sunnuntai 5. elokuuta 2012

Lisää makuarvioita ja chilibonsain trimmausta

Chilirintamalla tapahtuu yleensä juuri silloin paljon kun lähtee koko viikonlopuksi pois kotoa :)

Nyt oli mukava yllätys kun kotiin tullessa African Devil ja Lemon Drop saivat kypsytettä ensimmäiset hedelmät kypsiksi asti.

Ensimaistiaiset African Devilistä (punainen) ja Lemon Dropista (keltainen)

Ensiksi maistoin hyvin pientä Lemon Droppia. Hedelmä oli niin pieni, ettei siitä kannata ottaa siemeniä talteen, ihan vain jalostusperiaatteesta. Siemenet kannattaa näet ottaa ainoastaan kypsistä hedelmistä ja vain kaikkein suurimmista yksilöistä.

En tiennyt ennalta Lemon Dropista kuin sen, että sen pitäisi sopia kalan kanssa yhteen hyvin ruokaa laittaessa. Kun halkaisin hedelmä kahtia, levisi siitä hyvin pirteä sitruunamainen ja lähes parfyyminen tuoksu. Siemeniä oli tosiaan vain yksi ja se menee suoraa roskiin, koska siitä tuskin kasvaa mitenkään hyvin pärjäävä chilipuska. Maku taasen oli hyvinkin sitruunamainen, oikeastaan kun olisi syönyt suoraan purkista sitruunapippuria. Tämä ei missään nimessä ole huono asia. Voisin hyvinkin kuvitella syöväni Lemon Drop -murskalla täytettyä kalaa. Tulisuus iski pari sekuntia puraisun jälkeen ja viipyi mukavasti suussa pitkään. Tulisuus voisi sijoittua asteikolla 0-10 sijalle 7.

African Devilistä en tiennyt ennalta senkään vertaa kuin Lemon Dropista, mutta sen nimi on kyllä pahaenteinen :D Ei muuta kuin hanskat käteen ja leikkaamaan. Tuoksu juuri halkaistussa African Devilissä on hyvinkin mieto ja paprikainen. Outoa, ei mitään ärhäkkää kapsaisiinin käryä, mitä odotin. Poistin kuitenkin huolellisesti siemenkodat, jos vaikka tämä chili yllättäisi silti ärhäkkyydellään. Siemeniä irtosi 20 kappaletta ja ne meni säilöön jo aikaisemmin mainitsemaani siemenkoteloon. Maku oli hyvin mieto ja erittäin mielyttävällä tavalla tulinen. Tulisuus hiipi pikkuhiljaa ja kesti vain vähän aikaa. Hedelmän liha oli rapeaa ja hyvin paksua sekä mehukasta. Tulisuus sijoittuu asteikolla sijalle 3. Siemenpussissa sanotaan kyllä, että tämän pitäisi olla tulisuudeltaa luokkaa 8, mutta ehkä tämä ensimmäinen kypsä hedelmä on vain jotenkin miedompi. En tiedä, pitää seurata tilannetta muiden kanssa.

Bonsaiprojektista ei olekaan tullu höpötettyä pitkään aikaan. Se on tosiaan viime vuoden Bolivian Rainbowsta tehty bonsai, joka on onnistuneesti talvehtinut tähän vuoteen.

Bolivian Rainbow -bonchi (C. annuum)
Kuten kuvasta näkyy, on se "hieman" päässyt kasvamaan ulos bonsaimaisesta muodostaan. Tai ei se koskaan kovin bonsailta ole näyttänytkään, mutta tämä onkin vasta treenipuska. Eihän bonsaista pidä heti odottaakkaan suurta mestariluokan taideteosta. Sitä tehdään pikkuhiljaa ja hartaudella. Tosin näin suuret harvennusvälit eivät varsinaisesti auta tekemään tästä hienoa bonsaita :D

Nyt päätin suorittaa suuremman luoka harvennuksen ja palauttaa tämän bonsaiparan vähän parempaan muottiin. Jätin jäljelle muutaman pääoksan ja katkaisin kaikki muut.

Lopputuloshan on erittäin ruma, mutta jälleen kerran on lainattava viisasta sanontaa: jotta bonsaista saataisiin kaunis, pitää siitä ensin tehdä ruma.

Bolivian Rainbow -bonchi (C. annuum) karsittuna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti