torstai 9. toukokuuta 2013

Isompaa ruukkua kehiin ja baccat parvekekasvariin

Air-Pot ruukku kolmessa osassa
Olen tässä viimeaikoina pohtinut millaisiin ruukkuihin siirtäisi nuo pienissä saviruukuissa kasvaneet chilit. Aluksi meinasin, että paiskaisin nuo parvekkeelle siirrettävät baccat 20 x 20 cm Orthex Eden säiliöruukkuihin, mutta törmäsinkin kiintoisampaan ruukkuratkaisuun. Tuo varsin erikoinen ruukkuratkaisu on Air-Pot. Ruukku näyttää kasattuna joltain, mikä on tullut avaruudesta :D

Tässä ratkaisussa chilien kasvualusta pysyy ilmavana ja juurien kiertoa purkin seinämiä pitkin ei esiinny lainkaan. Kun juuri pääsee lähelle yhtä noista purkin rei'istä, kuivuu sen pää ja juuri haarautuu. Tämä edistää juurikasvua huomattavasti. Ilmavassa kasvualustassa kasvavat juuret pystyvät myös ottamaan enemmän ravinteita vastaan.

Lisäksi Air--Pot ruukut on paljon edullisempia kuin nuo Orthexin ruukut. Itse olisin oikeastaan halunnut kolme litraisen version, mutta Turun Pavunvarressa ei ollut kuin tuota kuusi litraista versiota. Chilitarvikkeessa taas olisi ollut kolme litraista versiota, mutta en oikein jaksanut maksella yhdestä ruukusta postimaksuja. Nuo myös menevät pieneen tilaan kun ne purkaa osiin ja muovikin on kierrätysmuovia. Ostinpa Prismasta myös tuollaisen Orthex-ruukun ja katson kumpi ruukkuratkaisu voisi olla parempi. Hinnan puolesta taidan taidan kaatua Air-Potin puoleen, sillä ruukkuja pitäisi hommata ainakin 15.

Orthexin altakasteluruukku mallia Eden
Laitoin Air-Pot:iin Lemon Dropin (C. baccatum) ja Orthexiin Piri Pirin (C. frutescens)
Kuusi litraisessa ruukussa tuosta Lemon Droposta saattaa kasvaa sen verran iso, ettei se mahdu tuonne parvekekasvihuoneeseen enää loppukesästä :) Toivottavasti kasvaa hyvin, sillä Lemon Drop on yksi maukkaummista chileistä mitä on tullut kasvatettua tähän mennessä. Piri Piristä olisi myös kiva saada kunnon sato, niin pääsen tekemään hedelmistä soosia kanalle.

Olen myös etsinyt yhdelle pubeista amppelia ja menin Plantageniin ihmettelemään kyseisen puljun amppelivalikoimaa. Löytyihän sieltä amppeleita ja vielä altakasteluamppeli! Luulin jo, ettei niitä tehdä lainkaan. Valitsemani amppeli olikin viimeinen, joten muutkin ilmeisesti pitävät sitä harvinaisuutena. Amppelin pohjassa on siis rako, mistä kasvia voi kastella kätevästi.

Plantagenista löytynyt altakasteluamppeli 8,99 €
Plantagenissa oli muuten mm. Jalapenon taimia ja muita chilejä. Pääasiassa annuumeita
Canario (C. pubescens) pääsi tuohon 6.5 litran amppeliin
Siirsin kaikki baccat parvekekasvariin kun olin ensin suihkuttanut ne Neem-öljyseoksella
Fatalii Gourmet Jigsawit (C. chinense) puskevat uutta lehteä jatkuvalla syötöllä. Harsosääskiäkään ei ole näkynyt ansassa

1 kommentti:

  1. Itse katselin nft-kangasta ja Tampereelta sellaista löytyi. Pieni rulla ei ollut pahan hintainen, mutta postit maksoivatkin sitten kolmen rullan verran. Ostamatta jäi. Postikulut on Suomessa melko suolaisia.

    VastaaPoista