sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Aurinkoon totuttelemista ja ennaltaehkäisevää tuholaistorjuntaa

7pot Primo (C. chinense), Canaro (C. pubescens) ja Hyper Pube (C. pubescens)
Yölämpötilat ovat pysyneet +5 paremmalla puolella tämän viikon keskiviikosta lähtien täällä Helsingissä, joten oli aika aloittaa viimeinen spurtti chilien kanssa.

Aloitin tosin varovasti, sillä aika on lapsiperheessä kortilla. Aloitin keskiviikkona totuttamaan oikeassa kuvassa näkyviä chilejä aurinkoon ilman harsoja. Ensimmäisen päivänä 15min, toisena 30min, kolmantena 1h jne... Hallaharsoa kun jaksaisi laittaa kolme kerrosta, niin ei tarvitsisi roudata chilejä edestakas. Teen sen seuraavan satsin kanssa :)

Tänään kolmikko on totutellut aurinkoon 4h ajan ja vielä ei näy lehtivaurioita. Jos meinaatte totuttaa chilejä aurinkoon tällä tavalla, niin puskia on syytä pitää silmällä kokoajan, jotta ne eivät pääse palamaan. Helpompi ja varmempi keino on kolme kerrosta hallaharsoa ympärille ja yksi kerros pois per viikko.

Neem-öljyn suihkutteluasema
Toinen urakka, mikä pitää tehdä oikeastaan jo ennen aurinkoon totuttautumista on ennaltaehkäisevä tuholaistorjunta. Kirvoja ei ole vielä näkynyt, mutta kohta niitä tuleekin sitten ovista ja ikkunoista.

Itse ruiskutan kaikille pihalle meneville chilipuskille Neem-öljyn, fairyn ja veden sekoitusta. Tämän ennaltaehkäisevän menetelmän käyttöönoton jälkeen ei ole kirvoja näkynyt missään chileissä pariin vuoteen. Kirvat eivät voi sietää kyseisen öljyn makua, joten ne jättävät öljyllä käsitellyt kasvit täysin rauhaan. Öljyä kannattaa lisäillä parin viikon välein uuteen kasvustoon.

Itse tilasin neem-öljyä viimeksi Saippuapajan verkkokaupasta. Ainut ongelma neem-öljyn ruiskuttamisessa on ollut se, että mikään normaali ruiskupullo ei ole kestänyt öljyä, vaan on hajonnut kesken kesän. Jopa käytössä ollut painesuihkupullo ei kestänyt öljyistä vettä. Onneks vaimo oli bongannut Clas Ohlsonilta sumutinpullon, joka kestää myös öljyä. Pulloon mahtuu litra vettä, johon sekoitan 5ml Neem-öljyä ja muutaman tipan fairyä, jotta öljy sekoittuu veteen paremmin. Vesi kannattaa olla myös lämmintä.

Tuli muuten ruukutettua tänään Canario (C. pubescens) noin 7l altakasteluamppeliin ja pistettyä se etuoven pieleen tervehtimään aikaista aurinkoa
7pot Primo (C. chinense)sai 3l Airpotin alleen ja odottelee nyt kasvatuslaatikon valmistumista loisteputken alla chilihyllyssä. Se saa kaverikseen kasvatuslaatikkoon Leekin (C. annuum) ja Carolina Reaperin (C. chinense)
Leekin hedelmä on saanut väriä ledipaneelin valosta, vaikka sen pitäisi kypsänä olla vaalean vihreä
Taimiruukussa vieläkin majaileva Medusa (C. annuum) on aloittanut jo hedelmätuotannon. Tämä lajike kasvaa puhtaasti siitä syystä, että sen siemenet ovat olleen siemenpankissa todella suosittuja ja ne ovat lopussa
Tässä on C. galapagoensen ensimmäisiä sadonkorjuita. Yhden marjan kerkisin jo aikaisemmin poimimaan kypsänä. Yhteensä siemeniä on kertynyt 30kpl ja yhdessä marjassa oli jopa kuusi siementä :o

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti