maanantai 18. kesäkuuta 2012

Ahtaiden ruukkujen vaihtoa

Edellisessä blogipäivityksessä tulin maininneeksi korkeimpien chilien ruukunvaihdon ajankohtaisuudesta. Noh, se päivä tuli aika nopeasti vastaan :)

Aluksi aloin murhetimaan Tepin Guatemalan nuutunutta olemusta. Kyseinen lajikehan on ollut erittäin aurinkoisessa paikassa makuuhuoneen ikkunalaudalla. Ruukku on ollut usein melko lämmin ennenkuin aamuaurinko on lakannut lämmittämästä. 

Runko on paksu ja pituutta löytyy, mutta lehdet ovat vähän nuutuneita

Tepin Guatemala puskee kyllä kukkia aika hyvää tahtia, mutta se ei selitä nuutunutta olemusta
Otinpa asiasta selvää ja nostin kasvin ruukustaan ulos. Juurakko ei ollut täyttänyt koko ruukkua, mutta ne juuret, jotka olivat kiinni ruukun reunassa asti, eivät näyttäneet kovin terveiltä. Terveet juurethan näyttävät melko valkoisilta ja nämä näyttivät lähes vaalean ruskeilta. Ruukku on ollut siis liian lämpöisessä paikassa ja juuret ovat "paistuneet".


Ei muuta kuin korjaustoimenpiteisiin. Sisäjuuret olivat kyllä terveen valkoiset pienoisen karsimisen jälkeen, joten eiköhän kasvi siitä toivu. Uutta multaa ruukkuun ja puska sinne takaisin. Jos se alkaa mennä tästä taas huonompaan suuntaan niin täytyy vaihtaa vaan isompi ruukku tälle ja luopua isosta bonsai-ruukusta.


Tehdäänpä sitten loputkin ruukunvaihdot samalla kun kerran alettiin turvemullan kanssa leikkimään. Pinquito de Mono, Prik Ki Nu, Naga Morich ja Bhut Jolokian ovat kasvaneet melko pienissä purkeissa ja pitihän niidenkin juurakkoa vähän tutkailla.


Ostin tosiaan aika suuria ruukkuja verrattuna vanhoihin. Kolme 17 cm ruukkua ja yksi 19 cm ruukku. Bauhaussista nämäkin tuli haettua. Pienemmät maksoivat 1,95 € / kpl ja iso 2,75 € / kpl. Aluslautaset maksoivat 1,50 € / kpl. Multana käytän läheisen s-marketin turvepohjaista kukkamultaa. Valmistuttajana tässä on Rainbow, mutta multa on aivan samaa Kekkilän kukkamultaa, mutta paljon halvempaa. 10 l säkki maksaa 1,5 €. Kallistahan tämä chiliharrastus ei ole perusvälineistön osalta, mutta suurin kukkaron kuluttaja on ne laitteet, joilla luodaan aina vain optimaalisempia kasvuolosuhteita. Sitten tulee mukaan lamput, tuulettimet, vesiviljelylaitteet, lämmittimet ja muu automatiikka.


Tässä Bhut Jolokianin ahdas juuripaakku ennen siirtoa isompaan ruukkuun
Alakuvassa chilit on siirretty isoihin ruukkuihin ja kaikkein isoimpaan pääsi lähes metrinen Prik Ki Nu. Toivotaan, että isoin ruukku tuottaisi tälle suurta satoa. Tälle thaimaalaiselle lajikkeelle olisi kyllä todellakin käyttöä ruoanlaitossa :)


Tällä hetkellä kaikki muut chilit kukkivat, paitsi Tabasco ja Bhut Jolokian.

CGN 22871 (C. baccatum) kukka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti