sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Lisää sirkkalehtisten ruukutusta idätyslautalta

Chilien taimet valtaavat keittiön pöytää
Tulipa tässä viikonloppuna ruukutettua oikein kunnolla idätysboksista taimia turpeeseen. Keittiön lampun alla alkaa olemaan ahdasta kuten kuvasta näkyy. Jakoon meneviä taimia tulee olemaan tästä satsista noin 30 kpl ja yleensä tässä vaiheessa kasvatuskautta alkaa tilanpuute konkretisoitumaan ihan silmien alla. Nimikyltilliset siis jäävät tänne kasvamaan.

Tietenkin noita taimia voisi alkaa siirtämään jo ikkunalaudalle ja sen takia mittasinkin suurinpiirtein kahden loisteputkilampun sekä pihalta ikkunalaudalle tulevan valon luximäärät. En tiedä kuinka oikein mittauksen tein, mutta saapa tuosta ainakin jotain osviittaa kuinka valoisaa pihalla on verrattuna keinovaloon tässä vaiheessa kevättä. Mittaaminen on kohtalaisen simppeliä jos omaa jonkunlaisen digikameran (singsongin puhelimen kamera poislukien). Otetaan kameralla automaattiasetuksilla kuva ilman salamaa valkoisesta paperiarkista paikoissa, mistä haluaa luximäärät mitata. Kuvat syötetään Valotornin palveluun ja se laskee kohteen luximäärän. Näyttää siltä, ettei taimia kannata tuon perusteella siirtää vielä ikkunalaudalle, sillä ikkunalaudan luximäärä oli 1680 lx ja loisteputkien 6870 lx :)

Isoin kaikista taimista Cheiro Roxa (C. chinense) alkaa vaihtamaan lehtien väriä violetiksi
Taitaa pubet tarvita vähän jytkympää lannoiteseosta kun noin kellertävät, korjataan seuraavalla kerralla
Joku oli jossain vaiheessa eksynyt blogiin hakusanalla, joka viittasi kypäräpäiden hoitoon. Itse olen suihkutellut sumutinpullolla niiden päälle lämmintä vettä, jotta siemenkypärä pehmenisi ja lehdet pääsisivät vapaiksi
Taas oli kuukausi kulunut ZenGrowin lannoitelitkujen vaihdosta, joten suoritin senkin nyt. Juurakko näytti kasvaneen hitusen, mutta samalla ruskettuneen hieman. Ei liene kovin vaarallista, koska itse chilit näyttävät varsin hyvin voivilta. Voihan tuo lannoitelitkukin niitä värjätä, tiedä sitä sitten. Nyt kun laitteessa kasvavia Trinidad Moruga Scorpioneja on tullut latvottua ahkerasti, voisi käynnistää kukkimisvaiheenkin tässä samalla. Eli vaihdoin vesitankin pesemisen yhteydessä laitteeseen kukkimisen käynnistävän lannoitesuhteen:

 • 5 ml / 10 l FloraGro
 • 10 ml / 10 l FloraMicro
 • 15 ml / 10 l FloraBloom
Tavoite on siis, ettei nuo kasva tuosta kovin paljoa enempää pituutta ja leveyttä, vaan alkavat puskemaan kukkia ja sen jälkeen kevään ensimmäistä chilisatoa!


3 kommenttia:

 1. Ei tuo valotorni pidä yhtään paikkansa. Ihan höpöhöpöhumpuukia sanon minä. Kokeilin tuota luximittarin kanssa ja olivat tulokset ihan eri avaruuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei taida soveltua tällaiseen mittaukseen.

   Poista
  2. Valotorni ei taida sopia mihinkään mittaukseen. Tosin en usko kyllä kameraankaan, kun poistutaan valkoisen värin alueelta.

   Poista