sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Charapitalle altakasteluputkitus

Aji Charapitan juuristo taimiruukussa
Isoin Aji Charapita näytti kaipaavan jo isompaan ruukkuun, eli taimiruukku ei enää riitä. Juuristoa olikin jo kertynyt runsaasti taimiruukun pohjalle.

Ruukunvaihtossa ei ole muuta ihmeellistä kuin se, että pitää muistaa purkaa vähän tuota entistä juuripaakkua varsinkin pohjasta, että juuret leviävät tehokkaasti uuteen kasvualustaan.

Tuleva ruukkukaan ei eroa entisistä kasvukausista juuri mitenkään, sillä käytän väliruukkuna 13 cm halkaisijaltaan olevaa saviruukkua. Lopullinen kasvatusruukku tulee taas olemaan kolme litrainen Airpot.

Saviruukkuja on kuitenkin vaikea altakastella ilman, että niille hommaa suuret alustat. Isoja alustoja ei taas voi hommata tilanpuutteen takia. Altakastelun voi kuitenkin hoitaa pienellä putkituksella kätevästi. Kävin hakemassa Bauhaussista metrin läpinäkyvää PVC-putkea hintaan 3 €. Metrisestä pätkästä riittää useampaankin ruukkuun putkitus, jos tämä kastelukonsti toimii odotetusti.

PVC-putki altakastelua varten
Altakasteluputkitus valmis!
Bonchi Habanero Vietnam (C. chinense)
Bonchin osalta tilanne näyttää hieman huonommalta kuin aikaisemmin. Siirsin sen talvehtivien chilipuskien viereen ikkunalaudalle ja se näyttää kaipaavan hieman lämpöisempää paikkaa. Ikkunalaudalla on lämpömittarin mukaan 21 astetta lämmintä ja 23 W ESL valaisee sitä 1650 lx valovoimalla. Taimipöydällä taas on 24 W ja 18 W loisteputket, jotka valaisevat 6000 lx valovoimalla ja taimipöydällä on 25-26 astetta lämmintä. Siirsin bonchin siksi takaisin taimipöydälle.

Ikkunalla, missä suurin osa talvehditettavista chileistä majailee on tosiaan 21 astetta lämmintä ja ilman lisävalaistusta ulkoa tuleva valo on voimakkuudeltaan vain 906 lx. Ihme, että ne eivät näytä kärsivän juurikaan tilanteestaan :)

Lisäksi tarkastin lannoitelitkun pH-arvon ja se on näemmä 6.2, eli aikalailla optimi. Pelkän kraanaveden pH on täällä päin 8.6, eli se on aivan liian emäksistä chilien kasteluun. Lannoiteliemeen menee tällä hetkellä noin 3/4 teelusikallista Puutarhan Kesää 1.5 litraan vettä, joka säätää pH:n aikalailla kohdilleen.

Valaistusvoimakkuudet on mitattu kiinasta tilatulla mittarilla, kuten myös pH-arvot.

Koko taimikonkkaronkka on kasvanut aikalailla
Toiseksi isoimman Charapitan latvomisen tuloksia


2 kommenttia:

  1. Kätevä tuubitus. :) Toivottavasti toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chilivaarilta tulikin jo kehitysehdotus siihen. Tulppa pohjaan ja reikiä matkalle :) Pitää parannella seuraaviin purkkeihin.

      Poista