sunnuntai 16. elokuuta 2015

Bonchivirityksiä, satoa ja kukkia

Rocoto Costa Rica Red (C. pubescens)
Ajattelin tässä alkaa bonchi-hommiin näin syksyn kynnyksellä. Kohta aihioita vapautuu enemmän, kun chinenset lopettavat podituotannon, mutta otetaan varaslähtö Rocotojen kanssa :)

Kummatkin Rocotot näyttivät siltä, että enää ei taideta podeja saada, joten rupesin silmäilemään, olisiko kummastakaan bonchi-aihioksi. Alunperin Rocoto Costa Rica Red näytti omaan silmään hyvältä aihiolta, mutta sitten huomasin sen alkaneen kukkia raivoisasti sen jälkeen kun siirsin sen lämpöisen loisteputken alta kylmempään paikkaan, ledipaneelin alle. Täten jätän sen rauhaan...toistaiseksi.

Toinen Rocotoista, eli Rocoto Yellow:ssa en nähnyt yhtään kukkaa tai edes nuppua, joten teuraskatseeni siirtyi siihen. Rocoto Yellow on kasvanut tuollaisessa altakasteluruukussa, jossa kasvualustana on kookoskuitu ja itse puska on majaillut chilihyllyn alimmalla tasolla 110W loisteputkivalaisimen alla.

Rocoto Yellow (C. pubescens)
Puska on haarautunut nätisti melkein heti alarungosta kolmeksi haaraksi. Noh, tukikepit ruukusta ylös ja pikkuhiljaa purkamaan altakasteluruukun syöttöputkea irti.

Kun sain itse puskan ulos ruukustaan, oli juuret syrjäyttäneet lähes koko kookoskuidun ruukussa. Ahtaasti oli siis majailtu, mutta yhtään isommalle ruukulle ei kunnolla olisi ollut tilaa chilihyllyssä.

Bonchin tekemisen jännittävin vaihe on se, kun tarkastetaan onko puskan juurakko tarpeeksi erikoinen bonchiksi. Se ei riitä, että maanpäälinen osa on erikoinen, ainakin omasta mielestäni.

Rocoto Yellow teurastettuna. Juurimassaa on kohtalaisen runsaasti :)
Tällä bonchi-aihiolla on ihan ok juuret, tosin saisi ne olla paksumpiakin.
Lisäkarsinnan jälkeen päätin antaa aihiolle tilaisuuden ja istutin sen suuren kiven päälle. Juurimassaa tuli karsittua ihan kunnolla, joten saa nähdä lähteekö tuo vielä puskemaan lehtivihreää. Nyt muistin ankkuroida kasvin ja kiven kippoonsa bonsai-langalla, ettei käy hassusti teosta siirtäessä :)
En ole hirveän tyytyväinen C. lanceolatum -boncin ulkonäköön, joten taidan talvehdittaa sen ledipaneelin alla, isommassa kipossa jos se vaikka alkaisi kukkimaan ja tekemään satoa
40g Lemon Dropia, Aji Cachuchaa ja yksi Tobago Sweet kerätty puskista
Tuli kuvattua vkl takapihan auringonpaisteessa macrolla pari kukkakuvaa. Tässä Rocoto Costa Rica Red (C. pubescens)
Bolivian Rainbow (C. annuum)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti