maanantai 4. maaliskuuta 2013

Valaistusvoimakkuuksia ja ruukun vaihtoa

Lux-mittari kaikkine roippeineen
Tuli tilattua tuossa taannoin Virtasen nettikaupasta Lux-mittari, kun ei nuo muut menetelmät olleet kovinkaan tarkkoja mittaamaan valaistusvoimakkuuksia. Olen pitkään halunnut tietää, kuinka paljon valovoimaa omissa kasvatuslampuissa oikein on ja miten ne pärjäävät ikkunalaudoille loimottavalle luonnonvalolle, joka alkaa olemaan jo aika voimakkaan tuntuista.

Hintaa tuolle lux-mittarille kertyi 31,90 € ja muutama Euro postimaksuja. Itse mittari mittaa Lux-arvoja väliltä 1 - 50 000. Siinä on kolmiportainen säätö sen mukaan kuinka voimakas valonlähde on. Toki suuremmilla voimakkuuksilla tarkkuus kärsii, mutta tuossa alle 2000 lx homma pysyy vielä todella tarkkana. Aika kiinalaiselta tuo kapistus vaikuttaa, mutta ajaa asiansa, eikä maksanut aivan törkeästi.

Sitten mittaustuloksiin. Tuossa on nyt muutaman päivän mittaukset, aina silloin kun olen muistanut mitata. Pitäisi muistaa mitata joka ikkunalauta samaan aikaan monta kertaa päivässä jos haluisi oikein käppyrädataa näyttää. Pitääpä katsella joku viikonloppu kun tulee oltua kotosalla enemmän ja muistaa mittailla. Anturi on pidetty sillä korkeudella kuin taimien lehdet ovat. Keittiön loisteputkien välimatka taimien lehtiin on noin 20 - 30 cm, ZenGrowssa noin 10 cm ja töissä samat 10 cm.

Lux-arvot kasvatuspaikoissa 2013
Keittiön taimipöytä: 18 W ja 24 W loisteputket
ZenGrow: 22 W
Töissä: 15 W LED-spot
Päivä 28.2.2013 1.3.2013 2.3.2013
Klo 18 13 9
Työpaikan LED-spot 33100
Keittiön taimipöytä 2750
ZenGrow 3300
Olohuone pieni 38 1850 1060
Olohuone iso 58 2600 1470
Olohuone iso 2a 104 6600 4290


Näyttää siltä, että työpaikalle voisi roudata enemmänkin chilejä tuon LED-spotin alle. Näyttää valovoima olemaan sellaista luokkaa, ettei sillä kannata pelkästään yhtä kasvia valaista. Pitääpi katsoa jos veisi työpaikalle jonkun muunkin chinensen nauttimaan valohoidosta. Eipä tuo Valotornin digikameralla tehtävä valaistusmittaus kovin paljoa heittänyt ikkunalaudan valaistusvoimakkuutta mitatessa, mutta loisteputkien arvot meni kyllä päin prinkkalaa.

Cheiro Roxan (C. chinense)  juurakkoa
Tänään suurin taimi kaikista, eli Cheiro Roxa (C. chinense) alkoi vaatimaan vettä vaikka edellisestä kastelusta ei ole tuskin kahta päivääkään. Päätin katsoa siksi vähän purkin sisäpuolelle ja kyllähän siellä ahdasta näytti olevan juurakon suhteen. Pihalta suurempaa savipurkkia mäntysuopapesuun ja ruukutushommiin. Pitäisi kyllä ruukuttaa tuo Canario (C. pubescens) myös. Se alkaa vaatimaan tihenevään tahtiin vettä, mutta turvemulta pääsi taas loppumaan, joten on aika käydä lempimyymälässäni Bauhaussissa.

Cheiro Roxa (C. chinense) isommassa ruukussa ja latvottuna
Ruukun vaihtoa odottava Canario (C. pubescens)
Huomasin, että Aji Cristalin (C. baccatum) taimi näyttää vähän jännältä ja kyllä sieltä puskee näköjään toinenkin taimi :D On tainnut käydä aikamoinen kämmi idätyslautalta siirrettäessä. Saa nähdä mikä tuo toinen on. Kuvasta näkee myös, että nimeän taimiruukut myös maalanrinteipillä, jos itse merkkitikku sattuu häviämään jostain syystä.

4 kommenttia:

  1. En luottaisi pätkääkään tuohon kiinalaiseen huuhaa mittariin. Jo tuloksista voi päätellä sen ettei mittaukset voi yksinkertaisesti pitää paikkaansa.

    VastaaPoista
  2. Päätit sitten ryhtyä ottamaan selvää, paljonko sitä valoa on. Kunnioitettavaa tiedon hankintaa.
    Toisin kuin kaveri tuossa yllä, minä luottaisin mittariin aika paljon. Ammattilaisten kalibroidulla mittarilla esimerkiksi 23W ESL:n tulos vastaa saamaasi ZenGrow tulosta.
    Kunhan aurinko joskus pilkistää, hämmästyt lukemia.
    Ledspotin lukema on kovin läheltä lamppua. Mahtuuko siihen keilaan useampaa kasvia? Kauempana teho putoaa jyrkästi. Etäisyys on ratkaiseva tekijä tuollaisten pistemäisten valojen kanssa. Vain aurinko kantaa kauempaakin.

    Jatkossa suosittelisin mittaustulosten pyöristämistä, pienemmät tasoihin satasiin, isommat tuhansiin. Vähäisillä eroilla ei ole merkitystä, vasta kaksinkertainen on merkittävästi kirkkaampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta, sitä tarvitaan aina, varsinkin kriittistä. Voisin mittailla tuon LED-spotin valovoiman silloin kun etäisyyttä kasviin on 20 - 30 cm. Silloin valokeilaan mahtuisi helposti 6 keskikokoista taimea (5 cm korkeita). Luulen valovoiman tippuvan tuonne 10 000 lx puolelle.

      Poista
    2. Työpaikalla on kolme eritasoista luximittaria. Niiden näyttämät eivät hirveästi heitä toisistaan. Pitäisin mittariasi siis melko pätevänä. Täyden spektrin mittaria meillä ei ole, joten todellista tulosta sillä ei saa värivaloista.

      Poista