sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Parvekekasvihuone!

Parvekekasvihuone!
Kävipä sikäli hullusti, että päätin sitten ostaa parvekekasvihuoneen (joka näköjään loppui verkkokaupasta) impulssiostoksena :D Saa nähdä mitä tästäkin tulee... Kasvari on tilattu Netraudan nettikaupasta ja se maksoi 130 €. Aika paljon verrattuna kasvihuoneen kokoon, mutta enpä lähtenyt sitten iteksenikään rakentamaan. Tuotteen toimitus oli todella nopeaa, sillä tilasin sen illansuussa ja seuraavana päivänä soittikin jo kuljetusliikkeen edustaja, että 20 min päästä pitäisi tulla päästämään sisään :) Olin kuitenkin varautunut jopa 10 päivän toimitusaikaan.

Kasvari tuli tietenkin osissa ja äkkiseltään näytti siltä, että melko kiinalainen häkkyrä tuli ostettua. Kokoonpano oli meinaan aika huteran oloista ja ohjeiden sekä osien laadussa oltiin aika kaukana Ikea-mööbeleiden mutkattomuudesta. Pienen taistelun jälkeen kasvari oli valmis. En lähtenyt vielä kiinnittämään noita keskihyllyjä, koska en tiedä kuinka isoja sisältä siirrettävät chilit on noin kuukauden kuluttua. Suunnitelma voisi olla tietenkin sellainen, että nuo pienemmät ja valoa enemmän vaativat chinenset menisivät ylähyllylle lähemmäs valoa ja isommat baccat päätyisivät styroksin päälle kasvarin lattialle.

Ahdasta tulee jos meinaan saada mahtumaan 24 chiliä tuonne. Toki pubet voisi sijoittaa amppeleihin, kun tuntuvat rönsyilevän tomaattien lailla alaspäin. Kennolevy näytti äkkiseltään alentavan valovoimakkuutta parvekkeella 400 lx verran. Voi tietty olla, että varjoisella parvekkeella tuosta kasvarista on enemmän haittaa kun auringonvalo ei pääse sitä lämmittämään. Jos niin käy, niin sitten se täytyy vaan varastoida tuo ja ottaa käyttöön uudelleen rivarin pihalla.

Tänään oli chilien suihkupäivä, eli kaikki rehut tiskipöydälle ja vesisuihkun alle. Osa näytti vähän jo kaipailevankin pientä vesisadetta, koska huoneilma on vieläkin melko kuivaa. Kannattaa siis suihkutella chilejä aina kun muistaa!

Villichili CGN 22795 (C. praetermissum) näyttää päässeen yli lehtien pilkullisuudestaan, koska ylemmissä lehdissä ei ole enää pilkkuja havaittavissa. Pidin tuon kastelussa pidemmän tauon ja vähensin lanoiteliemen typen määrää

Toiselta villichililtä Rhomboideumilta (C. rhomboideum) katkaisin taas yhden pidemmän haaran pois, jotta se pysyisi vähän pusikkomaisempana. Haaran katkaisu tarvitsi enemmän voimaa kuin muiden chilien leikkely. Tämän lajikkeen runko on todella vahvaa tekoa, vaikka se ei paksu olekaan
Latvoin Gojin (Lycium barbarum) myös viikko sitten ja nyt sekin alkaa haarautua
Kauden ensimmäistä hedelmää pukkaa talvehtineen African Devilin (C. annuum) toimesta!

5 kommenttia:

 1. Moi! Miltäs kasvari vaikuttaa? Itse olen miettinyt vastaavanlaisen hankintaa ja mielipiteesi kiinnostaa. Terveisin Hantta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se ihan asiansa varmasti ajaa. Vaikka yöllä on ollut pakkasta, niin kasvarin sisälämpötilat eivät ole tippuneet alle kolmen lämpöasteen ja maksimissaan siellä on ollut 19 astetta lämmintä :)

   Vaihdoin tuon kasvarin oven paikkaa toiselle puolelle ja sekin kävi helposti, vaikkei oviaukon siirtoon varsinaista ohjetta ollutkaan. Tänä vkl menee kaikki pubet kasvariin ihmettelemään ja ehkä yksi bacca. Jos ne pärjäilevät, niin siirrän loputkin chilit ulkoilemaan.

   Poista
  2. Ok, kuullostaa hyvältä, eikä hintakaan mahdoton ole. Isompaa suunnittelin, mutta ei hallitukselta lupaa herunut sellaiseen. Rivarin seinustalle tarkoitus kasvari sijoittaa. Sulla näyttää homma olevan hyvin hanskassa ku noita kuvia kattelee.. -H

   Poista
  3. Noista parvekekasvihuoneen välikaukaloista vielä sen verran, että ne eivät näytä kestävän kovin hyvin käyttämieni saviruukkujen painoa, joten joudun jättämään kaukalot unholaan chilien osalta ja askartelemaan tukevamman alustan levykiskoille. Yrteille nuo kaukalot kyllä ovat ihan omiaan!

   Poista
 2. Hyvä tietää. Minulla myös saviruukuissa osa chileistä ja yhteispainoa kertyy reilusti.

  VastaaPoista