tiistai 26. kesäkuuta 2012

Risteytyksen tuloksia

Juhannus tuli lusittua ja nyt takaisin chilien ihmeelliseen maailmaan.

Tässä alkaa olemaan jo kova hinku saada iso kasvihuone. Suurin osa kasveista viilettää jo yli metrissä ja loputkin 17 - 19 cm ruukut alkavat käymään ahtaiksi.
Isompia ei oikein enää viitsisi ostaa, koska sitten ne eivät mahtuisi chileille varatulle penkille tuolla parvekkeella. Joko pitää vähentää lajikkeita tai sitten muuttaa maalle :)

Tiedossa kyllä oli, että tämä harrastus lähtee lapasesta, mutta en kyllä odottanut, että näin pian.

Noniin, sitten chiliasiaan.

Lannoitussuhde Biobizz:n lannotteilla on vaihtunut seuraavaksi:
  • 1 ml / 1 l Bio-Grow
  • 2 ml / 1 l Bio-Bloom
  • 2 ml / 1 l TopMax

Tällä hetkellä mielenkiintoisin projekti chilien saralla on tuo parin lajikkeen risteytyskokeilu. Risteytin siis pari C. annuumin sukuhaaraan kuuluvaa lajiketta Sarga Cseresnyen ja Medusan. Valitsin naaraspuolisesta, eli Sargasta pari nuppua, joihin siirsin Medusan siitepölyä. Nyt nupuista kasvaneet hedelmät näyttävät tältä:

Sarga Cseresnye x Medusa

Sarga Cseresnye x Medusa

Kuvat puhukoon puolestaan. Toinen näyttää todella tumman vihreältä ja toinen pikimustalta. Hyvin hämmentävää, sillä Medusan hedelmän alku on suipon valkea ja Sarga pallomaisen vaalean vihreä.

Alla kuvaa Sargan risteyttämättömästä hedelmästä.

Sarga Cseresnye (C. annuum)


Tuomioni onkin se, että jotain risteytyi ja risteymän seuraaminen alkaa olemaan päivittäistä parvekkeella ihmettelyä :)

Ohessa myös suurempia kuvia Sarga Cseresnyestä ja siihen virittelemästäni tukilankaratkaisusta. Lajikkeen oksien risteymäkohdat ovat myös erikoisia. Pidin tätä kasvukauden alussa kaikkein tylsimpänä ja epäilyttävimpänä lajikkeena, mutta niin sitä chilit vaan yllättävät kasvattelijan.

Sarga Cseresnye (C. annuum)

Sarga Cseresnye (C. annuum)

Sarga Cseresnye (C. annuum)Otetaanpa lähempään tarkasteluun pieni, mutta erittäin hyvän näköisiä chilejä puskeva African Devil. Tämän lajikkeen hedelmät pitäisivät olla nimensä veroisia tulisuudeltaan.


African Devil (C. annuum)

African Devil (C. annuum)

African Devil (C. annuum)Lemon Drop kypsyttelee kolmea suurempaa hedelmäänsä ja lisää on tulossa.


Lemon Drop (C. baccatum)
Tässä vielä ihmettelyä kuinka suuriksi Bhut Jolokianin lehdet kasvavat. Viimeksihän ne eivät täyttäneet läheskään koko kämmentä.

Bhut Jolokian (C. chinense)

Ilman chilin kukkakuvaa ei päästä tässäkään blogipostauksessa. Aji Cristal alkoi todellisen kukkimisvaiheensa.

Aji Cristal (C. baccatum)


Jotta ei kaikki olisi sateenkaarenvärisen onnellista chilien kasvattelua, niin otetaan tähän väliin vähän pahempi kuva Tabascosta. Tämä oli joskus kukoistavimpia chililajikkeitani, mutta nyt sen tuoreimmat lehdet menee vihannespunkkien tai kirvojen suihin.


Tähän asti on suurin osa tuholaisista lähtenyt ahkerasti chilejä sumuttelemalla lehtien alta, mutta kohta täytyy varmaan ottaa veteen mukaan 1% mäntysuopaa ja etikkaa.

Tabasco (C. flutescens)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti