perjantai 4. tammikuuta 2013

Kyllä sitä työpaikallakin pitää Habanero kasvaa

Tulipa tuossa idea, että miksei sitä työpaikan pöydällekin voisi yhden chilin taimen tuoda. Saapa sitten kesällä tuoretta chiliä aamupalaleivän päälle, jos on unohtanut kotona laittaa :)

Habanero Vietnam työpaikalla
Ensin piti löytää jonkunlainen toimistovalaisin halvalla, sillä tuonne työpaikan bunkkeriin ei tuo päivävalo oikein paista. Päädyin Ikean toimistovalaisimeen sen edullisuuden johdosta. Koko valaisin, ilman polttimoa maksoi vain 10 € ja sitä pystyy säätämään hyvin sen mukaan kun taimi kasvaa pikkuhiljaa täysikasvuiseksi.

Ruukkua ei vihtinyt raahata kotoa, joten kävin Bauhaussista kaappaamassa 16 cm halkaisijaltaan olevan ruukun merkkiä Brussels. Ruukku kustansi 2,95 €. Vieressä myytiin kyseiseen ruukkuun sopivaa altakastelusettiä imeytyssorineen ja vesimittareineen hintaan 5,95 €, joten päätin kokeilla myös sellaista. Kyseinen settihän toimii siten, että ensin heitetään vesitankin levy ruukun pohjalle, päälle imeytyssorat ja sitten turpeet taimineen. Chiliä ei saa kastella 12 viikkoon muuta kuin yläkautta ja sen jälkeen voi alkaa laittamaan vedet suoraan ruukun pohjalle mukana tullutta putkea pitkin. Sieltä vesi imeytyy soran kautta multaan ja taimi saa vettä ainoastaan tarvitsemansa määrän. Saa nähdä toimiiko tämä setti chilien kanssa.

Altakastelusetin manuaalia
Kalleimmaksi investoinniksi muodostui tietenkin lampun polttimo. Eihän tähän nyt mitään ESLiä viitsinyt ostella sen kuumenemisen johdosta, joten päätin kokeilla LED-polttimoa. Olinkin jo aikaisemmin tiiraillut LED Finlandin verkkokauppaa ja nyt päädyinkin tilaamaan 15 W LED spotin. Valitsin siihen myyjän suosituksesta ledien värijaoksi 7 kpl punaisia 660 - 630 nm ja 5 kpl sinisiä 450 - 430 nm. Hintaa polttimolle tuli chiliyhdistyksen alennuksen jälkeen 45 €, sisältäen matkahuollon kuljetuksen Oulusta tänne Turkuun. Spotti olikin isompikokoisempi kuin ajattelin, mutta sehän sopi Ikean lampun varjostimeen kuin valettu. Katsotaan kasvaako istuttamani Habanero Vietnam (C. chinense) töissä paremmin kuin kotona :)
15 W LED spotti

Kotosalla taasen tapahtuu idätyslautalla pientä edistymistä edelliseen päivitykseen verrattuna. Seuraavat lajikkeet kasvattivat juuren esiin siemenestä:

31.12
1 kpl Duke Penquin (C. frutescens) (11 päivää itänyt)

1.1 (12 päivää itäneet)
2 kpl Habanero Vietnam (C. chinense)
1 kpl Pimenta da Neyde (C. chinense)

Itävyystilanne nyt:

Villit
3/3 Rhomboideum (C. rhomboideum)
3/3 Duke Penquin (C. frutescens)
0/3 CGN 22795 (C. praetermissum)

C. pubescens
3/3 Manzano Rojo
2/3 Canario
2/3 Rocoto Orange

C. chinense
3/3 Cheiro Roxa
3/3 Habanero Vietnam
1/3 Pimenta da Neyde
0/3 Biquinho
0/3 Moruga Scorpion

Pikkutaimet avasivat sirkkalehtiään
Se on ilahduttavaa, että villichilien siemenistä on noin moni jo itänyt. Praetermissumin kanssa ei ole vielä pitkään aikaan hätää itävyyden puolesta, koska kyseinen lajike saattaa tarvita jopa kuukauden itääkseen. Pubeistakin on itänyt suurin osa. Ainoastaan Moruga Scorpion ja Biquinho näyttävät junnaavan paikallaan. Biquinhon yhteen siemeneen on ilmestynyt myös hometta, eli liian vähän tuuletusta ja liian kylmä keskellä idätyslauttaa.
Duke Penquin (C. frutescens)


2 kommenttia:

  1. Oho aika makee idea.. Toivottavasti kasvaa hyvin toimistovalaisimen avulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, hyvin se on kasvanut :) Tuossa tuoreempaa kuvaa siitä: http://chiliaruukkuun.blogspot.fi/2013/04/valon-maaran-vaikutus-taimen-kasvuun.html

      Poista