perjantai 1. helmikuuta 2013

Siemenketjukirjeen vierailu ja uutta idätettävää

Siemenketjukirjeen sisältöä
Noniin, ottakaas soffalla hyvä asento, sillä nyt tulee paljon tekstiä.

Siemenketjukirje II kävi täällä eilen ja kirje paljastuikin pieneksi paketiksi. Aikamoinen kasa siemeniä sieltä paljastuikin, yli 250 lajiketta chilien siemeniä. Aikainen joulu chilipuutarhurille :)

En ala tässä luettelemaan siemenketjukirjeen lajikelistaa, mutta jos sisältö kiinnostaa niin se löytyy täältä.

Voin kyllä sen sijaan luetella mitä kaikkea sieltä tuli hommattua omiin kokoelmiin. 28 lajiketta tarttui mukaan, mutta siemenmäärällisesti ei kovin montaa siementä per lajike, koska chilien siemenissä on melko hyvä itävyys oikeissa oloissa. Mukaan tarttui paljon chinenseä, pubea ja villichilejä, joten näitä lajikkeita ei löydy tämän vuoden idätyslistasta, koska muuten olisin auttamattomasti myöhässä ja eiköhän noita lajikkeita ole jo ihan tarpeeksi tälle vuodelle.

Mitä uutta löytyi kokoelmiin:

C. annuum

Early Jalapeno
Leek
Sweet Banana

C. baccatum

Aji Colorado
Aji Finlandia
Bishops Crown
Ear Bob
Kondom Paprika
Sugar Rush

C. chinense

7 Pot
Bonda ma Jacquet
Congo Brown
Limon
Pink Habanero
Sudden Death Habanero
Tobago Sweet

C. pubescens

Hyper Pube
Rocoto Costa Rica Red
Rocoto Yellow
Turbo Pube

Villit ja hybridit

Aji Gusanito (C. frutescens x chinense)
C. flexuosum
C. lanceolatum
CGN 23258 (C. chinense)
Pea (C. baccatum var. baccatum)
Peppadew (C. sp, ehkä baccatum?)
Ulupica Large (C. cardenasii var. pendulum)

Tuli heitettyä eilen idätyslautalle loput tämän vuoden chililajikkeista, eli pari annuumia, baccat ja frutet. Tämän vuoden lajikelistan löydät täältä. Erityisesti odotan lajikkeesta Aji Pineapple paljon tänä vuonna. Myöskin oma risteytys ja punainen Lemon Drop kiinnostavat kovasti.

Tämän vuoden loput lajikkeet idätyslautalle
Lisäksi heitin idätyslautalle muutakin kuin chiliä, eli Sinappia ja Goji-marjaa. Kummankaan idättämisestä ei ole mitään hajua, mutta näköjään Sinappi iti yhdessä yössä lautalla :D Lisäksi Champion näyttää siltä, että juurta puskee siemenestä pihalle jo nyt.

Idätyslauttaa muutin parempaan suuntaan muiden vinkkien perusteella ja laitoinkin styroksin ja talouspaperin päälle vielä suodatinpussin ennen siemeniä. Nyt juuret pitäisi irrota peremmin. Tietenkin tuohon voisi laittaa vielä toisen suodatinpussin päälle.
Sinappi itää jo nyt!
Tuli myös ostettua Kärsän chilitarvikkeesta käteviä saltapusseja noille uusille siemenketjukirjeestä saaduille lajikkeille. 200 kpl 1,80 € ei ole paljon organisoiduista siemenistä. Lisäksi suuntasin nokkani taas lempikauppaani Bauhaussiin. Siellä olikin jo keväiset tohinat puutarhaosastolla ja mukaan tarttui muovisia taimiruukkuja sekä kaikki lentävät öttiäiset nappaavia torjuntatikkuja.

Salpapusseja, taimiruukkuja ja torjuntatikkuja

Myrkyttömien torjuntatikkujen pitäisi tuoteselosteen mukaan napata harsosääsket, ansarijauhiaiset ja siivekkäät kirvat. Lähinnä ostin näitä harsosääskien takia ja parissa päivässä niitä onkin tarttunut tuohon tikkuun 9 kpl. Näyttää siis toimivan hyvin tuossa taimien keskellä.

Aloin muuten lannoittamaan kokeeksi pubeja vähän hapokkaammalla lannoiteseoksella. Ph:n mittaaminen tippatesterillä ruskeasta nesteestä on vaan melko perseestä, joten täytyy varmaan ostaa digitaalinen ph-mittari. Mopo karkailee taas...

Chinenset, pubet ja villit sekä torjuntatikku
Torjuntatikun uhri, hähää
ZenGrowissa kasvavat Trinidad Moruga Scorpionit päättivät tehdä lähempää tuttavuutta lampun kanssa lannoitteen kolminkertaistamisen jälkeen, joten oli aika karsia puskaa hieman. Saa nähdä miten tämän lummekasan saa pidettyä edes jotenkin kompaktina...

Leikkasin latvat poikki kahden lehtikiinnikkeen keskeltä, jottei kasviin jäisi rumia kuivuneita tappeja.

TMS puska ennen karsimista...

... ja karsimisen jälkeen.
Kävin muuten Tammisillan Puutarhan chilihärpäkepäivillä viime lauantaina ihmettelemässä ammattimaisempaa chilifarmia. Siellä oli myös Kärsä chilitarvikkeesta esittelemässä vesiviljelylaitteita. Ei tullut ostettua emännän iloksi mitään uutta härpäkettä :) Paljon löytyi uusia tuttavuuksia paikan päältä. Ohessa vähän kuvatuksia paikan päältä.

Muutamat ledit paistelemassa taimia
Salaattifarmi! Alatankissa uiskenteli kaloja
Ensimmäinen kokeiluasteen taimierä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti