maanantai 11. maaliskuuta 2013

Ei näemmä vielä chiliä ikkunalaudalle

Yhden maaliskuisen päivän Lux-arvot ikkunoilla
Nyt olen saanut mitattua vähän enemmän Lux-arvoja tuolla viime blogitekstissä mainitsemallani Lux-mittarilla. Toki noita aamuisia arvoja puuttuu kolmelta tunnilta kun ei ole tullut herättyä niin aikaisin tai jos on tullut herättyä, ei unenpöppörössä heti ensimmäiseksi ole tullut mieleen mitata ikkunoiden Lux-arvoja :) No jotain dataa on siis kasassa, kuten kuvasta näkyy.

Vasemmalla olevat pystyarvot ovat siis Lux-arvoja ja alhaalla vaakarivi kellonaikoja. Keskellä näkyvä suora viiva on taimipöydän kahden loisteputken antama valovoima klo 6 - 20, eli ovat ajastettu olemaan päällä 14 h ja 10 h pimeenä. Olohuoneen toinen iso ikkuna, mikä on valoisampi kuin tuo varsinainen chilinkasvatusikkuna (punainen käppyrä), antaa todella paljon parempia Lux-arvoja pitkin päivää, mutta sille ei ole lupaa levittää kaikki rehuja kasvamaan ;) Olen pitänyt siinä tavallisesti yhtä bonsaityylistä chiliä pienessä ruukussa. Viime vuonnahan siinä kasvoi menestyksekkäästi Medusa. Olohuoneen pienemmällä ikkunalla kasvoi vähän varjoisemmassa villichili Tepin, National Park of Tikal, Guatemala, joka toki tykkäsikin vähän varjoisemmasta ikkunasta.

Kuten kaaviosta huomaa, ei tuolle varsinaiselle kasvatusikkunalle kannata vielä heivata noita suurempia chilipuskia. Vaikka valaistusvoima pääseekin taimipöydän lamppujen tasolle, ei päivä ole vielä kovinkaan pitkä noiden arvojen suhteen. Tosin taimipöydällä alkaa olemaan jo todella ahdasta, että saa nähdä kuinka kauan pystyy vielä odottelemaan :)

Habanero Vietnam (C. chinense) puskee kukkaa
Työpaikan Habanero Vietnam päätti alkaa puskemaan päälatvan haarautumisen jälkeen oikein kunnolla kukannuppuja. Pieni nuppuja näyttää olevan jo 15, joka on aikalailla noinkin pieneksi taimeksi. Vahvaa runkoa se ainakin kasvattaa ja on nyt neljä kertaa isompi kuin kotona kasvatettu. Kyllähän noita ledilamppuja  kotiinkin hommaisi jos niiden valoväri ei olisi noin kaamea :)
Habanero Vietnam (C. chinense) yleiskuvaa
Laitetaanpas seuraavaksi vähän kuvasaastetta kotona kasvavien chilin taimien tilanteesta:

Kotosalla kasvava Canario (C. pubescens) päätti haarautua siististi, ilman latvomista ja näyttää sieltä ehkä kukannuppuakin kasvavan!
Villichili CGN 22795 (C. praetermissum), joka ei meinannut millään itää. Yli kuukausi siihen meni, mutta nyt on kasvaminen ihan hyvällä mallilla.
Biquinho (C. chinense) on idätetty baccojen ja annuumien kanssa samaan aikaan kun joulukuun idätys ei onnistunut. Kyllä se hyvin kasvaa ja ehkä siitä saadaan myöhään syksyllä vielä satoakin
Rocoto Orange (C. pubescens) näyttää tarvitsevan ruukun vaihtoa kohtapuoliin, mutta ei ole haarautunut vielä niinkuin Canario
Toinen villichili Duke Pequin (C. frutescens) tekee jännän suippoa lehteä tuuheasti. Tämäkin tarvitsee kohta ruukun vaihtoa.
Cheiro Roxa (C. chinense) tuli tosiaan istutettua jo isompaan saviruukkuun ja latvottua. Nyt latvomisen tuloksena se puskee uutta lehtiversoa lehtien tyvistä.
Rhomboideum (C. rhomboideum) haarautuu hassusti :)
Goji (Lycium barbarum) sinnittelee, mutta ei taida oikein tykätä turvepohjaisesta maaperästään tai lannoitteista. Onko kellään kokemuksia mitä tuo hassu marjapuska oikein tarvitsisi?

2 kommenttia:

 1. Hei! Minun chilini, en siis tiedä mikä laji, alkoi kukkia, nyt tarvitsisin ohjeita että pitääkö kukintoa nyppiä alkuun pois vai annanko kukkien kasvaa ja alan vain pölyttämään niitä? Kannattaako tässä vaiheessa lisätä valoa kukkalampulla ja kuinka monta tuntia päivässä? Kiitos jos vastaat =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve! Kukkien nyppimisestä on useampaa koulukuntaa. Jos chili on vasta nuori, hidastuu sen kasvu kun energiaa menee kukkimiseen, mutta toisaalta kukat kyllä tippuvat itsestäänkin jos hedelmien tuottamiselle ei ole edellytyksiä.

   Itse nypin viime kasvatuskaudella kaikkien chilien kukat ja annoin vasta kesäkuussa niiden kukkia kunnolla kun olivat jo isoja ja siirretty parvekkeelle. Tässä yhteydessä lisäsin samalla kukkimislannoitteen annostuksen nelinkertaiseksi. Tänä vuonna en aio nyppiä kukkia kuin ihan pienistä taimista (alle 5cm korkeita) ja katson mitä tapahtuu. Luultavasti suurin osa kukista vaan tippuu pois.

   Chili on tuulipölytteinen, joten kukkia ei varsinaisesti tarvitse pölyttää pumpulipuikolla. Tosin sisällä ei paljoakaan tuule, joten olen pölyttänyt niitä manuaalisesti aina välillä. Myös pieni ravistelu auttaa siitepölyä kulkeutumaan kukinnosta toiseen.

   Itselläni on chilin taimet ajastettujen loisteputkien (18 W ja 24 W) alla niin, että valoa on 14 h (klo 6-20) ja pimeyttä 10h. Ajastimia saa muutamalla eurolla vaikka Ikeasta. Ulkoa tuleva valo alkaa olemaan varsinkin aurinkoisilla ikkunalaudoilla jo aika voimakasta, joten kohtapuoliin voi alkaa chilejä siirtämään niillekin. Nuo omat ikkunalaudat on aika pimeitä vielä.

   Toivottavasti nämä vastasivat kysymyksiisi ja onnea kovasti kasvatuksissa!

   Poista