keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Podeja pukkaa ja niitä kirvoja samaa tahtia

Koska kirvoja vaan tuli lisää ja edellisessä blogipostauksessa mainitsemani mäntysuopaliuoksen suihkuttaminen ei kovinkaan paljoa kirvoihin tehonnut, päätin ryhtyä ydinsotaan.

Eniten kirvat näyttävät tykkäävän Lemon Dropista ja Habanero Peruvian Whitesta. Pinquito de Mono on myös hyvin suosittu.

Tein vahvemman 3 % mäntysuopalioksen ja siirsin sen sumutinpulloon. Kastelin sillä erikseen jokaisen chilipuskan kaikki lehdet, rungon ja erityisesti nuoremmat lehtien versot. Lehdet kannattaa sumutella päältä ja alta. Sumutuksen jälkeen on hyvä antaa mäntysuovan tukehduttaa kirvat noin 10 - 15 min ajan ja huuhdella puska kylmällä vedellä.

Kyllähän siinä aikaa vierähti kun noita chilipuskia on melkein 20 kpl.

Lemon Drop mäntysuopasuihkussa
Jotta kirvat taasen eivät tulisi takaisin syömään nuorempia lehtiä chilipuskista, on otettava vielä järeämmät keinot käyttöön.

Tilasin Viherpeukun nettikaupasta Neem-öljyä, minkä pitäisi tehdä kasveista immuuneja kaikenlaisille ötököille. Kirvat ainakin vihaavat sitä :) Itse öljy tulee Neem nimisestä puusta (azadirachta indica), jota kasvaa eteläisessä Intiassa ja Pakistanissa. Öljy kieltämättä haisee melko jännälle.

Itse purkin kyljessä ei ollut ohjeita ollenkaan englanniksi, joten jouduin käyttelemään googlen translaattoria saadakseni selvää kyseisen firman hollanninkielisistä sivuista.

Annostusohje on melko selkeä. 5 ml öljyä ja 1 l lämmintä vettä. Jotta öljy liukenisi veteen paremmin, kehoitetaan lisäämään tippa astianpesuainetta.

Tein mitä käskettiin ja sumuttelin chilit kauttaaltaan tällä ihmeaineella.

Neem-öljyä
Koko chilimetsä :)
Prik Ki Nu (C. annuum)
Tällä hetkellä chilit kukkivat hurjasti, paitsi edelleen Bhut Jolokian ei suostu puskemaan nuppuja. Ohessa vähän taulukkoa podien, eli hedelmien määrästä chilipuskissa.


Lajike Podeja Kukkii
Africa Devil 4 K
Aji Cristal 8 K
Aji Fantasy 4/1 K
Bhut Jolokian - -
Cayenne 1 K
CGN 22871 5
Goat's Weed - K
Habanero Peruvian White 13 K
Kaleidoskop - K
Lemon Drop 7/16 K
Medusa 12 -
Naga Morich - K
Sarga Cseresnye 15 K
Tepin Guatemala 1 K


Taulukosta unohtui Mysteerichili, eli luultavasti Leek (C. annuum), joka kukkii, mutta podeja ei ole vielä näkynyt.

Taulukosta kun nopeasti laskee, on syötävää tulossa tällä hetkellä vähän alta 100 podia, eikä kaikki ole vielä edes alkaneet tuottamaan satoa :)

Cayenne (C. annuum) heti Neem-öljyn ruiskuttamisen jälkeen
Mysteerichili, eli luultavasti Leek (C. annuum) kasvattaa kukat suoraa alaspäin
Tabasco (C. flurescens) ja kirvojen syömä lehti. Onneksi uutta kasvua on havaittavissa
Tepin Guatemala (C. annuum) kukka
Tepin Guatemala (C. annuum) hedelmä
Cayenne (C. annuum) kukka

2 kommenttia:

 1. Onhan sinulle satoa tulossa.
  En tiedä, mistä olet Mäntysuopa-ohjeen saanut, mutta minun tietojeni mukaan juuri noin ei pitäisi tehdä. Vesihuuhtelulla tuhotaan tai ainakin heikennetään saippuan teho.

  Minun ohjeeni mukaan chilit ruiskutetaan joka puolelta (erityisesti lehtien alapinnoilta) 5 % Puu-Tolulla tai Mäntysuovalla ja aineen annetaan vaikuttaa ainakin kaksi päivää. Se muodostaa hyönteisten ympärille kalvon, joka ehkäisee niiden ihon kautta tapahtuvaa hengitystä. Suihkuttelua seuraavana päivänä tuho ei vielä ole täydellinen, vaan toisenakin päivänä kuolleita kirvoja ilmestyy lisää. Vesihuuhtelu pilaa pitkäaikaisvaikutuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fataliin tuholaisista kertovasta artikkelista sen ohjeen huuhtelusta bongasin.

   Sekoitin kyllä Neem-öljyn 3% mäntysuopaliuokseen, jonka jätin chilipuskiin muhimaan. Nyt illalla sai ropsutella kuolleita kirvoja lehdiltä :)

   Poista