maanantai 11. kesäkuuta 2012

Chilien risteyttämiskokeiluja

Aivan ensiksi haluaisin muistuttaa, että älkää jumaliste kuvatko mitään tärkeää uudella kameran muistikortilla. Hienoja kuvia kyllä tuli, mutta arvatkaa hajosiko muistikortti kesken siirron koneelle? Kyllä hajosi. Nyt kyllä korpeaa oikein kunnolla.

Mutta itse asiaan pienen hajoilun jälkeen. Tänään oli vuorossa parin lajikkeen risteytysyritys. Otin kyllä tosiaan hienoja kuvia risteyttämisestä, mutta ne jäivän tuohon perkeleen muistikortille. Joten yksityiskohtia voi katsoa Fataliin risteytysoppaasta . 

Ensiksi tutkailin mitkä lajikkeistani kukkivat ja sitten katsoin Fataliin oppaasta, mitkä lajikkeet voisivat risteytyä kaikkein parhaiten. Risteyttäviksi lajikkeiksi valikoitui annuumit Sarga Cseresnye ja Medusa. Pääsääntönä voitaisiin pitää sitä, että samaan sukuun kuuluvat lajikkeet risteytyvät parhaiten.

Seuraavaksi piti valita naaras ja koiras. Naaras on se, johon jää kasvamaan itse risteytetty podi. Koiras on se, josta kukan siitepöly siirretään pumpulipuikolla naaraan kukintoon. Koska naaraan tulee olla nupussa oleva kukka, valitsin naaraaksi Sarga Cseresnyen. Tämä siitäkin syystä, että kyseisen lajikkeen nuput ovat melko suuria.

Miksi naaraan nuppujen sitten olisi hyvä olla melko suuria? No siksi, että joudut nyppimään pinseteillä nupun terälehdet ja hedelehdet, jotta itse emi tulee näkyviin. Emi on alakuvien risteytyksissä näkyvä "tappi" nypityn kukan keskellä. Terä- ja hedelehtiä nyppiessä ei saa vahingoittaa itse emiä. Jos taas itse kukan nuppu on erittäin pieni, niin tarvitaan nyppiessä erittäin vakaata kättä ja suurennuslasia tai jopa mikroskooppia.



Lopuksi otetaan koiraan avonaisesta kukasta siitepölyä vanupuikolla ja siirretään se naaraslajikkeen emin stigmaan, eli emin päähän. Sitten risteytetyt naaraan nuput merkitään siten, että naaraan nimi tulee ensin ja lopuksi koiraan nimi.

Jos risteytetyt nuput putoavat pois chilipuskasta, niin risteytys on epäonnistunut. Jos itse podi alkaa kasvamaan nupusta, otetaan siitä siemenet talteen ja idätetään. Idätyksen jälkeen vasta näkyy, onko risteytys edes jotenkin onnistunut taimien itäessä.

Lopputuloksena pitäisi tulla oheisten podien risteytys:

Medusa (C.annuum) (Kuva: Fatalii )
Sarga Cseresnye (C. annuum)

Risteytettävät lajikkeet kannattaa valita siis niin, että kummatkin eroavat toisistaan mahdollisimman paljon. Lopputuloksen onnistumisen huomaa siten parhaiten. Seurataan risteytyksen kehittymistä mielenkiinnolla!

Tuli muuten löydettyä oiva työkalu tarkkuutta vaativaan kasvien trimmaamiseen:

Pinsetit ledillä.
Muille rehuille kuuluu myös hyvää. Mysteerichili (luultavasti annuumi Leek) ja Goat's Weed ovat uusia lajikkeita, jotka puskevat kukkien nuppuja.

Ohessa myös kuvaa uusista podeja puskevista chileistä:

African Devil (C. annuum)

Sarga Cseresnye (C. annuum)

5 kommenttia:

  1. Mikäs kamera sulla on käytössä? Hieno blogi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos :) Kamerana on Canon D600 ja siinä perusputki Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II. Lähikuvissa on käytössä EF-S 60mm f2.8 macro USM ja harvemmin tulee kuvailtua objektiivilla EF 50mm f1.8 II.

      Poista
    2. Ok. Itse olen pitkään (tai noh, kuukauden) tuumaillut järkkärin ostoa ja ajattelin ainakin näin aluksi ostaa tuollaisen perinteisen Nikon D3100. Tulee 18-55mm objekti kaupanpäällisiksi, tai ainakin Gigantista.

      Poista
  2. Kukan keskellä törröttävää tappia kutsutaan emiksi, ei heteeksi.

    VastaaPoista