tiistai 13. elokuuta 2013

Pääsato alkaa kypsymään

Satokausi 2013 alkaa pikkuhiljaa
Chilien pääsato alkaa kypsymään pikkuhiljaa ja sadonkorjuujuhlien ajankohta alkaa olemaan käsillä kuukauden sisään. Tänään keräsin ensimmäiset maistiaiset kasvihuoneen Lemon Dropeista ja sisällä kasvavista Lebanese Marblesista, African Devilistä ja Biquinhosta.

Lemon Dropin podimäärää on hieman vaikea arvioida kun se on kasvihuoneen perällä ja valloittanut alaa oikein urakalla. Silmämääräisesti arvioituna satoa on kuitenkin tulossa yhdesta puskasta noin 30 podia.

Koristechili Lebanese Marbles tekee pikkuruisessa bonsairuukussa älyttömän pulskia hedelmiä. Yleensä hedelmien koko on pieni kun purkkikin on pieni, mutta ei tämän lajikkeen kohdalla. Noissa on ihan mukavasti potkuakin ja maistuvat hyvältä :)

Biquinhosta keräsin yhden nahistuneen puolikypsän hedelmän rumentamasta puskaa. Varsinaista makuarviota on raa'asta hedelmästä hankala antaa, mutta potkua löytyi jo miltei Nagamaisesti. Polte iskee tosin melko Habaneromaisesti lähes välittömästi ja ei kestä pitkään. Siemeniä piskuisessa hedelmässä oli suhteellisen paljon, melkein 20 kpl.

Satomäärä on tällä hetkellä jotain 59 g, joten ei sillä vielä juhlita :)

Ylivuotinen African Devil (C. annuum) lensi roskiin kun kypsytteli lopun sadon kypsäksi
Kukat pois!
Nypin lähes kaikista kukkivista ja satoa tekevistä chileistä kukat, nuput ja aivan pienet hedelmän alut pois, jotta itse pääsato kypsyisi nopeammin. Lisäksi katkaisin kaikki ne oksat pois, missä ei ole lähes täysikokoisia hedelmiä. Tämä menetelmä on vauhdittanut kypsymistä viime vuonna huomattavasti.

Nyt sitä kypsymistä pitäisi tapahtua entistä nopeammin, sillä minulla ei ole mahdollista siirtää ulkokasveja sisälle kypsyttelemään satoa. Toivottavasti yölämmöt riittävät hedelmien kypsymiseen. Viime vuoden kesä oli niin kylmä, että tiukkaa teki.

Sisäkasveista eniten huolettaa Biquinho. Siinä on ollut jo pari kuukautta oransseja podeja ja olen odotellut, milloin ne vaihtavat värinsä punaiseksi. Silloin niiden pitäisi olla kypsiä. Voisihan sitä tehdä tietty koeidätyksen tuon nahistuneen podin siemenistä...

Haahaa, hartaasti odottelemani Aji Pineapple (C. baccatum) alkaa kypsyttelemään ensimmäistä hedelmäänsä :)
Cheiro Roxa (C. chinense) alkoi vihdoin sadottamaan, se pitää varmaan siirtää sisälle, jotta noista hedelmistä tulee edes sormen päätä isompia...
Villichiliristeytys CGN 22795 (C. praetermissum) alkoi myös tehdä satoa
Lisäksi päätin perustaa blogille sivuston myös Facebookin puolelle. Sitä kautta saat uutisvirtaasi kuulumisia chilien kerrostaloplantaasilta :)

Tervetuloa tykkäämään, keskustelemaan ja ihmettelemään:2 kommenttia:

 1. Hyvän näköisiä! Niinkuin toisessa kommentissani kirjoitinkin, itse ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, joten ei lajikkeillakaan ole ollut vielä merkitystä.

  Ensi kesälle sitten pitääkin hiukan paneutua enemmän ja tehdä aidosti valintaa itselleen sopivista lajikkeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan :) Itse ajattelin seuraavana kasvatuskautena kokeilla vähän harvinaisempia villichilejä ja pitää hyvinä havaitut lajikkeet kasvatuslistalla, nämä ovat Lemon Drop, Aji Fantasy ja Aji Cristal. Muiden pähkäilu onkin sitte vielä kesken :)

   Poista