keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Tabasco pelastui ja askarrellaan siemenille säilytyspaikka

Tabasco (C. frutescens)
Säät ovat taas lämmenneet ja sekös on innoittanut muitakin lajikkeita puskemaan ensimmäisiä podeja kukkien tilalle. Ainut chililajike, joka ei tosiaan kuki, eikä tee hedelmää on kimurantti Bhut Jolokian. Niitä on kaksi puskaa ja ovat melkein yhtä suurian kuin Naga Morich, mutta mitään ei vain tapahdu. Chinenset kyllä joskus tuppaa olemaan melko kranttuja.

Ilahduttavaa on havaita, että luulin jo menettäneeni oheisen kuvan Tabascon kirvoille ja ripsiäisille, mutta kyllhän se toipuu kovaa vauhtia Neem-öljyn turvin. Nuorempia lehtiversoja on tullut kasteltua Neemillä pari kertaa päivässä, ettei nyt niitäkin taas syötäisi.

Nyt Tabasco puskee jo kukkien nuppuja tuoreiden lehtiversojen keskeltä. Toivotaan vaan, että kukinta jatkuu ja pääsen maistamaan myös tätä kuuluisan chilikastikkeen raaka-aineenakin tunnettua Tabascoa aivan tuoreeltaan.

Tabascokastike tehdään tästä kasvista saatavista hedelmistä, viinietikasta ja suolasta. Koko mössö sitten laitetaan tynnyreihin kypsymään kolmeksi vuodeksi, joten jos sadosta meinaa joskus tehdä oikeaoppista chilikastiketta, niin aika kauan täytyisi odotella :)

Tabascon uutta lehtiversoa ja ensimmäinen kukan nuppu
Sitten askartelua. Vasemmalla olevassa kuvassa näkyy, että Medusan viimeisetkin hedelmät ovat kypsyneet melkein kokonaan ja kohta ne pääsevät taas ruoan sekaan tai oikeastaan ne pääsevät suoraan aamupalaleivän päälle.

Tietenkin ennen syömistä, on hyvä poistaa näistä siemenet ja kun edellisessä blogipäivityksessä tuli ensimmäisten maistiaisten siemenet kuivattua, on niille hyvä olla fiksu paikka missä niitä säilyttää kuivassa ja suojattuna valolta.

Jo viime vuonna tuli biltemasta hankittua kolme kappaletta viehekoteloita. Yhteen koteloon mahtuu hyvin seitsemän lajikkeen siemenet eroteltuina toisistaan.

Nyt oli vuorossa parannella viime vuoden sadon siementen nimeämistä kotelon päällä ja samalla tehdä tämän vuoden sadon tuleville siemenille samanmoinen nimeämisoperaatio.

Askartelin aikaisemmin Excelissä mittojen mukaan sopivat solut, lisäsin niihin lajikkeiden kuvat ja tiedot. Sitten vaan leikkaamaan. Olin valmistautunut taistelemaan kontaktimuovin kanssa ja iskemään nimikylttipaperilapun kotelon kanteen, mutta paperit olivatkin vahingossa mitoitettu täydellisesti niin, että ne mahtuivat kotelon kannen sisäpuolelle :)

Chilien siemenpurkkien askartelua.
Valmis lopputulos. Chilien kuvat on otettu Fataliin siemenkaupasta
Naga Morich (C. chinense) kukkii ja tämän makrokuvan näkemisen jälkeen sai myös Neem-suihkun osakseen. Pienet ötökät ovat nuoria kirvoja.
Mysteerichili, eli luultavasti Leek (C. annuum) kukkii voimakkaasti
Aji Cristal (C. baccatum) alkoi sadottamaan
Toinen lajike, minkä luulin jo menettäneeni kirvoille, eli Cayenne (C. annuum) tekee satoa kirvoista huolimatta 
Kaleidoskop (C. baccatum) tiputti myös ensimmäiset kukkansa ja alkoi sadottamaan
Koko parvekkeen viidakko, ahdasta alkaa olemaan :) Oikealla Prik Ki Nu ja Tabasco ovat jo joutuneet pois penkiltä
Kummatkin Lemon Dropit tekevät niin paljon hedelmää, ettei oksat enää kannattele niitä kovin hyvin, joten virittelin vähän lisätukea.
Piti jo viime päivityksessä höpötellä toisesta sisächilistä, eli Tepin Guatemalasta. Sehän on melko harvinainen villi chili, josta lisää Fataliin artikkelista.

Sellainen erikoisuus tässä lajikkeessa on ainakin omalla kohdallani, että kun sen kukintoja pölyttää, siitepölyn tuoksu on aika ärhäkkä, mutta hyvällä tavalla. Tuoksu kertoo hedelmän olevan ilmeisen aromikas, koska jo siitepöly tuoksuu parfyymille.

Villien chilien idättämininen, kukkimaan saaminen ja hedelmien tekeminen on alottelevalle chiliharrastajalle usein mutkikasta. Mutta ei tämän lajikkeen kohdalla. Alkuvuoden blogipäivityksessäni näkyy, että kuusi siementä tuli kylvettyä ja ne kaikki itivät.

Jos seuraavassa päivityksessä pääsisin sitten tuon ylikasvaneen Bolivian Rainbow -bonchin karsintahommiin. Ei meinaan näytä enää bonsailta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti