sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Tilan ja valojen optimointia

Tila alkaa loppumaan taimihyllystä jo isompiin ruukkuihin siirtyneiltä Cajamarcalta ja Purple Halelilta. Lähinnä lamput tulevat niin lähelle latvoja, että ne kääriytyvät kasaan. Kyllä, chinensekin voi saada liikaa lämpöä osakseen :) Latvojen korkeudella on noin 40 astetta lämmintä ja erittäin kuiva ilma. Melkein samankokoiset Carolina Reaper ja Hyper Pube ovat sen verran kompaktimpia viherkasvustonsa suhteen, että niitä ei tarvitse aivan heti siirtää väljemmille kasvumaille. Ne lähinnä kasvavat vain sivulle päin.

Habanero Chocolate ja C. eximium vaihtavat purkkeja
Koska tilaongelma räjähtää käsiin viimeistään loppujen pikkutaimien uudelleen ruukuttamisen jälkeen, päätin toimia jo nyt. Ledipaneeli on sijainnut muutosta tähän päivään saakka alkuperäisellä "väliaikaisella" paikallaan nyt jo melkein vuoden. Se on lähinnä valaissut talvehtivia villichilejä C. galapagoense ja C. eximium sekä nyt roskiin lentänyttä Rocoto Costa Rica Rediä (C. pubescens). Sääli heittää Rocotoa roskiin, mutta kaksi uutta Rocoto-lajiketta on tulossa tilalle ja tuo on tehnyt koko talven satoa, joten sitä on pakkasessa riittävästi.
Habanero Chocolate tosiaan kaipasi jo suurempaan purkkiin ja en jaksanut lähteä hakemaan isompaa purkkia pihavarastosta, joten päätin optimoida tilankäyttöä. C. eximium -villichili on kasvanut melko kituuttamalla ledipaneelin alla, johtuen varmaan lämmön- ja valonpuutteesta. Nyt iso saviruukku saa paremman asukin Habanero Chocolatesta ja C. eximium siirtyy bonsai-ruukkuun pätkittynä toipumaan

Ledipaneeli on roikkunut seinässä siitä syystä, että kattopanelointi ei anna myöden sen kiinnittämiseksi suoraa kattoon. Nyt tutkasin paneloinnin alapuolisen tilan ja puukoolausten paikat. Poralla pieni alku paneelin läpi koolaukseen ja koukku kiinni puuhun asti. Nyt siihen pystyi kiinnittämään kettingin, mikä edellisessä kämpässä roikutti ledipaneelia. Kettingin avulla ledipaneelin korkeutta pystyy säätämään ylös ja alas.

Kyllä tuohon nurkkaukseen muutama puska mahtuu kasvamaan, kunnes ne on aika siirtää pihalle. Niin, mikäli jonkunlainen kesä tänä vuonna tulee :) Viime vuonna ei tullut ja kasvit jäivät sisälle tekemään satoa.

Ylähyllyllä kasvaa pienimpänä annuumit, baccat ja frutet. Niistä isoimmat ovat Leek (C. annuum) ja Harold st. Bart's Green (C. chinense)
Alahyllyllä on muutama jo varattu ylimäärinen taimi. bonsait ja pari suurempaa taimea Hyper Pube (C. pubescens) ja Carolina Reaper (C. chinense)
Nyt se C. galapagoense alkoi sitten tekemään marjoja. Hurraa :) Kukat näyttävät pölisevän hyvin siitepölyä ja niitä on muutenkin useita kymmeniä. Toivottavasti saan tästä paljon satoa ja sitä kautta harvinaisia siemeniä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti