lauantai 12. tammikuuta 2013

Lumpeitako se kasvattaa?

No ei sentään lumpeita, mutta aika isolehtistä chiliä on tulossa taas. Tulipa vaihdettua ZenGrowissa kasvavien Trinidad Moruga Scorpionien ravinnelitku vähän tuoreempaan kun ne pitäisi vaihdella aina kuukauden välein. Ravinneliuos tietenkin vähän laimenee kun vettä pitää lisätä muutamaan otteeseen välissä, mutta eipä se ole näyttänyt näitä "lumpeita" haittaavan.
Morugan lehtien kokoa

Katselin tuota GHE:n ravinneohjetta sillä silmällä, että pitäisiköhän taas vaihtaa ravinneliuoksen koostumusta hieman varttuneimpien chilien suuntaan. Päätin vaihtaa tuon 7 ml / 10 l kaikkia kolmea komponenttia suhteen seuraavanlaiseksi:

  • FloraGro 15 ml / 10 l 
  • FloraMicro 10 ml / 10 l 
  • FloraBloom 5 ml / 10 l 
TMS:n juuret näyttävät terveiltä ja juuririhmastoa on aikalailla jo. Melkein jopa niin paljon, että pumppua oli vaikeahko irroittaa levyn keskeltä puhdistuksen ajaksi niin, ettei riko juurakkoa. Onneksi juuret eivät olleet ehtineet pumpun sisään, mutta kaippa siellä joku filtteri on.

Samalla ZenGrow sai loppusijoituspaikan baarikaapin päältä.

GHE:n hyrdolannoitusohje, melkein teki mieli aloittaa jo kukkimislannoittaminen
TMS:n juuririhmastoa ZenGrowissa
ZenGrow sai loppusijoituspaikan baarikaapin päältä
Helppo ja halpa ajastin
Töissä ledilampun alla kasvava Habanero Vietnam tekee jo toista lehtipariaan. Vähän on lehtien väri hieman vaaleahko mullan kosteuden johdosta, joten täytyy antaa sen kuivahtaa kunnolla, ettei tule juurakolle vahinkoa. Tehokkaalta vaikuttaa tuo ledilamppu.

Sain kaverilta myös tuollaisen ajastimen, niin saa Habaneron vuorokausirytmin kuntoon myös töissä. Laitoin niin, että vuorokaudessa on 14 tuntia valoa ja 10 tuntia pimeyttä.

Kotosalla taimet tekevät myös toisia lehtiparejaan. Emäntä halusi sisustaa taimien ympäristöä vähän sisustuksellisemmaksi, joten taimiruukuille hommattiin kirpputorilta tuollaiset vanhat uunivuoat. Isompaan meni täydellisesti 12 taimiruukkua, mutta pienemmän kanssa sai vähän taiteilla. Noilla oleva valo voisi olla tehokkaampikin, mutta eipä näin kerrostalossa oikein viitsi tehokkaampaakaan pitää. Hyvinhän ne viime vuonnakin kasvoivat, mitä nyt vähän rimpuloiksi jäävät valonpuutteen johdosta.

Taimiastiat kotosalla
Itävyystilanteeseen ei ole hirveästi kommentoitavaa. Idätyslautalla tapahtui sen verran, että toinen Pimenta da Neyde puski juuren esiin siemenestä ja samoin teki ensimmäinen Trinidad Moruga Scorpion, minkä taimea kasvatan kaverille.

Samalla tuli tehtyä inventaariota taimimäärän suhteen ja näillä näkymin 8 chilin taimea etsivät uutta kotia! Joten jos asut Turun lähellä ja sinulla on jonkinlainen lamppu valaisemaan vielä pimeää alkuvuotta, niin nyt olisi saatavilla taimia. Villit ovat vähän hankalampia kasvattaa ja niistä ei tunnetusti irtoa mitenkään hirveästi syötävää, mutta kiinnostavia ne kyllä ovat. Pubet vaativat aika ison ruukun jossain vaiheessa ja chinenset valtavasti valoa. Myöhemmin keväällä on myös saatavilla helpompien lajikkeiden taimia, mutta tässä nämä:

Villit:

1 / 2 kpl Rhomboideum (C. rhomboideum) (kuva: Fatalii)

C. pubescens:
0 / 1 kpl Manzano Rojo (kuva: deaflora)


0/ 1 kpl Canario (kuva: Fatalii)
C. chinense:

1 / 2 Cheiro Roxa (kuva: Fatalii)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti