maanantai 5. marraskuuta 2012

Hyviä uutisia tuholaisrintamalla (toistaiseksi) ja lisää kauden 2013 suunnittelua

Tepin Guatemala ja kirvaton lehti
Katsaus sisällä talvehtiviin chileihin paljastaa kerrankin erittäin hyviä uutisia, ainakin tässä vaiheessa. Kolme viikkoa sitten aloitin viimeiset keinot käyttäen lopullisen sodan kirvoja vastaan. Nyt en löytänyt ainoastakaan talvehtivasta chilistä minkäänlaisia tuholaisia. Myöskin idätyslevyllä kasvavat Trinidad Moruga Scorpionin taimissa ei ole ainuttakaan kirvaa enää.

Huomasin tuossa ennen viikonloppua, että Medusa näyttää hieman kärsineeltä. Se oli pudottanut aika paljon lehtiä ja oli ikäänkuin harventanut lehtiviidakkoaan. Omituisen tuuhea se olikin. Lehtien pudottelu ei tosiaan johtunut tuholaisista, koska niitä ei tästä chilistä löytynyt ainuttakaan, edelleenkään. Provadoakaan ei ole tähän chilipuskaan tarvinnut käyttää. Hieno lajike kaikinpuolin, tosin voisi kyllä olla hieman tulisempi :) Eipä sitä koristechilistä kuitenkaan mitään ihmeellistä pidä odottaakaan.

Tulipa tehtyä erinäisten siemenvaihtojen ja hankintojen jälkeen vähän päivitystä kasvatuskauden 2013 lajikelistaan. Annuumeja läksi pois ja oikeastaan kaikkea muuta tuli lisää.

C. annuum
Assam
African Devil (talvehtii)
Bolivian Rainbow -bonchi (talvehtii)
Cayenne
Lebanese Marbles
Medusa (talvehtii)
Sarga Csereznye X Medusa (oma risteytys, lopputulemasta ei selvyyttä)
Satan's Kiss

C. baccatum
Aji Ahuachapáu
Aji Cristal
Aji Ethiopian Fire
Aji Fantasy
Aji Pineapple
Champion
Lemon Drop
Lemon Drop X PI 441551
+Starfish
Trepadeira Werner

C. chinense
Biquinho
Cheiro Roxa
Habanero Vietnam
Moruga Scorpion
Naga Morich (talvehtii)
Pimenta da Neyde

C. frutescens
Piri Piri
Vietnamese Tearjerker

C. pubescens
Canario
Manzano Rojo
+Rocoto Orange

Villichilit:
Tepin, National Park of Tikal, Guatemala (C. annuum var glabriusculum) (talvehtii, ehkä bonsaiksi)
CGN 22795 (C. praetermissum)
+Duke Penquin (C. frutescens)
Rhomboideum (C. rhomboideum)

African Devilin olin unohtanut listasta kokonaan, vaikka se tuossa ikkunalla kasvaakin :D Aji Pineapple taas oli jäänyt täysin suunnitelmien ulkopuolelle unohduksen siivittämänä. Onneksi päätin kuitenkin penkoa vielä siemenvalikoimaa ja muistin tämän. Pineapplesta pitäisi siis kasvaa hieman ananakselta maistuva chili :)

Piri Piri on tosi mielenkiintoinen lajike, mitä olen metsästänyt jo tovin. Kyseessä on ilmeisesti alkuperältään afrikkalainen chililajike, jota kasvatetaan lähinnä Malawissa, Etelä-Afrikassa, Ghanassa, Nigeriassa, Zambiassa, Zimbabwessa, Mosambikissa, Etelä-Sudanissa ja eteläisessä Etiopiassa. Tästä lajikkeesta tehdään Piri Piri -soosia, jolla maustetaan lähinnä grillattua kanaa.

Soosiin tulee murskattuja Piri Piri chilejä, sitruunan kuorta, sipulia, valkosipulia, mustapippuria, suolaa, sitruunamehua, Bay Laurel -puun lehtiä, paprikaa, Pimiento paprikaa, basilikaa, oreganoa ja Tarragon -yrttiä.

Soosia sitten sivellään kanaan grillatessa. Osa ainesosista on vaikea saada suomeen, mutta täytyy yrittää etsiskellä etnisistä kaupoista jos Piri Piristä saadaan ensi vuonna hyvä sato. Toivottavasti ensi kesänä pääsee grillaamaan Piri Piri -kanaa :)

Annuumeja: 6 kpl
Baccoja: 9 kpl
Chinenseja: 6 kpl
Fruteja: 2 kpl
Pubeja: 2 kpl
Villit: 3 kpl

Aikalailla bacca voittoinen kausi tulossa :) tämä siitä syystä, että kyseisen sukuhaaran chilit näyttävät pärjäävän parhaiten tuolla kylmällä ja varjoisella parvekkeella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti