keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Kuinka saisin rikki kookosp...siemenkypärän

Ulupica Large on vapautettu siemenkypärästä
Ulupica Largen (C. cardenasii var. pendulum) siemenkypärä ei meinannut irrota millään. Ensin se taisteli idätyslautan melko kosteassa ilmassa kypärän kanssa ja kasvoi aika nopeasti ulos idätysboksista. Kun siirsin sen multaan ja kuivempaan huoneilmaan, siemenkypärä kuivui ja kuolinkamppailu alkoi.

Varsinkin villichileillä on yleensä tavallista, että siemenkypärä jää paikalleen idätysvaiheessa. Normaalisti siemen olisi kulkeutunut kapsaisiini-immuunin linnun ruoansulatuskanavan läpi ja näin siemenen pinta olisi pehmennyt vatsahappojen vaikutuksesta, jolloin sirkkalehdet olisivat päässeet siemenestä pihalle omin avuin.

Koska kyseessä on melko harvinainen villichililajike ja tämä on ainut itänyt kappale tähän mennessä, päätin ottaa homman hieman vakavammin, kuin yleensä. Rakensin taimiruukun ympärille hammastikusta ja elmukelmusta "teltan", jonka sisällä kosteus pysyi melko korkeana. Kun teltta oli ollut paikallaan tänään muutaman päivän, päätin auttaa sirkkalehdet esiin kypärän suojista kastelemalla siemenkypärän pari kertaa lämpimällä vedellä. Jotta tietäisin mihin suuntaan siemenkypärä on hyvä vetää irti sirkkalehdistä, silmäilin sitä järjestelmäkameran macro-objektiivilla tarkemmin. Sitten vaan sormilla varovasti kiinni taimen rungosta, pinseteillä kiinni kypärästä ja kohta sirkkalehdet ovatkin jo esillä. Kaikki yritykset eivät tosin pääty näin hyvin...

C. lanceolatum puskee juurta siemenestä
Toinen hieno huomio tänään oli se, että C. lanceolatumin kaksi siementä näyttävät puskevan juurta esiin :) C. lancealatum on jo melkein sukupuuttoon kuollut villichili, jota on tavattu harvakseltaan Guatemalan, Hondurasin ja Meksikon alueilla. Nämä siemenet on laitettu itämään 5.11, joten aika tarkkaan kuukausi idättämisessä meni.

C. flexuosum on tällä hetkellä ainut villichili, minkä itämisestä ei ole merkkiäkään.

Itävyystilanne tällä hetkellä:

2/4 Aji Charapita (7 päivää)
2/4 C. lanceolatum (29 päivää)
0/2 C. flexuosum
1/3 Ulupica Large (20 päivää)

Ensimmäinen Aji Charapita (C. chinense) alkaa olemaan jo sen verran suuri, että kohta voi aloittaa lannoituksen
Idättämö ja taimikasvattamo tällä hetkellä. Nostin taimet ja bonchin lähemmäs loisteputkia kehikon avulla
Villichilihybridi CGN 22795 (C. praetermissum) x ? jaksaa tehdä tuollaisia pieniä marjoja kokoajan, vaikka en anna kyseiselle villichilille enää laisinkaan lannoitetta ja sillä ei ole mitään lisävaloa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti