tiistai 11. lokakuuta 2016

Villichilien idättely pitäisi aloittaa kohtapuoliin

Tovariin siemeniä
Aika juoksee ja tässä kuussa melkein täytyisi laittaa villichilien siemenet itämään. Ne tosiaan voivat vaatia jopa 3kk idätyksen, joten mitä aikaisemmin, sen aikaisemmin :)

Ensi kaudeksi haluaisin onnistua kasvattamaan seuraavia villichilejä:

  • C. flexuosum
  • C. tovarii
  • CAP 503 (C. eximium)
  • Ulupica Large (C. cardenasii var. pendulum)

Eikö kuulostakin jännältä? :P

Mutta mennään tarkempiin spekseihin:

C. flexuosum
Tätä erikoista ja hyvin harvinaista villichililajiketta tavataan luonnossa Etelä-Brasilian ja Paraguayn metsissä. 

Kasvin pitäisi kasvaa hyvin kotioloissa, mutta sadon saaminen siitä voi olla hyvinkin hankalaa. Kukinnot ovat valkoisia reunoilta ja sisältä vihreitä ja keltaisia. Marjat ovat raakoina vihreitä ja kypsinä punaisia pieniä palloja. Tulisuutta marjoissa ei juurikaan pitäisi olla, mutta ne ovat kuulemma todella makeita.

Flexuosum kestää erittäin hyvin tuholaisia ja kylmää säätä paremmin kuin mikään muu chililajike. 

C. tovarii
Tovarii on ehkä kaikkein harvinaisin villichililajike kasvaa luonnossa Andien vuoristossa Perussa. Tovariilla on samankaltaiset marjat kuin Flexuosumilla, mutta ne eivät ole niin maukkaita ja niittä pitäisi olla enemmän potkua. Kukinnot ovat myös samanlaiset kuin Flexuosumilla, mutta hieman haaleammat. Erikoisin Tovariin ominaisuus on se, että se kasvattaa useamman kukan samasta kasvupisteestä.

Ulupica Large (C. cardenasii var. pendulum)
Ulupica Large kasvaa Boliviassa luonnonvaraisena ja sen pitäisi kasvaa todella suureksi, jos vaan kasvualustassa riittää juuritila. Tämä kyseinen lajike on läheistä sukua C. pubescens suvulle, minkä voi huomata myös kukintojen violetista väristä. Marjat ovat pieniä ja punaisia kypsyessään, vaikka nimi viittaakin suureen. Suuruus onkin itse kasvin koossa :) Marjojen maku pitäisi olla todella hyvä ja erikoinen. Ulupica Large pitäisi olla hyvinkin helppo kasvatettava ja se kestää kuulemma hyvin kaiken mahdollisen haasteen, mitä kasvuympäristö sille heittää. 

CAP 503 (C. eximium)
Tämä lajike on hyvin samankaltainen kuin Ulupica Large ja sitä tavataan samalla seudulla luonnonvaraisena.

Lähde: Infernochili

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti