maanantai 26. elokuuta 2013

Lisää maistiaisia ja makuarviota

Lisää kypsynyttä satoa
Muutama päivä sitten tuli kerättyä lisää kypsyneitä hedelmiä chilipuskista. Tällä kertaa vuorossa oli melkein koko Lebanese Marbles-puskan tyhjennys ja Biquinhosta keräsin puolikypsiä hedelmiä kuivatukseen. Näitä käytetään sadonkorjuujuhlien chili con carnen maustamiseen :)

Chilien kuivatuksesta vielä sen verran, että suurempi määrähän kannattaa kuivata 50 asteisessa uunissa, luukku raollaan yön yli ja käännellä kuivattavia hedelmiä aina välillä. Näin pieni määrä kuitenkin kannattaa kuivata ihan pienenä silppuna talouspaperin päällä. Kuivumisen nopeuttamiseksi lisäsin ilmanvaihtoa, eli laitoin tuulettimen puhaltamaan talouspaperin päällä majailevalle Biquinho-silpulle.

"Mietoa lasten chiliä" :)
Lisäksi kasvihuoneesta irtosi muutama muukin maistiainen. Loppusadon kypsymistä odotellessa. Tällähetkellä satoa on kertynyt 120 g.

Trepadeira Wernerin hedelmä oli kuin pingispallo. Se meinaan kuulosti ihan siltä kun pompottelin sitä lautasta vasten. Hedelmäliha oli erittäin paksua ja rapeaa. Rouskuteltuani hieman, alkoi mielyttävä polte ja maku oli hieman makeahko. Ei suotta kehuttu tuorechili :)

Aji Pineapple taasen tuotti hienoisen pettymyksen. Se ei ollut niin hyvän makuinen kuin Lemon Drop ja viittauksia ananaksen aromiin en löytänyt. Tämän voisi tuomita taas yhdeksi Lemon Dropin risteytykseksi. Ei kannata vaivautua.

Aji Cristalin ja Lemon Dropin makuarvion olenkin tehnyt jo aikaisemmin. Näet sellaisen laittamalla blogin hakusanakenttään kyseisen lajikkeen nimen.

Syksy lähenee ja bonchi-kandidaattien (bonsai-chili) metsästys käy kuumana. Sen olen jo päättänyt, että työpaikalla kasvavasta Habanero Vietnamista (C. chinense) tulee talven iloksi bonchi, mutta pitäähän nyt lisää saada.

Talvehtimaan jää ainakin villichili Rhomboideum (C. rhomboideum) ja päätinkin ohjata sen kasvua hieman erikoisempaan suuntaan...
Täytyy vielä mainostaa Bilteman viehelaatikoita. Nämä ovat loistavia siementen säilyttämiseen. Excelillä voi askarrella paskarrella lokeroihin nimilaputkin.
Lebanese Marblesista on kertynyt jo aika kasa siemeniä

3 kommenttia:

 1. Tuota Lebanese Marblesia haluaisin kyllä kokeilla. :) Käytätkö ko chiliä siis ruoanlaittoon? Ei ole perinteinen mauton koristechili?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä helppo ikkunalautachili :) Käytän oikeastaan kaikkia chilejä ruoanlaittoon. Tuo oli maukas ja makea, keskitulista poltetta unohtamatta.
   Tuo voisi sopia tomaatin sekaan salsaan tuoreena tai jos toleranssia riittää, niin suoraa leivän päälle. Isommasta satsista voi tehdä vaikka vähän tulisempaa ketsuppia.

   Voin lähettää muutaman siemenen tuosta lajikkeesta jos ilmoitat sähköpostilla osoitteesi ja lähetät maksetun palautuskuoren osoitteineen meikäläiselle toisessa kuoressa :) Toki paremman geeniperimän omaavia lajikkeita saa esimerkiksi Fataliin siemenkaupasta. Risteytysriskiä näillä ei ole, sillä chilipuska kasvoi eristyksissä makuuhuoneessa.

   Poista
 2. Se olisi tosi kivaa, kiitos! Kännyllä kun surffailen, en löydä sähköpostiasi, mutta jos laitat mun spostiin osoitteesi, niin voi lähettää kirjekuoret? FoodandthensomeÄTgmail.com
  Minulla ei vielä valitettavasti ole antaa mitään vaihtaria, mutta jos joskus näet blogissani jotain kiinnostavaa, niin pyydä. :)

  VastaaPoista