perjantai 23. toukokuuta 2014

Antillais Caribbeanin makuarvio + muuta tarinaa

Antillais Caribbean (C. chinense)
Antillais Caribbeanin ensihedelmä on ollut oksalla kirkkaan punaisena jo yli viikon, joten ajattelin, että nyt on oikea aika korjata kevään eka sato :)

Viime blogipäivityksessä mainitsin, että hedelmän ympärysmitta olisi ollut 5.2 cm, mutta nehän olivatkin tuumia :D Oikea ympärysmitta on täten 13.7 cm! Painoa kertyi 10 g. Aika mötkäle

Hedelmä tuli halkaistua ja ensimmäisenä nenään tuoksahti hyvin habaneromainen, lähes parfyyminen paprikan tuoksu. Siemenkiinnikkeet kiiltelivät kapsaisiinia, joten oli ennalta-arvattavaa, että tästä seuraisi kivulias kokemus. Poistin siemenet ja niitä oli ruhtinaalliset 40 kpl, jotka menevät siemenpankkiin kuivuttuaan.

Yleensä Habanerot iskevät heti tulisuuden päin naamaa, mutta tämä yksilö antoi odottaa tulisuuden kanssa hieman pidempään. Sain nauttia ensin hyvin mausteisen paprikan eri makusävyistä. Maussa olin tunnistavanani hedelmällistä, lähes omenamaista makua, joka hukkui nopeasti yltyvän poltteen alle. Jälkipolte jatkuu alahuulessa vielä 15 min jälkeen syömisestä, mikä on aika erikoista habanerojen yhteydessä, sillä niiden polte iskee yleensä heti ja lakkaa aika nopeasti. Makuarvosanaksi tämä saa 7/10, eli ei mitenkään erikoinen kokemus. Kuivattuna ja jauhettuna varmaan erinomaista, joten täytyy katsoa mitä tuolle tekee. Luultavasti se pääsee krapulapitsan päälle :)
Toinen lajike, mikä kypsyttelee ensimmäisiä hedelmiään on villichili Aji Charapita (C. chinense) Bloggaaja-kollega Caide oli näiden siemeniä hommannut suoraan Perun viidakosta ja sain kiitollisena vastaanottaa kyseisen lajikkeen siemeniä.

Noiden kypsymistä pitää odotella vielä ainakin viikko, ennen kuin uskallan kerätä nuo puskasta pois ja maistaa. Sen jälkeen on siemeniä saatavilla siemenpankista ainakin vaihtokauppojen merkeissä.
Aji Charapita (C. chinense) kypsyttelee ensimmäistä satoaan
Bolivian Rainbown (C. annuum) jatkaa lehtiensä värien vaihtoa, takana myös violetti kukka
Ulupica Large (C. cardenasii var. pendulum) aloittelee kukkimistaan ja rönsyilee lähinnä sivulle ja alas. Amppelimateriaalia?
Bonchi Habanero Vietnam (C. chinense) kasvattaa hedelmiensä kokoa ja joutuu säännöllisesti karsittavaksi. Tässä karsinnan tulos, eli poistin ylöspäin kasvavia oksia ja leikkasin suurimmat lehdet pois

2 kommenttia:

  1. Meilläkin tuo Caribbean on alkanut tehdä hedelmää - tovi menee ennenkun päästään maistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvä perus habanero, joten toivottavasti tekee hyvän sadon sielläkin :)

      Poista