tiistai 10. syyskuuta 2013

Puskat pätkiksi ja sato sisälle kypsymään

Kylmän parvekkeen lämpötila tuppaa kääntymään yöllä niin alas, ettei siellä meinaa kypsyä chilit. Eri asia olisi, jos sinne paistaisi päivällä aurinko, mutta kun ei paista, niin tässä vaiheessa tein muutaman radikaalin toimenpiteen. Ennenhän kasvit mahtuivat sisälle parvekkeen oven eteen kypsyttelemään satoa omiin ruukkuihinsa, mutta näillä kasvimäärillä tänä vuonna se ei ole mahdollista. Viime vuonna otin lopuksi raa'at hedelmät irti puskista ja kypsytin niitä lampun lämmössä.

Tänä vuonna päätin tehdä toisin sen jälkeen kun törmäsin chilifoorumeilla hyviin tuloksiin. Pätkin puskista kaikki ne oksat irti, missä satoa on ja toin ne sisälle maljakkoon kypsyttelemään satoa. Kun oksat satoineen olivat majailleet sisällä pari päivää, oli jo ensimmäiset kymmenen hedelmää kypsiä. Melko tehokasta :)

Aji Fantasyä, Trepadeira Werneriä ja punaista Lemon Dropia kypsymässä
Aji Cristalia ja Lemon Dropia
Aji Fantasy tekee taas todella isoja hedelmiä. Tuon ympärysmitta oli noin 13 cm
Sadonkorjuujuhlat on vietetty ja tarjottavana oli perinteistä Chili con Carnea ja chili-suklaakakkua, joiden reseptit löytyvät täältä. Chili con Carneen meni tällä kertaa Lemon Dropia, Lebanese Marblesia, Cayennea ja kuivattua Biquinhoa. Chili-suklaakakkuun meni lähinnä kuivattua Biquinhoa.

Uutuutena tuli väännettyä chilifudgea, jonka resepti alla:

Chili-suklaa-fudget (noin 20 palaa):

2 kypsää chiliä muussattuna (Lebanese Marbles, Aji Cristal tms..)
1-3 tl kuivattua chiliä (Biquinho, Naga Morich tai joku muu chinense)
387 g (tlk) kondensoitua maitoa (sokeroitu, täysirasvainen)
500 ml sokeria
100 g margariinia
50 g tummaa suklaata sulatettuna (Pandan tumma suklaa)
5 ml vanilja-esanssia tai aromia

Annettuja aikoja ja aineksien suhteita tulee noudattaa tarkalleen, muuten jokin voi mennä pieleen.

Voitele mikron kestävä kulho margariinilla. Itse käytin suurta lasikulhoa. Lisää kulhoon murskatut chilit, kondensoitu maito ja hieman pehmeä margariini. Laita kulhon päälle lautanen estämään ylikuohumista. Lämmitä mikrossa täydellä teholla 2 min ja sekoita. Lämmitä mikrossa 4 min ja jos seos meinaa kiehua yli, sekoita sitä. Sekoita myös ajan päätyttyä.

Lämmitä 5 min ja muista sekoittaa aina kuin seos meinaa kiehua yli ja sekoita lopuksi. Seoksen pitäis nyt olla hieman paksumpaa ja ruskeampaa. Sekoita mukaan sulatettu suklaa ja lämmitä mikrossa vielä 2 min.

Sekoita mukaan vanilja-esanssi nopeasti ja kaada esimerkiksi lasiseen, leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja jäähdytä huoneen lämmössä yön yli. Nosta jäähtynyt ja kovettunut fudge-seos lasivuoasta leivinpaperin avulla ylös ja poista leivinpaperi. Leikkaa kuutioiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti