keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Uutta kasvua ja kasvun syömistä

Bayer Provado
En olisi halunnut, että tämä päivä koittaa, mutta jos mikään muu ei auta kirvoihin talvehtivissa chileissä, niin pakko myydä sielunsa saatanalle.

Kirvaongelmaa on ollut lähinnä Naga Morichissa, mutta säännöllisin väliajoin niitä löytyy myös Tepin Guatemalasta ja African Devilistä. Viimeaikoina Bolivian Rainbow -bonchin kimppuun on hyökätty oikein urakalla. Nyt siitä on syöty niin paljon kasvupisteitä ruskeiksi, ettei tätä menoa voi enää sallia.

Näihin talvehtiviin chilipuskiin on testattu mäntysuopaliosta + Neem-öljyä ja Baygonia. Kirvat häviävät aina muutamaksi päiväksi, mutta mullassa olevat munathan eivät kuole sillä käsittelyllä ja parin päivän päästä kirvainvaasio on samalla tasolla tai jopa pahempi.

Kurvasinpa siis Bauhaussiin jälleen kerran ja ostin Bayerin Provadoa jule100:n vinkin johdosta. Kyseistä tuotetta saa myös aerosolina, mutta katsoin parhaimmaksi välttää sitä, sillä Provado sisältää vaikuttavan ainesosana Imidaklopridia. Vaikuttava aine on sen verran myrkyllistä tavaraa, ettei sitä parane käsitellä paljain käsin, joten käytin kumihanskoja pilkkoessani puikkoja. Suurin huolenaihe tämän aineen kohdalla on se, että se on erittäin tehokas tappamaan mehiläisiä, joten sen päätymistä luontoon on vältettävä todella tarkkaan. Annan tässä itselleni pienen synninpäästön, koska myrkytin tällä ainoastaan sisällä talvehtivia chilipuskia, enkä aio missään tapauksessa käyttää tätä parvekkeen chilipuskiin sitten kesällä.

Pakkauksen takakansi
Mutta sitten itse myrkytysoperaatioon. Pesin taas kaikki chilipuskat mäntysuopaliuoksella, ettei lehdille jää kirvoja temmeltämään. Pakkauksen ohjeen mukaan kastelin chilipuskien turpeet tavallisella vedellä ja laitoin Nagan ja African Devilin turpeisiin kumpaiseenkin yhden puikon. Bonchille ja Tepinille meni ainoastaan puolikkaat ruukun pienuudesta johtuen. Provado sisältää myös aika tuhdin määrän lannoitetta, joten jätän kaikki muut lannoitteet käyttämättä myrkytyksen ajaksi.

Provadopuikko menossa multaan.
Aikaisemmassa blogipäivityksessäni mainitsinkin Baygonilla myrkyttämisestä ja en kuitenkaan malttanut suihkia sitä tarpeeksi kaukaa, koska muutamat lehdet pääsivät paleltumaan ponneaineen kylmyyden takia. Onneksi ei mitään suuria tuhoja päässyt tapahtumaan.

Baygonin ponneaineen tekemää paleltumistuhoa

Medusa (C. annuum)
Sitten hieman iloisempiin asioihin. Valoisimmalla ikkunalaudalla talvehtiva Medusa alkoi näköjään puskemaan vielä yhtä podia syksyn iloksi. Voisihan sen tietty nyppästä pois, ettei puska näin talvehtiessaan rasittaisi itseään hengiltä, mutta annetaan nyt toistaiseksi olla.

ZenGrowssa itävät Trinidad Moruga Scorpionit edistyvät ihan hyvää vauhtia, vaikkakin eri aikaisesti. Yksi pikkutaimista kasvattaa jo toista lehtipariaan ja viimeinenkin siemen näyttää itämisen merkkejä. Neljästä kylvetystä siemenestä iti siis kaikki neljä :)

Yksi pikkutaimista näyttää olevan perinteinen "kypäräpää", eli sen siemenkoteloon on jäänyt jumiin sirkkalehdet. Mitään sille ei oikein pysty, eikä kannata tässä vaiheessa mennä tekemään, sillä kyllä aikaisemmatkin kypäräpäät ovat kuoriutuneet siemenestä pois ajan kanssa.

Trinidad Moruga Scorpion (C. chinense) edistynein pikkutaimista
Koko taimitarha ja yksi "kypäräpää"

2 kommenttia:

  1. Itse suihkuttelin spraylla ja tabletit on jäänyt toistaiseksi antamatta. Ainakin kirvat ovat pysyneet poissa kertakäsittelyllä. Kokonaisia ja puolikkaitakin tabletteja annettaessa kannattaa huomata, että tabletin kestää sulaa aika kauan. Sulamiseen vaikuttaa vielä mullan kosteus. Yksi keino on murskata tabletti kasteluveteen, jolloin tabletin liukeneminen on nopeampaa. Lepokaudella ei saisi edes antaa.

    Ainakin jossakin vaiheessa Honkkarissa tuo Provado paketti oli puolet halvempaa kuin Baukkarissa. ;)

    Vaikutusta mehiläisiin en tiedä, mutta en usko aineen olevan kovin mittavan vaarallinen. Kyse lienee ennemmin tuholaismyrkytyksitä joita tehdään hehtaaritasolla ruiskutuksena. Mutta laitanpa kyselyä maahantuojalle, jotta tähänkin saadaan selkeä varmuus. :) Toki ainahan on kivempi jos myrkkyjä ei tarvitse käytää.

    VastaaPoista
  2. Vastaus ja kovin laajakin tuli maahantuojalta. Yritän tutustua aineestoon ja sen pohjalta kirjoittelen blogiini kunhan tästä muilta kiireiltä selviän. :)

    VastaaPoista