sunnuntai 11. marraskuuta 2012

ZenGrowin idätyslevyn vaihto normaaliin levyyn

Edelleenkään ei näy talvehtivissa chileissä yhtään kirvaa, hienoa :)

ZenGrowissa tapahtui tässä viikolla kummia. Idätyslevyn toinen puoli oli haljennut ja tipahtanut vesialtaaseen. Onneksi toinen puoli oli pysynyt ehjänä ja koko levy ei uinut altaassa taimineen. Vähän ropisi usko kyseiseen idätysmetodiin. On toki mahdollisuus, että käytin levyä väärin, mutta enpä oikein usko.

ZenGrow ja idätyslevyn halkeaminen
Taimet alkavat olemaan sen verran suuria, että ajattelin laittaa kaksi lupaavinta kasvamaan varsinaiselle levylle ja pistää lannoitesuhteetkin kuntoon. Taimet ovat kasvaneet siis tähän asti pelkän kraanaveden ja Provado-kapselin varassa. Provadossa on siis myös lannoitetta mukana, mutta itse kapselit eivät todellakaan sovi vesiviljelyyn.

Taimet voisivat olla paremmassakin kunnossa. Lehdet näyttävät vähän menettäneen lehtivihreää, mutta se voi tietenkin johtua kirvahyökkäyksestäkin. Mittasin kuitenkin litkun PH-arvon ja alkoi selkenemään, että kraanaveden ja Provadon yhdistelmä on liian emäksistä. Itse kraanavesikin on PH-arvoltaan seitsemän. Optimaalinen PH vesiviljelyssähän on noin 6 - 6.5.

Kraanaveden ja Provadon yhdistelmän PH
Lannoitelitkun PH
Lannoitelitkun PH alennettuna

Laitoin GHE:n hydrolannoitteita suhteella 1 ml / l jokaista kolmea vesitankkiin sen jälkeen kun olin pessyt sen kauttaaltaan Provadotöhnästä ja kalkkisaostumista. Annoin vesipumpun käydä hetken ja mittasin PH:n uudestaan. Se oli hieman parempi, mutta ei riittävän optimaalinen. Lisäsin noin gramman PH Down jauhetta sekaan ja sekoittelin huolellisesti, lopputulos oli jo paljon parempi
Hydrolannoitteita ja PH-arvojen välineistöä

Kun lannoitelitkut oli saatu optimaaliselle tasolle. Oli aika katsella lähemmin idätyslevyn kuutioita, joissa taimet kasvavat. Leikkasin ne erillisiksi kuutioiksi ja ilmeni, että taimien juuret olivat jo puhkaisseet idätyslevyn pohjan. Juuret näyttivät terveen vaaleilta. Hyvä näin. Pesin lecasoran ja laitoin sen sekaan pari lupaavinta taimea idätyskuutioineen. Toivottavasti kasvua alkaa tulemaan oikein urakalla lannoituksen alkaessa :)
Terve juurakko

Lopullinen kasvupyrähdyshän saavutetaan silloin kun juuret ulottuvat vesitankin ravinneliuokseen. Sitten saakin leikellä urakalla näitä chilipuskia, että mahtuvat olemaan tuossa ZenGrowssa keittiönpöydällä :) Loput pari taimea ovat varalla siihen asti kunnes keksin niille joko uuden kodin tai kasvatusalustan.
Koko komeus taas toiminnassa.

2 kommenttia:

  1. Itse ymmärsin ohjeista että idätyslevyä käyttäessä pitää ottaa vaan tuo keskimmäinen kansi päältä pois. Itsellä 6 paikkainen ja ei ole tullut kokeiltua vielä idätyslevyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se voi olla järkevää juu, itse vaan totesin, ettei se kastele levyä kunnolla. Tosin siinä vaiheessa en hoksannut säätää pumpun tehoa.

      Poista