lusikkaa nurkkaan olla heittämässä noiden kanssa :) heivaan varmaan siemenet seuraavan idätyssatsin sekaan.

      Poista