tiistai 10. joulukuuta 2013

Vähä lisää idättelyä ja leivontaa

Villichilit saivat lisäyksen chinenseistä idätyslautalla
Nyt kun joulukuutakin on jo melkein pari viikkoa lusittu, on hyvä laittaa chililajikkeista C. chinense -suvun siemenet itämään normaalin idätysohjelman mukaisesti.

Ainoat chinenset, mitkä aion idättää tänä vuonna ovat Bonda ma Jacques, Antillais Caribbean ja hybridi Aji Gusanito (C. frutescens x chinense). Siemenet tuli heivattua samalle idätyslautalle kuin nuo villichilit. Desinfinoin tosin koko idätyslautan mäntysuovalla ja vaihdoin paperit, sekä siirsin villichilien siemenet edelliseltä lautalta uudelle.

Joku on syönyt C. lanceolatumin juurta


Samalla totesin, että ilmeisesti harsosääsket ovat päässeet munimaan vanhalle idätyslautalle, sillä yksi C. lanceolatumin siemenen juuri näyttää hieman pahalta. Onneks makrolla näkyi, että uutta juurta on muodostumassa rungon keskeltä. Saas nähdä pääsevätkö nämä villit sirkkalehtiasteelle.

Samalla päätin pitää idätyslevylaatikon kantta paremmin kiinni, etteivät harsosääsket pääse munimaan lautalle niin helposti. Tosin nyt on ollut harmina liian suuri idätyslevyn lämpötila (31-33 C), kun kansi on ollut päällä, joten päätin lisätä ilmankiertoa idätyslevylaatikon alla.

Lämpömatto nostettu kauemmaksi itse idätyslevyn pohjasta
Nyt idätyslevyn lämpötila näyttää tasoittuvan tasolle 38 C, joka pysyy edelleen optimissa, vaikka kansi onkin vain vähän raollaan.

Villichili Ulupica Large (C. cardenasii var. pendulum) näyttää tekevän siemenkypärässä vaurioituneiden lehtien tilalle uutta lehtiparia, win!
Tulinen omenajoulutorttu!

Viimeiseksi täytyy jakaa mainio joulutorttujen tuunausidea. Tein tuossa taannoin loppukesästä Lemon Dropilla ja Aji Pineappella terästettyä omenahilloa pienen testierän ja pakastin sen. Nyt hoksasin laittaa hilloa testiksi joulutorttuihin, luumuhillon tilalle ja voi että kun oli hyvää :) Hillon maku alkaa omenasta, jonka jälkeen tulee terävän sitruunainen Lemon Dropin maku ja polte.

Joulutorttuja osaa kaikki tehdä, mutta tässä hillon ohje. Hilloa ei tule kuin yksi pakasterasiallinen, mutta skaalaa ohjetta toki lisää, jos haluat tehdä hilloa enemmän :)

Ainekset:

 • 1 kg omenoita
 • 1 l vettä
 • 4 dl hillosokeria
 • 1 kanelitanko
 • 1/2 sitruunan mehu
 • 16 kpl Lemon Drop -chiliä (tai muuta sitruunaista lajiketta)
Simppeli valmistaa, eli omenoista kuoret ja siemenkodat pois ja palasiksi. Poista chileistä siemenet ja siemenkiinnikkeet ja hienonna. Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää omenat, chilit ja mausteet. Keitä kunnes omenat alkavat soseutua, eli noin 10-12 min. Ota kanelitanko pois ja soseuta koko keitos sauvasekoittimella. Itse pakastin hillon, mutta sen voi vaikka säilöä pilttipurkkeihin, mikä on hyvä annoskoko vaikka lettukesteille.


2 kommenttia:

 1. Ai-jai kun kuulostaa herkulta tuo hillo :P Täytynee kokeilla jos noviisina chilipäänä Lemon Droppeja saisin tulevana kautena kasvatettua tarpeeksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemon Drop on suhteellisen helppo kasvatettava, jopa varjoisessa paikassa, joten saat varmasti siitä hyvän sadon :)

   Poista